marinuoti cesnakai

MARINUOTOS ČESNAKO SKILTELĖS ŽIEMOS KLASIKAI

Iš paprastų produktų, biudžetinių, kvapnių ir skanių! Žiemos klasika marinuoti česnakai su skiltelėmis džiugins jus šaltą žiemą. Tai puikus savarankiškas šaltasis užkandis, taip pat kitų patiekalų ingredientas. Dėkite jo į sumuštinius, salotas, užtepėles, pitos suktinukus!

SUDĖTIS / INGREDIENTAI

  • Česnakas – 500 gr
  • Krapų (1 skėtis su žaliomis sėklomis) – pagal skonį
  • serbentų lapai – 3 vnt.
  • Aitrioji paprika (0,3 cm žiedas arba pasirinktinai. Taip pat įdėta geltonosios paprikos, nelabai aštrios) – skonis
  • Petražolių (3 lapai) – skonio

1 MARINATO VARIANTAS:

  • Vanduo – 0,5 l
  • Druska (be šliaužiklio, naudojau „Ekstra”, tai 10-13gr) – 1 valgomasis.l
  • Cukrus (su nedideliu stikliuku, 20g.) – 1 valgomasis.l
  • valgomasis actas (9%) – 3 valgomieji l
  • lauro lapų – 3 vnt.
  • prieskoniai – 6 vnt.
  • pipirų grūdelių – 10 vnt.
  • Gvazdikėlių – 1 vnt.

2 MARINATO VARIANTAS:

  • Vanduo – 0,5 l
  • Druska – 40 gr.
  • Cukrus – 40 gr
  • valgomasis actas (9 %) – 40 ml

GAMINIMAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

  1. Kaip marinuoti česnako skilteles žiemai? Geriau imti jaunus česnakus, bet galite imti ir šviežius. Jei perkate, imkite česnakus su šaknų likučiais. Šią išmintį man pasiūlė – tokie česnakai nesidažys mėlynai ir žaliai, kaip kiniški česnakai /jų tiksliai atskirsite pagal nupjautas šaknis/.
  2. Paruoškite marinatui skirtus ingredientus. Pasirinkite vieną iš dviejų jums labiausiai patinkančių marinato variantų. Man patinka abu. Acto imkite 9 proc. Cukrus čia naudojamas kaip skonio stipriklis, todėl nerekomenduoju jo šalinti. Neberkite joduotos druskos – paprastą valgomąją druską, geriausia didelę.
  3. Česnaką nulupkite ir gerai nuplaukite vėsiame vandenyje. Nupjaukite žalsvus kraštus ir be gailesčio pažeiskite. Taip pat nuplaukite visas aromatines žoleles.
  4. Paruoškite stiklinius stiklainius. Išplaukite juos su soda, gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Sudrėkinkite, įdėkite į šaltą orkaitę kakleliu žemyn, šalia uždėkite metalinius dangtelius. Įjunkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros. Pasiekę nustatytą temperatūrą, sterilizuokite 0,5 l stiklainius – 10 minučių, 1 l – 15 minučių. Man šis sterilizavimo būdas yra patogiausias, naudoju jį jau daugelį metų, jis dar nė karto nenuvylė.
  5. Šiam preparatui man patogu naudoti 250 ml stiklainius. Kiekvieno jų dugne uždedu serbentų lapą, krapų, tada česnako. Tarp česnakų sluoksnių dėkite paprikų žiedus, dar žalumynų, o ant viršaus – krapų. Užpildykite stiklainius perpildami verdančiu vandeniu. Uždenkite juos steriliais dangteliais ir palikite pastovėti 5-7 minutes, tada vandenį iš stiklainių išpilkite į puodą.
  6. Paruoškite marinatą. Į nusausintą vandenį įpilkite 0,5 puodelio verdančio vandens, sudėkite pipirus, gvazdikėlius, petražoles ir leiskite užvirti ant viryklės. Į verdantį vandenį suberkite druską ir cukrų, palikite virti 2-3 min. ir baigiant virti įpilkite 9 % acto, po 1 valgomąjį šaukštą ant stiklainio. /Aksarą galima pilti tiesiai į stiklainį/.
  7. Paruoštą verdantį marinatą iš karto supilkite į stiklainius su pertekliumi ir užsukite dangteliais. Pasitaiko, kad marinatas išverda ir jo beveik neužtenka, tokiu atveju tiesiog įpilkite verdančio vandens. Patikrinkite dangtelių sandarumą pasukdami stiklainius ant stalo.
  8. Nuvalykite stiklainius, apverskite juos dangteliais, uždenkite antklode ir palikite atvėsti po „kailiu”. Laikykite šaldytuve, jie bus paruošti per mėnesį. Man išeina 3 stiklainiai po 250 ml, bet tai priklauso nuo česnako skiltelių dydžio. Fotografuodama naudojau OPTION-1 marinatą. Pagal skonį česnakai atrodė aštresni ir energingesni nei 2 varianto /šis man priminė sūdytų grybų česnakus/.

Parašykite komentarą