naminis sokoladas

Kaip pasigaminti natūralaus šokolado namuose

Dabar parduotuvėse galima rasti bet kokio skonio šokolado, net mažo kaloringumo be cukraus ar veganiško, tačiau kartais norisi draugams ar pažįstamiems įteikti neįprastą rankų darbo dovaną. Skanus ir gražiai apipavidalintas šokoladas, pagamintas su meile jūsų virtuvėje, yra nuostabi dovana, kuri niekada neliks nepastebėta. Taigi, pakalbėkime apie tai, kaip pasigaminti natūralaus šokolado ir pradžiuginti savo artimuosius!

Iš ko gaminamas šokoladas?

Kakavos pupelėse yra 300 biologiškai aktyvių medžiagų, kurios veikia viso organizmo veiklą, tačiau ypač naudingos širdžiai ir kraujagyslėms. Jei periodiškai mėgausitės natūraliu šokoladu, galite normalizuoti kraujospūdį, sustiprinti atmintį ir darbingumą, apsisaugoti nuo streso ir praskaidrinti nuotaiką, nes šis desertas skatina endorfinų – malonumo hormono – gamybą. O kad malonumas būtų kuo pilnesnis, reikia pasigaminti tikrai skanaus šokolado ir įsigyti tam skirtų aukštos kokybės produktų. Taupyti šokoladui tikrai neverta!

Minimalų naminio šokolado produktų rinkinį sudaro trys ingredientai – nerafinuotas valgomasis kakavos sviestas, trintos kakavos pupelėsir saldiklis. Malonaus saldumo šokoladui galite suteikti naudodami cukrų, medų, salyklą, uogienę, agavų ar topinambų sirupą (taip pat bet kokius kitus sirupus), visų rūšių ir juostų saldiklius ir net kondensuotą pieną. Prieskoniams ir priedams taip pat reikės prieskonių ir priedų – riešutų, uogų, sezamo sėklų, linų sėmenų, džiovintų vaisių ar cukruotų vaisių gabalėlių, cinamono, vanilės, kardamono, muskato riešuto, citrusinių vaisių žievelių ir kokosų drožlių, pūstų ryžių rutuliukų, vaflių ar krekerių trupinių. Taip pat galite naudoti sviestą, kakavos miltelius, cukraus pudrą, karobus, pieno miltelius arba paprastą pieną, miltus, kavą ir grietinėlę, priklausomai nuo recepto. Į šokoladą galite įberti šiek tiek čili pipirų, mėtų arba jūros druskos – tai originalu ir neįprasta! Papildomi ingredientai sumalami blenderiu arba gabaliukais įmaišomi į šokolado masę.

Žaliavų šokoladui pasirinkimas

Be kakavos sviesto, kuris yra išspaustas šokolado medžio vaisius, natūralaus šokolado paruošti neįmanoma. Šiame produkte neįtikėtinai daug vitaminų, antioksidantų ir riebalų rūgščių, padedančių išvengti aterosklerozės, infarkto ir insulto, tačiau svarbiausia – kakavos sviestas. malonaus skonio, todėl desertai su juo yra puikūs. Rinkitės geltonos, kreminės arba šviesiai rudos spalvos sviestą, nes baltas paprastai būna gelsvas arba nenatūralus. Taip pat atkreipkite dėmesį į sviesto tekstūrą – kambario temperatūroje jis neturėtų tirpti, nes geras kakavos sviestas yra tokios pat konsistencijos kaip ir įprastas šokoladas. Būtinai užuoskite gaminio kvapą – turėtų būti juntamas aiškus kakavos aromatas. Jei aliejus nekvepia, vadinasi, jis buvo apdorotas, o po to jame neliko nieko natūralaus, arba netgi yra klastotė. Todėl šio aliejaus turėtumėte pirkti specializuotose konditerijos prekių parduotuvėse, o ne vaistinėse, nes nekvepiantis rafinuotas aliejus paprastai parduodamas kosmetikos reikmėms.

Trinta kakava gaunama iš skrudintų šokolado medžio pupelių, kurios sumalamos ir kaitinamos, kad susidarytų skysta masė, iš jos išlydomas sviestas. Išoriškai ji atrodo kaip šokoladinis akmenukas, nuo kurio lengvai atskiriami gabaliukai. Trinta kakava yra natūrali žaliava šokoladui gaminti, jei ji išdžiovinama ir sumalama į dulkes, gaunami kakavos milteliai. Rinkdamiesi kakavos miltelius parduotuvėje, išstudijuokite sudėtį – joje neturėtų būti priedų, o idealus riebalų kiekis – ne mažiau kaip 12 %. Kakavos milteliai turėtų būti natūralios rudos spalvos, vienodos tekstūros ir subtilaus šokolado skonio. Patrinkite miltelius tarp pirštų – po kokybiškos kakavos ant odos liks rudos spalvos žymė su riebiu blizgesiu. Jei išgėrę puodelio dugne matote rudas nuosėdas, kakava yra natūrali ir ją galima drąsiai naudoti kulinariniams eksperimentams.

Šokolado gamybos paslaptys

Klasikinė naminio šokolado gamybos technologija gana paprasta – reikia sumaišyti pagrindinius ingredientus (skystą kakavą, kakavos sviestą, sviestą, cukrų) ir ištirpinti juos vandens vonelėje arba ant silpnos ugnies nuolat maišant. Vieni konditeriai trintą kakavą ir kakavos sviestą tirpdo atskirai, kiti juos iš anksto sujungia – kiekvienas turi savo tradicijas. Kakavos sviesto ir tarkuotos kakavos proporcijos priklauso nuo to, ką norite gauti, nes kuo daugiau sviesto, tuo minkštesnis šokoladas. Kartais žaliavos maišomos tam tikra seka kaitinimo metu, o prieskoniai ir priedai dedami palaipsniui arba nuėmus nuo ugnies, nes šokolado gaminimo receptų yra daugybė. Beje, norint išsaugoti natūralų maisto produktų skonį ir aromatą, negalima jų per daug kaitinti, o daugelis konditerių nerekomenduoja naudoti mikrobangų krosnelės,

Didžiausia kaitinimo temperatūra yra 40 °C, todėl tikslumui užtikrinti naudokite specialų virtuvinį termometrą, o kad užtikrintumėte tolygų kaitinimą, prieš gamindami maistą lengvai supjaustykite.

Jei šokoladui gaminti naudojate kakavos miltelius, prieš maišydami juos su kitais produktais persijokite, kad nesusidarytų gumuliukų, o įprastą cukrų geriau pakeisti ruduoju cukrumi. Jis suteiks šokoladui malonaus sodraus skonio. Ištirpintą šokolado masę šiek tiek atvėsinkite, o kai ji dar labiau sutirštės, supilkite ją į silikonines formeles ir leiskite sustingti. Priedus galima įmaišyti maišant šokoladą arba riešutus ir džiovintus vaisius įspausti į šokolado masę tiesiai formelėse.

Atrodo, kad namuose pasigaminti natūralaus šokolado lengva, tačiau jei šį desertą ruošiate pirmą kartą, pradžioje apsiribokite nedidele porcija.

Šokolado klasika

Pabandykime pasigaminti šokoladą pagal klasikinį receptą. Vėliau, kai išmoksite paprastą technologiją, galėsite daugiau improvizuoti pagal įkvėpimą.

Ingredientai:

  • Trinta kakava – 200 g
  • kakavos sviesto – 50 g
  • rudojo cukraus – 100 g
  • sviesto – 20 g
  • skrudinti riešutai (pvz., lazdyno riešutai) – 50 g
  • cinamono – pagal skonį
  1. Sviestą ir kakavos sviestą išlydykite vandens vonelėje – tam pakanka +25-30 °C temperatūros.
  2. Suberkite cukrų, tarkuotą kakavą ir cinamoną, tada masę gerai išminkykite, kol ji įgaus vientisą tekstūrą.
  3. Čia įberkite smulkintų skrudintų riešutų, desertą šiek tiek atvėsinkite, supilkite į silikonines formeles ir atšaldykite.
  4. Riešutų kiekį galite keisti pagal savo skonį.

Pieno stebuklas

Visų mėgstamas pieniškas šokoladas gaminamas pieno ir riebios grietinėlės pagrindu, tačiau mes naudosime pieno miltelius ir kondensuotą pieną. Galite rinktis bet kokius priedus pagal savo skonį!

Sudedamosios dalys:

  • Trinta kakava – 100 g
  • kakavos sviesto – 50 g
  • pieno miltelių – 2 šaukšteliai
  • kondensuoto pieno – 4 šaukšteliai
  • vanilės pagal skonį
  1. Vandens vonelėje ištirpinkite tarkuotą kakavą ir kakavos sviestą, tada mikseriu arba blenderiu palaipsniui supilkite pieno miltelius ir kondensuotą pieną.
  2. Stebėkite, kaip keičiasi šokolado masės konsistencija – ji turi sutirštėti ir priminti gerai formą išlaikančią tešlą.
  3. Sutirštėjusį šokoladą padalykite į silikonines formeles.
  4. Palikite jį valandą atvėsti kambario temperatūroje, o tada laikykite šaldytuve.

Kartus ir rafinuotas

Subtiliems juodojo šokolado žinovams patiks šis aristokratiškas skanėstas su minimaliu cukraus kiekiu. Žinoma, galima visiškai apsieiti ir be jo, bet tada jis pasirodys per kartus – mėgėjui.

Sudedamosios dalys:

  • Trinta kakava – 60 g
  • kakavos sviesto – 60 g
  • cukraus pudros – 80 g
  1. Kakavos sviestą ir tarkuotą kakavą sumalkite peiliu, viską ištirpinkite vandens vonelėje.
  2. Suberkite miltelinį cukrų, išmaišykite iki vientisos masės, šiek tiek atvėsinkite ir supilkite į formeles.
  3. Jei cukraus pudrą pakeisite medumi, gausite dar sveikesnį skanėstą.

Baltas ir aristokratiškas

Taip šokoladas ruošiamas gamykloje, ir jis gaunasi labai skanus ir švelnus. Kaip priedus galite imti vaflių trupinius arba kokoso dribsnius, o jei įdėsite šviežios apelsino žievelės, gausite karališką skanėstą.

Sudedamosios dalys:

  • Kakavos sviestas – 100 g
  • cukraus pudros – 100 g
  • sauso pieno – 100 g
  • kokosų dribsnių pagal skonį
  1. Vandens vonelėje ištirpinkite kakavos sviestą, suberkite miltelinį cukrų ir pieno miltelius.
  2. Masę išplakite mikseriu nedideliu greičiu iki vientisos tekstūros, suberkite kokosų drožles ir šiek tiek atvėsinkite.
  3. Supilkite šokolado masę į formeles ir laikykite šaldytuve.

„Drąsus” desertas

Šokoladas su imbieru ir druska – tai kažkas naujo! Vyrai bus pakvaišę dėl tokio vyriško deserto, kuriame yra daug riešutų ir visai nėra cukraus.

Sudedamosios dalys:

  • Kakavos milteliai – 100 g
  • kakavos sviesto – 50 g
  • tarkuotų migdolų – 2 valg. š.
  • kapotų pistacijų – 2 valg. š.
  • imbiero – pagal skonį
  • rupios jūros druskos – pagal skonį
  1. Vandens vonelėje ištirpinkite kakavos sviestą, supilkite į jį kakavos miltelius, suberkite maltus riešutus ir viską gerai išmaišykite.
  2. Sudėkite maltą imbierą ir jūros druską, dar kartą išmaišykite.
  3. Šokolado masę atvėsinkite 10 minučių ir supilkite į formeles.
  4. Po to šokoladą galite siųsti į šaldytuvą.

Actekai dievino šokoladą ir laikė jį dangiškuoju gėrimu, suteikiančiu nepaprastų jėgų ir energijos. Jų nuomone, šokoladas grąžino gyvenimo džiaugsmą ir pripildė jį didelės prasmės. Tačiau panašiai mąsto ir mūsų amžininkai. Pavyzdžiui, amerikiečių rašytoja Sarah Edison Allen mėgo kartoti: „Kaip greitai kartais viskas gyvenime gali pasikeisti, bet kai jau išbandytos visos kitos priemonės, padeda paprasta šokolado plytelė…” Norėčiau pridurti – ypač jei jis natūralus ir paruoštas savo rankomis.

Parašykite komentarą