Mėsos ir bulvių pyragas su sluoksniuota tešla

Šiandien iškepsiu kvapnų, švelnų ir labai skanų mėsos ir bulvių pyragą, pagamintą iš prekyboje parduodamos mielinės tešlos. Iš šio sotaus pyrago galėsite paruošti sočius pietus ar vakarienę visai šeimai. Šiam pyragui specialiai išviriau bulvių; taip pat galite naudoti bulves, likusias, pavyzdžiui, nuo vakarienės. Tai lengvai pagaminamas pyragas, kuriam paruošti nereikia daug laiko. Iš minėtų ingredientų galima pagaminti vieną didelį arba du vidutinio dydžio pyragus.

Sudedamosios dalys

Mėsos ir bulvių pyragui pagaminti reikia:

  • Sluoksniuotos tešlos – 1 pakuotė (400-500 g);
  • bet kokios mėsos (aš gaminau su kiauliena) – 200 g;
  • bulvės (vidutinio dydžio) – 3 vnt;
  • kietasis sūris – 50 g;
  • svogūnas – 1 vnt;
  • druskos, prieskonių (turiu universalių prieskonių) – pagal skonį
  • kepimo aliejaus – 1-2 šaukštai;
  • sviesto – 20 g;
  • vištos kiaušinis – 1 vnt;
  • miltais pabarstykite darbinį paviršių.

Maisto gaminimo procesas

  1. Sluoksniuotą tešlą atšildykite kambario temperatūroje.
  2. Tuo tarpu bulves nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais (galite virti ir visas nuluptas bulves, tačiau tuomet virimo laikas šiek tiek pailgės). Jei nuo pietų ar vakarienės liko bulvių košės, galite ją panaudoti įdarui.
  3. Sudėkite bulvių gabalėlius į tinkamo dydžio puodą, užpilkite šaltu vandeniu, kuris turi visiškai apsemti bulves. Kai vanduo užvirs, įberkite druskos ir uždengę dangčiu virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių (bulvės turi būti išvirtos ir lengvai perveriamos šakute). Virimo laikas priklauso nuo bulvių dydžio ir rūšies.
  4. Kai bulvės bus paruoštos, visiškai nusunkite vandenį, sudėkite sviestą, prieskonius (aš įdėjau universalių prieskonių). Sutrinkite bulves bulvių trintuvu ir palikite atvėsti.
  5. Nulupkite svogūną ir supjaustykite jį atsitiktinai (aš jį supjausčiau pusžiedžiais). Keptuvėje gerai įkaitinkite augalinį aliejų, suberkite svogūnus ir maišydami kepkite ant gana stiprios ugnies 2-3 minutes.
  6. Į keptuvę sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą mėsą, sumažinkite kaitrą iki vidutinės, pagal skonį pasūdykite ir pasūdykite. Kepkite mėsą ir svogūnus apie 7-10 minučių, kartais pamaišydami, tada nuimkite nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti.
  7. Į keptuvę su atvėsusiomis bulvėmis sudėkite mėsą ir svogūnus, suberkite tarkuotą sūrį, gerai išmaišykite, jei reikia, įberkite druskos, dar kartą išmaišykite ir sluoksniuotojo pyrago įdaras paruoštas.
  8. Miltais pabarstykite darbinį paviršių ir iškočiokite atšildytą sluoksniuotą tešlą 2-3 milimetrų storio sluoksniu (mano sluoksnis buvo 30×50 cm). Aš padariau vieną ilgą pyragą, bet galite padaryti ir du mažesnius pyragus, padalydami tešlą į du sluoksnius. Ant sluoksniuotos tešlos dėkite bulvių ir mėsos įdarą, palikdami nedidelį atstumą nuo kraštų.
  9. Suvyniokite sluoksniuotą tešlą su įdaru, pradėdami nuo ilgojo krašto. Suspauskite kraštus ir užlenkite. Bulvių ir mėsos pyragą sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Jei pergamentas nėra kokybiškas, prieš tai jį patepkite augaliniu aliejumi.
  10. Atskirame dubenyje suplakite žalią kiaušinį ir šakute išplakite iki vientisos masės. Pyrago paviršių patepkite plaktu kiaušiniu.
  11. Aštriu peiliu torto paviršiuje padarykite 7-8 įstrižinius įpjovimus (įpjovimai turi būti maždaug 0,5 cm gylio). Įdėkite skardą į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę ir kepkite pyragą 25-30 minučių (kol įgaus auksinę plutelę).
  12. Paruoštas sotus, burnoje tirpstantis bulvių ir mėsos pyragas iš mielinės tešlos. Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, tada patiekite šiltą.
  13. Gero apetito!

 

Parašykite komentarą