LYDEKOS RUTULIUKAI SU KRAPŲ GRIETINĖLĖS PADAŽU
Nepamirškite, kad šis patiekalas tinka bet kokiai žuviai, ne tik lydekoms. Tačiau tai puikus būdas mėgautis lydekomis, kurios turi papildomų kaulų, su kuriais reikia susitvarkyti.
SUDEDAMOSIOS DALYS
LYDYTĖS KULKELIAI
- 1 svaras lydekos be odos arba kitos baltosios žuvies, supjaustytos gabalėliais
- 3 valgomieji šaukštai pieno arba pusės su puse
- 1 kiaušinio baltymas
- 1 arbatinis šaukštelis baltųjų pipirų
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 1 arbatinis šaukštelis maltų krapų
- 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato arba muskato riešuto (neprivaloma)
- 1 valgomasis šaukštas bulvių krakmolo (arba kukurūzų krakmolo)
KRAPŲ GRIETINĖLĖS PADAŽAS
- 1 1/2 šaukšto sviesto
- 2 1/2 šaukšto miltų
- 1 1/2 puodelio žuvies, jūros gėrybių, daržovių ar vištienos sultinio
- Maggio prieskonių, pagal skonį (nebūtina)
- Druska pagal skonį
- 1/4 puodelio smulkintų šviežių krapų
- 2 šaukštai riebios grietinėlės
INSTRUKCIJOS
PIKE KUKULIAI
- Sumalkite lydeką ar kitą žuvį per smulkų kauliuką; aš naudojau 4,5 mm. Jei neturite mėsmalės, mėsą sutrinkite virtuviniu kombainu, kol ji priartės prie pastos, bet netaps ja. Turėsite tai įvertinti iš akies.
- Dubenyje sumaišykite visus kitus lydekos kukulio ingredientus su malta žuvimi. Prieš gamindami ir kepdami kukulius, galite palikti juos uždengtus šaldytuve geriausiai vienai dienai.
- Švelniai užvirinkite didelį puodą su vandeniu. Nenorite, kad užvirtų. Įberkite šiek tiek druskos, gal kelis valgomuosius šaukštus.
- Man labiau patinka 1 valgomasis šaukštas žuvies kukulių, todėl tiek ir naudojau. Jūs tai padarysite. Išgriebkite, drėgnomis rankomis susukite į rutuliuką ir atsargiai perkelkite į verdantį vandenį. Pakartokite maždaug su puse mišinio. Rutuliukai bus paruošti praėjus maždaug 1 minutei po to, kai pradės plaukioti. Juos pabaigsite troškinti padaže, todėl nieko baisaus, jei jie nebus visiškai išvirę – tai geriau nei virti, nes tuomet lydekos rutuliukai gali suskilti.
- Kai jie bus paruošti, atidėkite juos į šalį ant grotelių.
KRAPŲ GRIETINĖLĖS PADAŽAS
- Įkaitinkite sviestą vidutinio dydžio ar mažoje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai jis įkais ir taps putojantis, įmaišykite miltus. Jie sutirštės. Beveik nuolat maišydami virkite susidariusią masę, kol ji taps žemės riešutų sviesto spalvos. Tai gali užtrukti 5-10 minučių.
- Nuolat maišydami lėtai įmaišykite sultinį. Mišinys užvirs, paskui atsipalaiduos ir šiek tiek išretės. Viską užvirinkite iki visiškos virimo temperatūros, bet ne iki įnirtingo virimo. Jei reikia, įpilkite „Maggi” ir druskos, tada virkite padažą, kol jis bus šiek tiek per tirštas, kad jums patiktų. Sumažinkite ugnį, įmaišykite grietinėlę ir krapus, tada apvoliokite lydekų rutuliukus padaže. Patiekite iš karto.