Lazanija su malta mėsa orkaitėje
Puikus naminės lazanijos receptas. Pagrindiniai patiekalo ingredientai: lazanijos lakštai, malta mėsa, sūris.
Ingredientai
- Malta kiauliena ir jautiena – 600 g
- Lakštai lazanijai – 6 vnt.
- Svogūnai – 100 g
- Morkos – 100 g
- Česnakas – 2 skiltelės
- Provanso žolelės – 0,5 šaukštelio
- Muskato riešuto – 0,5 šaukštelio
- Pomidoras – 70 g
- Pomidorų tyrė – 150 ml
- Miltai – 2 šaukštai
- Sviestas – 60 g
- Kietasis sūris – 250 g
- Grietinėlė – 350 ml
- Druska – pagal skonį
- Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
Gaminimo procesas
- Lazanija – tai itališka troškinio versija, kai visi produktai išdėliojami sluoksniais, užpilami dideliu kiekiu padažo ir apibarstomi sūriu. Yra daug lazanijos receptų, tiek mėsos, tiek vegetariškų, tačiau visi jie būtinai ruošiami naudojant specialius lazanijos lakštus. Šiandien siūlau jums savo lazanijos versiją – su malta mėsa.
- Lazanijai paprastai naudojamas bešamelio padažas, jis visam patiekalui suteikia kreminę ir švelnią tekstūrą. Sūrį reikėtų imti kietą, pavyzdžiui, mocarelos, gaudos. Maltą mėsą lazanijai geriau imti kiaulieną ir jautieną, geriausia maltą mėsą du kartus permalti mėsmale. Prieskonių galima dėti pagal savo skonį, man labiau patinka Provanso žolelės ir muskato riešutas.
- Norėdami paruošti lazaniją su malta mėsa orkaitėje, visus produktus paruošime pagal sąrašą. Atkreipkite dėmesį, kad išvardyti kiekiai skirti 2 porcijoms.
- Morkas sutarkuojame vidutine tarka, svogūną ir česnaką supjaustome mažais kubeliais.
- Svogūnus, morkas ir česnakus pakepiname svieste, kol svogūnai suminkštės, sunaudodami tik 20 g sviesto. Maltą mėsą paskleidžiame ant daržovių, pasūdome ir papipiriname.
- Įberiame muskato riešuto ir Provanso žolelių.
- Kepame maltą mėsą maišydami, sutrupindami maltos mėsos gumulėlius. Pomidorą supjaustome mažais kubeliais, pomidorų gabalėlius sudedame į keptuvę, taip pat į maltą mėsą įmaišome pomidorų tyrės. Viską kartu troškinkite 20 minučių.
- Kol malta mėsa su daržovėmis troškinasi, paruoškite bešamelio padažą. Tam į puodą sudėkite likusį sviestą, pastatykite puodą ant ugnies ir leiskite aliejui ištirpti. Į sviestą suberkite miltus.
- Miltus ir sviestą gerai išmaišykite, supilkite grietinėlę, įberkite muskato riešuto, pagal skonį padažą pasūdykite ir papipirinkite.
- Plaktuvu išplakite padažą iki vientisos masės ir pastatykite ant ugnies, pašildykite, bet neleiskite padažui užvirti. Atidėkite padažą nuo ugnies.
- Dabar sumontuokime lazaniją. Lazaniją visada gaminu porcijomis. Tai labai patogu, nes lazanijos nereikia vėliau prieš patiekiant pjaustyti, o galima iš karto patiekti ją formoje. Sluoksniai kartojasi ir eina tokia tvarka:
- Padažas – lazanijos lakštas – malta mėsa – padažas – tarkuotas sūris.
- Išimtis – paskutinis lazanijos sluoksnis, kurį aprašysiu.
- Po sūriu dėkite lazanijos lakštų sluoksnį.
- Dabar plonu sluoksniu paskleiskite maltą mėsą ir paskirstykite ją po lakštų paviršių.
- Ant maltos mėsos sluoksnio užpilkite padažą ir vėl pabarstykite kietuoju tarkuotu sūriu.
- Vėl išklokite lazanijos lakštus.
- Užtepkite likusį padažą ir viršų gerai apibarstykite tarkuotu sūriu.
- Siunčiame lazaniją su malta mėsa į orkaitę 30-40 minučių ir kepame 160 laipsnių temperatūroje.
- Lazanija gaunasi labai sultinga, su pakankamai padažo, su kvapniu mėsos sluoksniu.
- Jei lazaniją gaminsite didelėje formoje, išėmę formą su paruošta lazanija iš orkaitės, leiskite patiekalui 10-15 minučių atvėsti ir tik tada pjaustykite porcijomis, tada išliks sluoksniai ir gabalėlio forma nesideformuos.
- Gero apetito!