10 būdų, kaip skaniai paruošti krevetes
Išbandykite taquitos, cukinijų laivelius, rizotą ir dar daugiau.
Ką reikia turėti omenyje
- Šiaurinės, karališkosios ir tigrinės krevetės skiriasi dydžiu ir verte. Paprastai kuo didesnis vėžiagyvis, tuo jis brangesnis. Visų rūšių skonis maždaug vienodas. Pajūrio miestuose gyvenantiems žmonėms pasisekė: jie gali nusipirkti šviežių krevečių, tačiau maistui ruošti galima naudoti ir šaldytas krevetes.
- Krevetės paprastai parduodamos pagal svorį arba pakuotėmis. Atkreipkite dėmesį į galiojimo laiką ir išvaizdą. Jei ant kiauto yra juodų dėmių, produktas yra pasenęs, o tiesios uodegos rodo, kad krevetės buvo užšaldytos negyvos. Kuo mažiau ledo ant vėžiagyvių, tuo geriau.
- Norėdami tinkamai atitirpinti krevetes, padėkite lėkštę ant apatinės šaldytuvo lentynos ir palaukite, kol ledas ištirps. Jei norite greičiau atitirpinti, įdėkite maišelį į kambario temperatūros vandenį.
- Krevetes galima virti ir valgyti su kiautu, tačiau dažniau naudojamos nuluptos krevetės. Tam atsukite galvą, nuplėškite kojas, nuimkite kiautą ir traukdami už jo nuimkite uodegą. Jei pamatysite krevetės stemplę – tamsią liniją išilgai nugaros, ištraukite ją.
1. Keptos krevetės su česnakais ir vermutu
Sudedamosios dalys
- 500 g krevečių;
- Druskos, juodųjų pipirų pagal skonį;
- 2 šaukštai sviesto;
- 4 česnako skiltelės;
- ¼ puodelio sauso baltojo vermuto;
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių;
- ¼ arbatinio šaukštelio citrinos žievelės;
- 4 šakelės petražolių.
Paruošimas
- Nuplaukite ir nulupkite krevetes, tolygiai paskleiskite jas lėkštėje ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 1 minutę kepkite krevetes ant didelės ugnies. Apverskite juos, sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką ir palikite dar 1 minutę. Tada išmaišykite ir virkite 2 minutes. Krevetes sudėkite į lėkštę.
- Į tą pačią keptuvę supilkite vermutą ir citrinos sultis. Užvirinkite, kad šiek tiek sutirštėtų. Įdėkite citrinos žievelę ir susmulkintas petražoles. Padažą supilkite ant krevečių ir išmaišykite.
2. taquitos su kukurūzais ir krevetėmis
Taquitos arba flautas – tai meksikietiškas patiekalas, panašus į taco, suvyniotas į vamzdelius. Įdaras gali būti gaminamas iš bet kokių daržovių, o užkandis paprastai patiekiamas su padažais.
Sudedamosios dalys
- 2 švieži kukurūzų burbuolės;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus + riebalams ištepti;
- ½ svogūno;
- 500 g krevečių;
- 2 arbatiniai šaukšteliai maltų aitriųjų paprikų;
- ½ arbatinio šaukštelio maltų kmynų;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- 120 g žaliųjų aitriųjų paprikų;
- 1 ryšulėlis šviežių kalendrų;
- 1 avokadas;
- 12 mažų miltinių tortilijų arba tortilijų;
- 200 g tarkuoto sūrio;
- Grietinė arba salsa pagal skonį.
Paruoškite
- Įkaitinkite keptuvę, sudėkite nuplautus ir nuluptus kukurūzus. Kukurūzus kepkite ant didelės ugnies 6-8 minutes, nuolat maišydami, kol paruduos. Dėkite į dubenį.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus ir ant vidutinės ugnies 5 minutes pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Sudėkite nuluptas krevetes, maltą aitriąją papriką, kmynus, druską, pipirus ir išmaišykite. Virkite 3-5 minutes, kol krevetės taps permatomos. Susmulkinkite žaliąją aitriąją papriką ir kalendrą, suberkite į keptuvę ir kepkite 1 minutę.
- Nulupkite avokadą ir supjaustykite kubeliais. Sumaišykite su kukurūzais ir krevetėmis.
- Į kiekvieną tortiliją įdėkite po 1 šaukštą mišinio ir pabarstykite 1-2 šaukštais sūrio. Suvyniokite plokštainį ir dėkite ant aliejumi pateptos kepimo skardos siūle žemyn. Kepkite 15-20 minučių iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje. Paruoštus taquitos panardinkite į salsą arba grietinę.
3. Salotos su krevetėmis, kukurūzais ir avokadais
Sudedamosios dalys
- 500 g krevečių;
- 1 arbatinis šaukštelis „cajun” prieskonių arba pipirų mišinio;
- Žiupsnelis valgomosios druskos;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 šaukštai sviesto;
- Romėniškų salotų kekė;
- 3 pomidorai;
- 3 nedideli agurkai;
- 2 avokadai;
- ½ raudonojo svogūno;
- 200 g šviežių arba konservuotų kukurūzų:
- 3 šaukštai citrinos sulčių;
- nedidelį ryšulėlį kalendrų;
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 arbatinis šaukštelis jūros druskos;
- žiupsnelį juodųjų pipirų;
- mėgstamų prieskonių – pagal skonį.
Paruošimas
- Krevetes nuplaukite ir nulupkite. Sudėkite į gilų dubenį, suberkite „cajun” arba pipirų mišinį, valgomąją druską ir smulkintą česnaką, išmaišykite.
- Nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir kepkite krevetes ant vidutinės ugnies, kol taps permatomos. Dėkite į dubenį.
- Stambiai supjaustykite nuplautas salotas, pomidorus ir agurkus, nuluptą avokadą supjaustykite kubeliais, o svogūną – pusžiedžiais. Sudėkite kukurūzus ir viską sumaišykite su krevetėmis.
- Sumaišykite citrinos sultis, smulkiai supjaustytą kalendrą ir alyvuogių aliejų. Pabarstykite jūros druska, juodaisiais pipirais ir mėgstamais prieskoniais, išmaišykite ir pagardinkite salotas.
4. Salotos su krevetėmis, pupelėmis ir itališkomis žolelėmis
Sudedamosios dalys
- 450 g krevečių;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 2 šaukštai vyno acto;
- 1 valgomasis šaukštas itališkų žolelių prieskonių;
- 1 arbatinis šaukštelis druskos;
- 200 g vyšninių pomidorų;
- 1 nedidelis raudonasis svogūnas;
- 400 g konservuotų baltųjų pupelių;
- Didelis salotų ryšulys.
Paruoškite
- Nuplaukite, nulupkite ir išvirkite krevetes.
- Suplakite alyvuogių aliejų, vyno actą, prieskonius ir druską. Krevetes užpilkite padažu, uždenkite maistine plėvele ir palikite 4 valandoms šaldytuve.
- Pomidorus perpjaukite pusiau, o svogūnus supjaustykite kubeliais. Sudėkite pupeles ir išmaišykite daržoves. Jas sudėkite ant salotų lapų ir ant viršaus uždėkite atvėsusias krevetes.
5. Risotto su krevetėmis ir baltuoju vynu
Sudedamosios dalys
- 30 g sviesto;
- 400-500 g krevečių;
- Druskos, pipirų pagal skonį;
- ½ svogūno;
- 2 česnako skiltelės;
- 85 ml sauso baltojo vyno;
- 270 g arborio ryžių;
- 750 ml vištienos sultinio;
- 250 ml kambario temperatūros pieno;
- 40 g parmezano;
- 150 g šaldytų žirnelių.
Paruoškite
- Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 10 g aliejaus ir vienu sluoksniu išdėliokite nuvalytas krevetes. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite pusantros minutės, apverskite ir kepkite dar 1 minutę, tada sudėkite į dubenį. Visas krevetes paruoškite taip pat.
- Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Įpilkite 10 g aliejaus ir kepkite daržoves toje pačioje keptuvėje, kol taps skaidrios. Supilkite vyną ir užvirinkite. Virkite, kol išnyks aštrus alkoholio kvapas.
- Supilkite ryžius ir maišykite 30 sekundžių. Supilkite 500 ml vištienos sultinio ir palikite virti ant silpnos ugnies, kol pradės virti.
- Supilkite pieną ir likusį sultinį. Išmaišykite ir virkite 3 minutes. Tada dar kartą išmaišykite ir palikite dar 2 minutes.
- Sutarkuokite parmezaną ir suberkite į ryžius su žirneliais. Pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite krevetes, likusį sviestą ir išmaišykite. Tada nuimkite rizotą nuo ugnies.
6. Kiniškos daržovės su krevetėmis.
Sudedamosios dalys
- 500 g krevečių;
- 1 valgomasis šaukštas džiovinto imbiero;
- ¼ arbatinio šaukštelio baltųjų pipirų;
- žiupsnelis druskos;
- 2-3 šaukštai sojos padažo + 2-3 šaukštai sojų padažo;
- 1 arbatinis šaukštelis sezamų aliejaus;
- 2 paprikos;
- 1 saliero stiebas;
- 1 morką;
- 2 svogūnai;
- 3 česnako skiltelės;
- 100 g žaliųjų žirnelių.
Paruoškite
- Nulupkite krevetes ir sumaišykite su imbieru, baltaisiais pipirais, druska ir sojų padažu.
- Įkaitinkite aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite krevetes ir kepkite 1 minutę, tada apverskite ir kepkite dar 1 minutę.
- Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite paprikas, salierus ir morkas julieno juostelėmis, o svogūnus – pusžiedžiais. Susmulkinkite česnaką. Sumaišykite daržoves, suberkite žirnelius ir sudėkite į krevetes. Sudedamąsias dalis virkite 1 minutę ant stiprios ugnies.
- Patiekite su sojų padažu.
7. Medaus krevetės su graikiniais riešutais
Sudedamosios dalys
- 250 ml vandens;
- 200 g cukraus;
- 200 g graikinių riešutų;
- 500 g krevečių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- 2 kiaušiniai;
- 160 g kukurūzų krakmolo;
- augalinio aliejaus – kepimui;
- 4 šaukštai majonezo;
- 2 šaukštai medaus;
- 2 šaukštai plaktos grietinėlės;
- pavasarinių svogūnų – patiekti.
Paruošimas
- Nedideliame puode sumaišykite vandenį ir cukrų. Užvirinkite ant vidutinės ugnies, suberkite graikinius riešutus ir virkite 2 minutes. Sudėkite branduolius į dubenį ir atvėsinkite.
- Krevetes nuplaukite, nulupkite, nušluostykite šluoste, pabarstykite druska ir pipirais. Kiaušinius suplakite giliame dubenyje. Krevetes iš pradžių pamirkykite kiaušiniuose, o paskui krakmole.
- Įkaitinkite aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies. Krevetes kepkite 3-4 minutes, kol taps auksinės spalvos. Sudėkite graikinius riešutus.
- Sumaišykite majonezą, medų ir grietinėlę ir šiuo mišiniu aptepkite krevetes. Patiekdami patiekalą galite papuošti smulkintais žaliaisiais svogūnais.
8. Enčilada su krevetėmis ir paprikomis
Meksikietiškos enčilados – tai orkaitėje kepti suktinukai su gausiu padažu. Mėsa ir daržovės dažniausiai naudojamos kaip viršus. Tortilijas galima pakeisti kvietinių miltų pita.
Sudedamosios dalys
- 1 svogūnas;
- 2 česnako skiltelės;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 jalapeno pipiras;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 500 g krevečių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- 4 šaukštai sviesto;
- 4 šaukštus miltų;
- 400 ml pieno;
- 100 g grietinės + patiekti;
- 1 žalioji aitrioji paprika;
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų kmynų;
- 8 tortilijos;
- 250 g sūrio;
- kalendros ryšulėlis.
Paruoškite
- Nulupkite svogūną ir česnaką, nuplaukite paprikas ir jalapenos ir išimkite sėklas. Papriką ir svogūną supjaustykite kubeliais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų, 1 minutę pakepinkite susmulkintą česnaką, sudėkite likusius ingredientus ir kepkite dar 7 minutes. Nuimkite daržoves nuo ugnies.
- Krevetes nuplaukite, nulupkite ir perpjaukite pusiau. Pagardinkite druska ir pipirais ir kepkite keptuvėje 5 minutes, vis pamaišydami. Dėkite į lėkštę.
- Sviestą ištirpinkite puode ant vidutinės ugnies. Suberkite miltus, pieną ir grietinę ir maišykite, kol neliks gumuliukų. Suberkite smulkiai supjaustytą aitriąją papriką ir kmynus ir 5 minutes troškinkite ant silpnos ugnies.
- Pusę pieno padažo supilkite į nedidelę kepimo skardą.
- Ant kiekvienos tortilijos dėkite po 1 valgomąjį šaukštą daržovių ir krevečių, apibarstykite tarkuotu sūriu ir susukite į ritinėlį. Pusę sūrio palikite pabarstymui.
- Dėkite koldūnus į kepimo skardą siūle žemyn, apliekite likusiu padažu ir pabarstykite sūriu. Palikite įkaitintoje iki 200 °C temperatūros orkaitėje 30 minučių.
- Patiekite, papuoškite smulkintomis kalendromis ir grietine.
9. Cukinijų koldūnai su krevetėmis
Sudedamosios dalys
- 4 didelės cukinijos;
- Žiupsnelis druskos;
- 1 žiupsnelis pipirų;
- 1 šakelė čiobrelių;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 2 šaukštai sviesto;
- 400 g krevečių;
- 2 pomidorai;
- 3 česnako skiltelės;
- 50 g dvigubos grietinėlės;
- 100 g parmezano sūrio;
- ½ citrinos;
- 100 g mocarelos;
- petražolių – patiekti.
Paruoškite
- Cukinijas nuplaukite, perpjaukite išilgai ir atlaisvinkite kiekvienos daržovės vidurį, kad susidarytų laivelis. Minkštimą pasilikite įdarui. Pagardinkite druska, pipirais ir pabarstykite smulkintais čiobreliais. Kepimo skardą patepkite alyvuogių aliejumi ir pašaukite moliūgus į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 20 minučių.
- Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, sudėkite nuluptas krevetes ir kepkite 3-4 minutes. Padėkite ant lėkštės, atvėsinkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
- Cukinijos minkštimą, pomidorus ir česnaką supjaustykite kubeliais. Sudėkite į keptuvę kartu su krevetėmis ir kepkite 1 minutę. Sudėkite grietinėlę, tarkuotą parmezaną, išspaustas citrinos sultis ir troškinkite dar 3 minutes.
- Pripildykite laivelius įdaro. Ant viršaus uždėkite mocarelos griežinėlius ir 10 minučių pašaukite į 180 °C temperatūros orkaitę. Prieš patiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis.
10. Krevečių makaronai grietinėlės padaže
Sudedamosios dalys
- 2½ arbatinio šaukštelio druskos;
- 400 g fettuccini;
- 500 gr krevečių;
- pipirų ir paprikos pagal skonį;
- 2 šaukštai sviesto;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
- ½ svogūno;
- 1 česnako skiltelė;
- 130 ml baltojo vyno;
- 300 g grietinėlės;
- 200 g parmezano sūrio;
- 3 šakelės petražolių.
Paruoškite
- Į puodą su verdančiu vandeniu įberkite 2 šaukštelius druskos ir sudėkite fettuccini. Virkite iki al dente ir virkite 8-10 minučių. Nusausinkite ir neplaukite makaronų.
- Nulupkite krevetes, pabarstykite druska, pipirais ir paprika. Sudėkite juos į didelę keptuvę su įkaitintu sviestu ir kepkite 2 minutes ant vidutinės ugnies. Apverskite ir kepkite dar 2 minutes, kol taps permatomi. Dėkite į lėkštę.
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų toje pačioje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Susmulkintą svogūną kepkite 3-5 minutes, kol taps auksinės spalvos. Susmulkinkite česnaką ir 1 minutę pakaitinkite su svogūnais.
- Supilkite vyną ant daržovių ir palikite ant silpnos ugnies, kol išsisklaidys alkoholio kvapas. Supilkite grietinėlę, užvirinkite ir virkite 2 minutes. Supilkite 150 g tarkuoto sūrio ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Supilkite fettuccini padažą ir pabarstykite makaronus likusiu parmezanu bei smulkiai supjaustytomis petražolėmis.