Mesos Kepimas Orkaiteje

Kaip orkaitėje paruošti sultingą mėsą: 10 geriausių receptų

Kiaulieną, jautieną ir ėrieną kepkite puoduose, folijoje, rankovėje ir net stiklainyje.

Patarimai norintiems orkaitėje paruošti skanią mėsą

  1. įsigykite mėsos gabalų be kaulų: nugarinę, filė, kumpį. Išsamesnės informacijos apie tai, ką gauti patiekalui, teiraukitės turguje arba parduotuvėje – žr. „Lifehacker” infografiką.
  2. Visas iškeptas gabalas turėtų sverti ne daugiau kaip 2-2,5 kg. Per didelis kiekis gali sudeginti kraštus ir neiškepti viduryje.
  3. 1 kg mėsos paprastai kepama vieną valandą. Tačiau kai kurioms mėsos rūšims reikia daugiau laiko ir temperatūra turi būti aukštesnė. Pavyzdžiui, jautiena yra kietesnė ir skaidulingesnė už kiaulieną, todėl kilogramą galima kepti pusantros valandos.
  4. Naudokite marinatą, kad mėsa būtų minkšta ir sultinga. Prie kiaulienos puikiai tinka garstyčios ir medus, o kaip prieskoniai – bazilikas, česnakas ir medus. Jautiena dera su saldžiarūgščiais padažais ir Provanso žolelėmis.
  5. Naudokite keramines formas arba kitus karščiui atsparius kepimo indus. Jei kepate ant kepimo skardos, mėsą geriau suvynioti į foliją arba iškloti pergamentu.

1. Prancūziška kiauliena

Prancūziška mėsa yra sovietinių namų šeimininkių išradimas, neturintis nieko bendra su Prancūzijos virtuve. Kiekviena šeima turi savo ypatingą receptą, čia pateikiamas vienas iš paprasčiausių ir prieinamiausių. Kiauliena būna labai minkšta, o bulvės – aromatingos.

Sudedamosios dalys

  • 1 kg kiaulienos;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • 6 bulvės;
  • 3 pomidorai;
  • 2 svogūnai;
  • 4 šaukštai majonezo;
  • 1 arbatinis šaukštelis susmulkintų džiovintų bazilikų;
  • 200 g kietojo sūrio;
  • saulėgrąžų aliejumi patepkite.

Paruošimas

Kiaulieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite maždaug 1 cm storio medalionais. Jei norite, mėsą suminkštinkite. Kiekvieną gabalėlį įtrinkite druska ir pipirais. Palikite mėsą marinuotis porą valandų. Jei įmanoma, palikite marinuotis per naktį, bet šiuo atveju laikykite šaldytuve.

Kai mėsa bus paruošta, nulupkite ir plonais griežinėliais supjaustykite bulves. Tą patį padarykite ir su pomidorais. Svogūną supjaustykite žiedais.

Sumaišykite majonezą ir bazilikus. Sūrį sutarkuokite stambia tarka.

Gilią keptuvę ar skardą patepkite saulėgrąžų aliejumi. Sluoksniuokite kiaulieną, svogūnus, bulves, majonezą, pomidorus, sūrį.

Kepkite 60 minučių 180 °C temperatūroje.

2. Jautiena su grybais sluoksniuotos tešlos kepiniuose

Šventinis patiekalas a la jautienos „Velingtonas”, tik paprastesnis. Traški tešlos plutelė išorėje ir švelni sultinga mėsa viduje nustebins jūsų svečius.

Sudedamosios dalys

  • 1 kg jautienos nugarinės;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • 1 svogūnas;
  • 250 g grybų;
  • 400 g sluoksniuotos tešlos (geriau be mielių);
  • 1 kiaušinis;
  • alyvuogių aliejaus kepti;

Paruoškite

Nuplaukite jautienos filė, įtrinkite druska ir pipirais ir atidėkite į šalį.

Tuo tarpu nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną bei grybus. Alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūnus. Kai apskrus, suberkite grybus, įberkite druskos ir patroškinkite 2-3 minutes.

Sluoksniuotą tešlą iškočiokite plonu, maždaug 2 mm storio sluoksniu. Išverskite ant kepimo skardos, pateptos alyvuogių aliejumi arba išklotos kepimo popieriumi. Į vidurį sudėkite pusę atvėsusių grybų ir svogūnų.

Po marinavimo mėsą apkepkite alyvuogių aliejuje maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės. Dėkite jį ant grybų įdaro ir pabarstykite likusia jautiena.

Suvyniokite mėsą į tešlą ir padarykite kelis įpjovimus tešloje. Aptepkite vyniotinį plaktu kiaušiniu ir pašaukite į 200 °C įkaitintą orkaitę 40 minučių. 3.

3. Ėrienos kepsnys

Mėsa puode visada yra maistinga, skani ir originali. Puikus liesos ėrienos kepsnys. Jį galima papildyti bet kokiomis daržovėmis, šiuo atveju naudojamos bulvės.

Sudedamosios dalys

  • 500 g ėrienos;
  • 2 česnako skiltelės;
  • alyvuogių aliejaus kepti;
  • 5 bulvės;
  • 2 svogūnai;
  • 1 arbatinis šaukštelis žiros;
  • druskos pagal skonį;
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų krapų.

Paruoškite

Mėsą nuplaukite ir supjaustykite maždaug 2 × 2 cm dydžio gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir pakepinkite dideliame kiekyje aliejaus. Kai česnakas prisigers aliejaus, išimkite jį ir apkepkite ėrieną.

Sudėkite mėsą į puodus. Į kiekvieną puodą įberkite kmynų. Tada sudėkite bulvių kubelius ir pusžiedžius svogūnus. Pagardinkite druska ir pabarstykite krapais.

Dėkite puodus į įkaitintą 180 °C orkaitę 40-45 min.

4. Kiauliena su daržovėmis ir sūriu

Įspūdingas patiekalas, kurį lengva supjaustyti tiesiai ant šventinio stalo. Kiekvienas svečias gauna po gabalėlį minkštos mėsos su daržovių „apvalkalu”.

Sudedamosios dalys

  • 1,5 kg kiaulienos nugarinės;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos;
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • 1 valgomasis šaukštas maltos paprikos;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 pomidoras;
  • 1 svogūnas;
  • 2 dideli grybai;
  • 100 g kietojo sūrio.

Paruoškite

Nuplaukite ir nusausinkite kiaulieną. Pjaukite skersai, bet neperpjaukite mėsos iki galo. Jis turėtų būti panašus į knygą su maždaug 1 cm storio puslapiais.

Sudėkite nugarinę į gilią kepimo skardą. Paruoškite marinatą: sumaišykite alyvuogių aliejų, druską, pipirus, papriką ir smulkintą česnaką. Kruopščiai įtrinkite kiaulieną, taip pat ir tarp puslapių.

Pomidorą, svogūną, grybus ir sūrį supjaustykite plonais griežinėliais. Į mėsos knygos puslapius įdėkite po gabalėlį kiekvieno iš šių ingredientų.

Uždenkite formą folija ir valandai pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Tada nuimkite foliją, sumažinkite temperatūrą iki 160 °C ir kepkite dar pusvalandį. Kepant išsiskiria nemažai sulčių. Prieš patiekiant nusausinkite (galite naudoti kaip garnyrą).

5. Jautienos griežinėliai, kepti folijoje

Labai paprastas mėsos, kuri tirpsta burnoje ir turi pikantišką poskonį, receptas.

Sudedamosios dalys

  • 6 šaukštai sojų padažo;
  • 6 šaukštai medaus;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 arbatinis šaukštelis Provanso žolelių;
  • 500 g jautienos.

Maisto gaminimas

Sojos padažą, skystą medų, smulkintą česnaką ir žoleles sumaišykite sunkiu dugnu puode. Užvirinkite, tada nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite.

Mėsą supjaustykite ne storesniais kaip 2-3 cm gabalėliais. Jautieną panardinkite į padažą ir palikite 10-15 minučių.

Ant kepimo skardos su kraštu iš folijos padarykite dubenį. Į jį įdėkite mėsą, uždenkite kitu folijos lakštu ir pradurkite dantų krapštuku.

Kepkite 30 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

6. Rankovėje kepta kiauliena su citrina ir kriaušėmis

Šiek tiek rūgštelės, šiek tiek saldumo, ir kiauliena tampa beveik restorano patiekalu.

Sudedamosios dalys

  • 1,5 kg kiaulienos;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrina;
  • 3 kriaušės.

Paruoškite

Mėsą nuplaukite, pašalinkite plėves (jei jos yra) ir kruopščiai įtrinkite druska, pipirais ir aliejumi. Jei norite, galite naudoti kitus pasirinktus prieskonius. Leiskite mėsai marinuotis 5-6 valandas.

Tada padarykite gilius pjūvius visame mėsos gabalo perimetre. Įdarykite juos plonais citrinos griežinėliais ir kriaušėmis. Viską sudėkite į kepimo rankovę ir užriškite.

Kiaulieną kepkite 160 °C temperatūros orkaitėje 1,5 valandos. Pjaukite rankovę likus 20 minučių iki jos paruošimo, kad mėsa paruduotų.

7. Lėtai virta ėriena su svarainiais

Mėsą pagal šį receptą reikia virti kelias valandas, tačiau rezultatas to vertas: ėriena bus nepaprastai minkšta ir švelni.

Sudedamosios dalys

  • 1,5-2 kg ėriukų;
  • 60 g sviesto;
  • 4 svogūnai;
  • 8 česnako skiltelės;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 3 šakelės čiobrelių;
  • 3-4 šalavijo lapai;
  • druskos pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 2 lauro lapai;
  • 100 ml baltojo sauso vyno;
  • 8 svarainių vaisiai.

Paruoškite

Nupjaukite nuo ėriuko plėves ir gyslas, suriškite gabalėlį virtuvine virvele, kad jis įgautų plokštesnę formą. Didelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite ėrieną iš visų pusių, tada atidėkite į šalį.

Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C temperatūros. Svogūną ir česnaką nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Įkaitinkite pusę alyvuogių aliejaus ir 5 minutes pakepinkite daržoves, tada sudėkite į kepimo skardą. Susmulkinkite čiobrelius ir šalavijus.

Ant svogūnų ir česnakų sudėkite ėrieną. Mėsą pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite žoleles, lauro lapą, likusį aliejų ir baltąjį vyną. Uždenkite formą folija ir pašaukite ėriuką į įkaitintą orkaitę 7 valandoms. Jei formoje trūksta skysčio (jis turi apsemti dugną), periodiškai įpilkite šiek tiek sultinio arba verdančio vandens.

Likus valandai iki mėsos paruošimo, svarainius perpjaukite ketvirčiais ir išimkite šerdis. Vaisius 30 minučių virkite pasūdytame verdančiame vandenyje, tada perkelkite į formą su ėriena ir virkite dar 30 minučių.

8. Kiauliena ant iešmelių, kepta stiklainyje

Norite kebabo, bet negalite išvykti į kaimą? Pabandykite kepti kiaulieną stikliniame inde. Mėsa yra aromatinga ir labai sultinga.

Sudedamosios dalys

  • 500 g kiaulienos
  • druskos, pipirų, kalendros pagal skonį;
  • 4 svogūnai;
  • 1 l kefyro;
  • 1 arbatinis šaukštelis skystų dūmų.

Paruoškite

Kiaulieną supjaustykite nedideliais (maždaug 2×4 cm) gabalėliais, pagardinkite druska ir pipirais, suberkite susmulkintas kalendras, pusžiedžiais supjaustytą svogūną, užpilkite kefyru. Palikite bent 12 valandų.

Kai mėsa bus marinuota, suverkite ją ant medinių iešmelių. Jie turi būti maždaug 20-23 cm ilgio, kad tilptų į stiklainį.

Likusius tris svogūnėlius smulkiai supjaustykite, sudėkite į trijų litrų stiklainio dugną ir užpilkite verdančiu vandeniu. Svarbu, kad stiklainis būtų sausas, be įtrūkimų ar trūkumų. Įpilkite skystų dūmų ir sudėkite mėsos iešmelius. Viduje tilps maždaug penkios ar šešios dalys.

Uždenkite stiklainio kaklelį folija. Uždėkite stiklainį ant orkaitės lentynos. Orkaitė turi būti šalta. Tada nustatykite 220 °C temperatūrą ir kepkite 1,5 valandos.

Suvyniokite stiklainį į sausą rankšluostį (dėl drėgno rankšluosčio stiklainis gali sudužti), išimkite jį iš orkaitės, padėkite ant medinės pjaustymo lentelės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Tada nuimkite foliją ir atsargiai išimkite mėsos iešmelius.

9. Jautiena alaus ir česnakų svieste

Mėsa garstyčių ir alaus marinate būna labai sultinga ir kvapni, o iš kepimo metu likusių česnakų galima pagaminti puikų padažą.

Sudedamosios dalys

  • 2-3 šakelės rozmarino;
  • 6-8 skiltelės česnako;
  • 2 šaukštai grūdėtų garstyčių;
  • 1 valgomasis šaukštas rupių juodųjų pipirų;
  • 1 valgomasis šaukštas rudojo cukraus;
  • 375 ml alaus;
  • 1,5 kg jautienos filė;
  • 350 ml vištienos sultinio;
  • druskos pagal skonį;
  • 100 g sviesto.

Paruoškite

Smulkiai supjaustykite rozmariną, nulupkite ir sutrinkite 3 skilteles česnako. Sumaišykite rozmariną ir česnaką su garstyčiomis, juodaisiais pipirais, cukrumi ir 70 ml alaus. Gerai įtrinkite jautieną marinatu ir palikite šaldytuve bent 2 valandoms.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Jautieną kartu su marinatu sudėkite į kepimo indą, supilkite sultinį, likusį alų ir visas nuluptas česnako skilteles. Kepkite mėsą įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

Paruoštą jautieną išimkite iš orkaitės, uždenkite aliuminio folija ir palikite 20 minučių. Išimkite česnaką iš formos, sutrinkite jį šakute iki vientisos masės ir sumaišykite su ištirpintu sviestu, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Patiekite mėsą su padažu.

10. Kepta kiauliena su pienu

Gali atrodyti, kad šiame recepte naudojami tik nesuderinami produktai. Tačiau net ir liesiausias mėsos gabalas, paruoštas tokiu būdu, tampa labai minkštas.

Sudedamosios dalys

  • 1,5 kg kiaulienos nugarinės;
  • druskos pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 6 skiltelės česnako;
  • 50 g sviesto;
  • 1,5 l pieno;
  • 2 citrinos.

Paruoškite

Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Pagardinkite kiaulieną druska ir pipirais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite mėsą iš visų pusių, kol ji įgaus auksinę spalvą, tada nukelkite nuo ugnies ir popieriniu rankšluosčiu nuplaukite riebalų perteklių.

Nulupkite česnaką ir perpjaukite išilgai per pusę. Kepimo inde įkaitinkite sviestą ir 1-2 minutes pakepinkite česnaką. Dideliame puode užvirinkite pieną. Nulupkite citrinos žievelę.

Kiaulieną sudėkite į formą su česnakais, supilkite tiek pieno, kad jo būtų maždaug ⅓ mėsos aukščio. Suberkite žievelę į pieną ir užvirinkite. Nuimkite formą nuo kaitros, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje 1 valandą, tada ją išimkite ir kepkite mėsą dar 30 minučių.

 

Parašykite komentarą