Juodųjų serbentų želė žiemai
Juodųjų serbentų želė, kurią žiemai paruošime pagal šį paprastą receptą, pasirodo esanti labai skani, skaidri, puikiai išlaikanti formą ir užšąlanti jau kambario temperatūroje. Šis saldus uogų paruošimas turėtų patikti ne tik juodųjų serbentų mėgėjams, bet ir visiems saldumynų mėgėjams.
Dėl juoduosiuose serbentuose esančio didelio pektino kiekio želė puikiai išlaiko formą – ją sudaro tik uogos, šiek tiek vandens ir granuliuotas cukrus. Toks desertas bus puikus priedas prie blynų ir blynelių, papildys sūrio pyragų, varškės apkepų ir kitų namuose ruošiamų patiekalų skonį ir pabrėš jų švelnumą.
Sudedamosios dalys:
- juodieji serbentai – ( 1.5 kg )
- Cukrus – ( 1 kilogramas )
- Vanduo – ( 500 mililitrų )
Gaminimas žingsnis po žingsnio:
- Norint paruošti gardžią uogų želė žiemai, mums reikia šių ingredientų: prinokusių juodųjų serbentų, granuliuoto cukraus ir geriamojo vandens.
- Išrūšiuojame juoduosius serbentus, nuimame nuo šakų, nuplauname ir išdžioviname. Uogų svoris (1,5 kilogramo) nurodomas jau paruoštoje formoje.
- Juoduosius serbentus perkeliame į tinkamą puodą (aš turiu 4 litrų talpos) arba dubenį, įpilame vandens (500 mililitrų).
- Dabar stūmikliu arba tiesiai rankomis sutriname uogas, kad jos geriau ir greičiau išleistų sultis. Žinoma, serbentus galima pertrinti ir panardinamuoju trintuvu, tačiau asmeniškai to daryti nepatariu – tada bus sunku išspausti minkštimą, kuris užkimš marlę. Jei norite, uogas galite susmulkinti virtuviniu kombainu su metaliniu peilio antgaliu – tokiu atveju nebus vientisumo, jis nereikalingas.
- Uogas su vandeniu dedame ant vidutinės ugnies ir retkarčiais pamaišydami užverdame. Nuo užvirimo momento serbentus verdame 5-7 minutes. Tiek užtenka, kad uogos išleistų sultis ir suminkštėtų odelė.
- Kitas žingsnis ruošiant serbentų želė žiemai užima daugiausiai laiko. Reikia išgauti sultis, o tai svarbu padaryti, kol uogų masė dar nespėjo visiškai atvėsti (tada serbentai pradeda želė). Dar karštą dalį uogų pagrindo supilkite į 2 sluoksniais marlės uždengtą sietelį, nepamiršdami įdėti šiek tiek indo. Pirmąsias kelias minutes serbentų sultys tekės gana aktyviai, o paskui sustos. Padėkite jį šaukštu, švelniai maišydami turinį.
- tada reikės rankomis išspausti tirštas juodųjų serbentų sultis. Darykite tai taip, kad nenusidegintumėte rankų, t. y. palaukite, kol uogų masė taps nelabai karšta.
- Rezultatas – šiek tiek daugiau nei 1 litras uogų sulčių. Neišmeskite likusio drėgno pyrago – tai yra naminio kompoto, želė, drebučių pagrindas.
- Supilkite uogų sultis į storasienį puodą.
- Supilame granuliuotą cukrų – jo reikia lygiai tiek, kiek gavosi sulčių. Mano atveju – 1 kilogramo.
- Pastatome ant vidutinės ugnies ir maišydami turinį užverdame. Švelniai burbuliuojant paviršiuje susidarys tirštos putos – jas nuimkite ir perkelkite į atskirą dubenį (tada su arbata arba blynais – labai skanu). Nuo užvirimo momento būsimą serbentų želė virkite 5-7 minutes.
- Belieka būsimą želė supilstyti į stiklainius. Pagal šį receptą reikės 3 stiklainių (po 500 mililitrų), t. y. iš viso gausite 1,5 litro uogų preparato. Mano mėgstamiausias dalykas – sterilizuoti stiklainius mikrobangų krosnelėje, o dangtelius išvirti ant viryklės (užtenka 5 minučių po užvirimo). Stiklainius išplauname sodos tirpale, išskalaujame ir į kiekvieną įpilame apie 100 mililitrų šalto vandens. Gariname juos mikrobangų krosnelėje didžiausiu galingumu 10 minučių (laikas nurodytas iš karto 3 stiklainiams). Nusunkiame vandenį ir į tuščius karštus stiklainius supilame tirštą uogų sirupą.
- Iš karto užsukame dangtelius arba uždarome siuvimo raktu. Serbentų želė stiklainių neišsuku (kaip ir daugelio kitų žiemai skirtų preparatų).
- Iš viso gaunasi 1820 g (540 g 1 stiklainyje ir dar 200 g) gardžios juodųjų serbentų želė. Ją reikia laikyti vėsioje, sausoje vietoje – rūsyje arba rūsyje. Ten, kur paprastai laikote savo nuostabius preparatus žiemai. Likusią karštos želė dalį tyčia supyliau į silikonines keksiukų formeles, kad parodyčiau, kokia stabili ji gaunasi atvėsusi.
- Štai toks nuostabus preparatas žiemai – naminė juodųjų serbentų želė. Dėl didelio pektino kiekio želė puikiai išlaiko savo formą. Gaminkite į sveikatą, draugai, ir mėgaukitės patiekalu!