Kepti Grybai

15 orkaitėje keptų šampinjonų, įdarų ir julienų receptų

Orkaitėje keptų pievagrybių receptai patiks visiems, kurie mėgsta grybus. Taip pat peržiūrėkite mūsų keptų pievagrybių nuotraukas – bet kuri iš jų verta populiaraus tinklaraščio ar kulinarinės knygos. Be to, visų produktų galima nusipirkti artimiausiame prekybos centre. Įsitikinote? Pradėkime gaminti!

Prieš pereidami prie orkaitėje keptų pievagrybių receptų, pakalbėkime apie šių grybų gaminimo paslaptis.

Manome, kad ryškiausi ir mėgstamiausi orkaitėje kepamų pievagrybių patiekalai yra įdaryti pievagrybiai ir džiūvėsiai . Tačiau veganams ir besilaikantiems dietos geriau tinka tiesiog iškepti pievagrybiai – juose mažai kalorijų, bet daug baltymų.

Kepti pievagrybius orkaitėje paprasta – tereikia šiek tiek alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir aromatinių žolelių arba prieskonių. Juos reikia sumaišyti su pievagrybiais – geriau tai daryti dubenyje ir rankomis, kad kiekvienas pievagrybis gautų savo dalį aromatinio aliejaus. Tada grybai sudedami į karščiui atsparią formą ir kepami 180 °C temperatūros orkaitėje 10-15 minučių. Kepimo laiką galima šiek tiek sutrumpinti arba pailginti, t. y. pritaikyti prie savo skonio. Grybus, kaip žinote, galima valgyti žalius, vadinasi, jų nereikia ilgai kepti orkaitėje. Toks patiekalas patiks jums nepridedant centimetrų prie liemens.

Skanių orkaitėje keptų šampinjonų gaminimo paslaptys – paprasčiausias patiekalas su minimaliu ingredientų skaičiumi.

  • Iškepus orkaitėje grybai sumažės, todėl reikėtų iš karto paruošti didelę porciją grybų.
  • Jei grybus nuplovėte, prieš kepant grybus orkaitėje juos reikėtų kuo labiau išdžiovinti. O geriau jų net neplauti, o tiesiog nuvalyti skudurėliu, nupjaunant kojelių galiukus. Grybai turi porėtą paviršių ir lengvai sugeria vandenį, kurio kepant visai nereikia.
  • Kepimui skirtų grybų nereikia pjaustyti, jie puikiai iškepa sveiki.
  • Jei kepant pievagrybius orkaitėje formoje susidaro skysčio, jį nusausinkite. Šiek tiek pravertas orkaitės dureles palikę, sumažinsite drėgmės išsiskyrimą iš grybų ir sutrumpinsite jų kepimo laiką.
  • Paskutinėmis kepimo minutėmis (3-4 min.) įjunkite konvekcinę arba grilio funkciją. Daugelis žmonių pievagrybius kepa 15 minučių, nusunkia skystį, apšlaksto alyvuogių aliejumi ir dar kurį laiką (iki 30 minučių) kepa, kol grybai įgauna auksinę spalvą.
  • Išsiskyrusių grybų sulčių nenusausinkite, bet naudokite jas naminiams padažams, sriuboms, ryžių patiekalams ir kitiems patiekalams, suteikdami jiems papildomo malonaus aromato.

Jei yra noras pasigaminti nemoninį patiekalą, siūlome mūsų mėgstamą „košę” iš miežių.

Orkaitėje kepti grybai su miežiais

Miežiai su pievagrybiais – skanus ir maistingas patiekalas. Perlinių miežių su pievagrybiais receptą pirmiausia turėtų prisiminti tie, kurie pasninkauja arba laikosi veganiško gyvenimo būdo. Tačiau net ir kaip garnyras prie mėsos šis patiekalas patiks daugeliui.

8 porcijoms paruošti reikės:

  • 350 g miežių
  • 800 ml geriamojo vandens
  • 3 arb. l. augalinio aliejaus
  • 700-800 g pievagrybių
  • 1 saldžiojo svogūno
  • 1 st. l sojų padažo
  • druskos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros.
  2. Kruopas supilkite į smulkų sietelį ir kruopščiai nuplaukite keliuose vandenyse. 3. Dideliame puode užvirinkite šiek tiek vandens, ant viršaus uždėkite sietą su kruopomis, uždenkite ir palikite ant vidutinės ugnies 20 minučių. Užvirinkite 800 ml vandens, įpilkite žiupsnelį druskos, 1 valg. š. l. augalinio aliejaus ir nuvarvintus miežius. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 20 minučių. Išmeskite miežius į sietelį.
  3. Grybus išilgai perpjaukite į 4 dalis. Virkite nedideliame kiekyje (200-300 ml) verdančio pasūdyto vandens 6 minutes. Perpjautu šaukštu perkelkite grybus iš keptuvės ant pjaustymo lentos. Grybų sultinį perkoškite.
  4. Susmulkinkite svogūną ir kepkite karščiui atsparioje keptuvėje arba keptuvėje su likusiu įkaitintu augaliniu aliejumi 4 min. Sudėkite grybus ir kepkite dar 3-4 minutes.
  5. Sudėkite miežius į puodą su svogūnais ir grybais, išmaišykite, kaitinkite 30 sek. ir nukelkite nuo ugnies.
  6. Užvirinkite grybų sultinį, supilkite į miežius. Įpilkite sojų padažo, uždarykite dangtį. Miežių ir pievagrybių mišinį kepkite įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Po 15 min. atsargiai išimkite puodą ir nuimkite dangtį, turinį išmaišykite. Jei reikia, įpilkite šiek tiek karšto vandens, kad miežiai ir dabar iškepti šampinjonai nesudegtų. Patiekite šiltus.

Orkaitėje kepti įdaryti šampinjonai, receptai ir kepimo patarimai

Daugelis žino, kad viena iš pagrindinių keptų pievagrybių problemų yra terminio apdorojimo metu išsiskiriantis skystis. Kepant jis patenka į keptuvę, o kepant orkaitėje – į orkaitę. Aukščiau jau pateikėme porą patarimų, kaip to išvengti – šią informaciją papildysime.

  • Prieš įdarydami grybų kepurėles apverstas aukštyn kojomis kepkite orkaitėje atspariame inde arba ant kepimo skardos. Tada orkaitėje iškepti pievagrybiai vandenį „išleis” ne į įdarą, o į formą, ir jį bus lengva nusausinti.
  • Kepdami grybų kepurėlėms įdaryti naudokite grybų kotelius. Taip, skysčio nuo to netaps mažiau, bet patiekalas bus aromatingesnis ir padidinsite augalinių baltymų kiekį. Visada stenkitės visus grybus sunaudoti iš karto, nes jie gana greitai genda.

Norint paruošti orkaitėje keptus įdarytus pievagrybius, jums nereikės brangios krabų mėsos ar kumpio, grybai puikiai tiks žalumynų, kiaušinių, ryžių, sūrio ir džiūvėsėlių draugijoje. Įdarą galite pasiruošti iš anksto ir grybus įdaryti prieš atvykstant svečiams arba visai šeimai susėdant prie stalo, o tada tiesiog įdėti juos į orkaitę kepti, kad sūris išsilydytų ir sutvirtintų atliktą darbą. O jei įdaro liks, kitą dieną tiesiog pridėkite jo į omletą pusryčiams, kad būtumėte ne tik įgudusi, bet ir taupi šeimininkė.

Orkaitėje iškepti grybai, įdaryti kumpiu, šonine ir kietuoju sūriu

Įdaryti pievagrybiai yra gardus užkandis, kurį mėgsta visi. Įdarą galima keisti savo nuožiūra: pridėti su svogūnais pakepintų grybų gabalėlių arba maltos mėsos, vištienos ar įdėti daugiau sūrio.

4-6 porcijoms paruošti reikės:

  • alyvuogių aliejaus
  • 3 riekelių šoninės
  • 40-50 g duonos trupinių
  • 30-40 g + 2 valg. šaukštai tarkuoto parmezano
  • 3 riekelės virto kumpio
  • 3 šakelės petražolių
  • 12 didelių pievagrybių
  • 3 česnako skiltelės
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite keptuvę su 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir apkepkite šoninę, kol taps traški. Perkelkite ant popierinių rankšluosčių ir atšaldykite.
  2. Duonos trupinius paskrudinkite sausoje keptuvėje, kol taps auksinės spalvos. Atvėsinkite ir sumaišykite su 2 valg. š. l tarkuoto parmezano.
  3. Smulkiai supjaustykite šoninę ir kumpį. Susmulkinkite petražolių lapelius. Nupjaukite grybų kotelius, jų nebereikės. Kojas panaudokite kitam receptui.
  4. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite sutrintas česnako skilteles ir kepkite grybus iš abiejų pusių po 2-3 minutes, kol taps auksinės spalvos. Iškeptus grybus perkelkite į kepimo skardą.
  5. Dubenyje sumaišykite šoninę, kumpį, parmezaną ir petražoles, pagardinkite druska ir pipirais. Šiuo mišiniu įdarykite grybus ir apibarstykite parmezano džiūvėsėliais.
  6. Išimkite pievagrybius ir pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 5-7 minutes. Patiekite karštus.

Orkaitėje kepti grybai, įdaryti sūriu ir riešutais

Iš daugybės orkaitėje keptų įdarytų pievagrybių įdarų išskiriame sūrio, prieskoninių žalumynų ir graikinių riešutų derinį. Koks turtingas skonis ir tekstūrų žaismas! Skubiai bėkite į virtuvę jų gaminti. Ar esate su mumis?!

4-6 porcijoms paruošti reikia:

  • 12 didelių pievagrybių
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 šakelių petražolių
  • 1-2 estragono šakelių lapų
  • 50 g lukštentų graikinių riešutų
  • 1,5 st. l augalinio aliejaus
  • 120 g jauno sūrio, panašaus į mocarelą
  • 4 valg. š. l. grietinėlės, kurios riebumas 9 %
  • žiupsnelis malto muskato riešuto
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Nupjaukite / susukite grybų kepurėlių kotelius. Atidėkite kepurėles į šalį, kojeles smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnaką, petražoles ir estragoną.
  3. Įkaitinkite sausą keptuvę iki didelės ugnies. Suberkite riešutus ir nuolat maišydami kepkite 3-4 minutes. Nuimkite nuo ugnies, leiskite atvėsti, tada riešutus peiliu susmulkinkite stambiais trupiniais.
  4. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir kepkite grybų kepurėles, kol taps auksinės spalvos, po 3-4 min. iš kiekvienos pusės. Perkelkite į lėkštę ir visiškai atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  5. Jauną sūrį supjaustykite mažais kubeliais. Dubenyje sumaišykite sūrį, riešutus, česnaką, smulkintas žoleles ir grybų kotelius. Supilkite grietinėlę. Pagardinkite muskato riešutu, druska ir pipirais. Išmaišykite.
  6. Grybų kepurėles sandariai įdarykite malta mėsa. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos riebalais pateptu kepimo popieriumi. Kepkite grybus įkaitintoje orkaitėje 7-8 minutes. Orkaitėje keptus grybus patiekite kaip šiltą arba šaltą užkandį.

Orkaitėje iškepti grybai, įdaryti duona ir aštriu įdaru

Aleksejus Karpovas, žurnalo „Gastronom” virtuvės šefas, recepto autorius:  „Jei gaminsite pievagrybius kaip pagrindinį patiekalą, kiekvienam suaugusiam žmogui skaičiuokite apie 4-5 dideles kepurėles. Įdaras gali būti sotesnis, jei į jį įdėsite apie 1 valg. š. minkšto tofu. Jei namuose niekas nevalgo, duonos trupinius galima pakepinti kartu su labai smulkiai supjaustyta šonine – arba į patį įdarą galima įdėti kumpio, virtos jautienos, kalakutienos ar vištienos, taip pat labai smulkiai supjaustytų.

8-12 porcijų paruošti reikia:

  • 24 didelių stiprių pievagrybių
  • pusės citrinos sulčių
  • 4 česnako skiltelių
  • 1 vidutinio dydžio ryšulėlio petražolių
  • 2 didelių saldžiųjų svogūnų
  • 5 st. l. augalinio aliejaus
  • 1-2 šviežių čiobrelių šakelių lapai
  • 40-50 g duonos trupinių
  • 1 šaukštelis maltos paprikos, geriausia rūkytos
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200-210 °C temperatūros.
  2. Atskirkite grybų kotelius nuo kepurėlių. Apšlakstykite kepurėlių vidų citrinos sultimis ir atidėkite į šalį. Smulkiai supjaustykite kojeles ir pasūdykite. Susmulkinkite česnaką ir petražolių lapelius.
  3. Smulkiai supjaustykite svogūną, pakepinkite 3 valg. š. l. aliejaus, 5-6 min. Sudėkite smulkintus kotelius ir čiobrelius, virkite, kol išgaruos skystis. Perkelkite į dubenį.
  4. Į keptuvę supilkite likusį aliejų ir įmaišykite duonos trupinius. Ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kepkite 5 min. Supilkite į lėkštę.
  5. Išdėliokite grybų kepurėles dalimis – taip, kad jos laisvai atsidurtų keptuvėje, ir kepkite ant didelės ugnies po dangčiu be aliejaus apie 4 minutes. Retkarčiais pakratykite keptuvę, kad grybai nesudegtų. Paruoštas kepurėles perkelkite į kepimo indą vidine puse į viršų.
  6. Sumaišykite keptus svogūnus su grybų kojelėmis, duonos trupiniais ir petražolėmis su česnaku, pagardinkite paprika. Kepurėles papipirinkite, paskirstykite ant jų įdarą, lengvai sutrinkite šaukštu.
  7. Įdarytus grybus dėkite į apatinį įkaitintos orkaitės trečdalį ir kepkite 10-12 min. Patiekite karštus su bulvių koše arba grikių soba makaronais.

Orkaitėje iškepti grybai, įdaryti kiauliena

Tokių pievagrybių nebegalima vadinti užkandžiu. Tai visavertis karštasis patiekalas, ypač jei porcijoje yra 3-4 pievagrybiai ir gausi daržovių salotų arba lapinių salotų porcija.

4-6 porcijoms paruošti reikia:

  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 300 g maltos kiaulienos
  • 12 didelių pievagrybių
  • 4 valg. š. l. augalinio aliejaus
  • 2 valg. šaukštai sojų padažo
  • 50 g rukolos ir cikorijų salotų
  • 1 nedidelė raudonoji aitrioji paprika
  • laimo sulčių
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Susmulkinkite svogūną ir česnaką, sudėkite į maltą mėsą. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite.
  3. Iš grybų išimkite kojeles. Kepurėles apkepkite 2 valg. š. l. karšto aliejaus, 4 min.
  4. Kepurėles pripildykite maltos mėsos, stipriai paspauskite rankomis. Supilkite sojų padažą. Perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite grybus įkaitintoje orkaitėje 10 min.
  5. Stambiai supjaustykite žalumynus, papriką supjaustykite žiedais, išimdami sėklas. Pagardinkite druska, aliejumi ir laimo sultimis. Išmaišykite ir patiekite su orkaitėje keptais pievagrybiais.

Orkaitėje kepti grybai, įdaryti ryžiais

Svetlana iš Jekaterinburgo, recepto autorė ir mūsų skaitytoja: „Iškepti pievagrybiai, įdaryti ryžiais, yra puikus karštas užkandis. Atrodo apetitiškai, skonis puikus, o malonus šio užkandžio bonusas – paprastumas ir paruošimo greitis. Šį užkandį galima ruošti ir ant grotelių / grilio.

3-4 porcijoms paruošti reikia:

  • 100 g ilgagrūdžių ryžių
  • 8 didelių pievagrybių
  • 1 didelės paprikos be sėklų ir šonkaulių
  • 100 g s/c šoninės
  • 1-2 šakelių šviežių petražolių
  • 50-60 g kietojo sūrio
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Išvirkite ryžius pagal pakuotės instrukcijas.
  3. Nupjaukite grybų kotelius. Pievagrybių kojeles, paprikas, šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais, žalumynus susmulkinkite, sūrį sutarkuokite smulkia tarka.
  4. Karštoje keptuvėje 1-2 minutes pakepinkite šoninę. Sudėkite grybus ir paprikas. Kepkite maišydami 2-3 minutes.
  5. Sudėkite pakepintą mišinį su ryžiais, sudėkite žalumynus, išmaišykite vienodai. Įdarykite kepurėles paruoštu įdaru.
  6. Pabarstykite sūriu, lengvai įspausdami į įdarą. Kepkite kepurėles įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių. Orkaitėje iškeptus grybus patiekite šiltus.

Orkaitėje iškepti grybai, įdaryti krevetėmis ir kumpiu

Ruošiant šiuos pievagrybius vietoj virto kumpio galima naudoti ir sausai sūdytą kumpį. Arba sugalvokite kokį nors kitą vertingą pakaitalą porai šio recepto įdaro ingredientų.

5-8 porcijoms paruošti reikės:

  • 16 didelių pievagrybių
  • 1 česnako skiltelės
  • 100 g virto kumpio
  • kelių šakelių petražolių ir krapų
  • 1-2 žaliųjų svogūnų
  • 16 žalių didelių krevečių
  • 2 tryniai
  • 100 g kreminio sūrio
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Grybuose atsargiai atskirkite kepurėles nuo kojelių, kojeles smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnaką. Smulkiai supjaustykite kumpį. Susmulkinkite petražoles, krapus ir žaliąjį svogūną.
  3. Jei krevetės užšaldytos, iš anksto jas atšildykite šaldytuve perkeldami į durklą, kurį įdėkite į dubenį. Nulupkite krevetes nuo kiautų, pašalinkite tamsią žarnyno veną, smulkiai supjaustykite mėsą.
  4. Sumaišykite susmulkintus ingredientus, sudėkite trynius ir grietinėlės sūrį, lengvai pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išmaišykite.
  5. Mišiniu pripildykite grybų kepurėles ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.

Orkaitėje iškepti grybai, įdaryti bulguru

Orkaitėje kepti įdaryti pievagrybiai yra vienas populiariausių naminių patiekalų receptų. Įdarui pasirinkome bulgurą su Provanso žolelėmis. Pasirodė, kad tai lengvas, bet kartu sotus užkandis.

Paruošti 4-8 porcijoms reikės:

  • 16 didelių pievagrybių
  • 1 nedidelio svogūno
  • 1 skardinės (400 g) alyvuogių be kauliukų
  • 1 vidutinio dydžio ryšulėlio petražolių
  • 100 g bulguro
  • aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis Provanso žolelių mišinio
  • vienos citrinos žievelės
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros.
  2. Nulaužkite grybų kotelius ir labai smulkiai juos supjaustykite. Taip pat atskirai smulkiai supjaustykite svogūną, alyvuoges ir petražolių lapelius (koteliai nereikalingi).
  3. Bulgurą užpilkite aliejumi, išmaišykite, užpilkite verdančiu vandeniu, virkite po dangčiu pagal nurodymus ant pakuotės.
  4. Pievagrybius iš visų pusių įtrinkite aliejumi, iš vidaus pasūdykite ir papipirinkite. Supilkite į kepimo indą ir įdėkite į įkaitintą orkaitę 10 minučių.
  5. Tuo tarpu svogūną su grybų kojelėmis apkepkite įkaitintame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą, suberkite bulgurą, alyvuoges ir petražoles, išmaišykite, nukelkite nuo ugnies. Pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis.
  6. Gautu mišiniu įdarykite grybus, grąžinkite į orkaitę, sumažinę temperatūrą iki 180 °C. Kepkite grybus orkaitėje dar apie 10 min. Pabarstykite tarkuota citrinos žievele. Orkaitėje keptus grybus patiekite karštus.

Orkaitėje kepti grybai, panašūs į džiūvėsius, pora gerų žodžių apie šį kultinį rusų patiekalą

Žinome, kad julienne nėra patiekalas, o tik vienas iš maisto pjaustymo būdų. Bent jau prancūziškas žodis julienne reiškia tik daržovių, vištienos filė, grybų, kumpio, virto liežuvio, citrusinių vaisių žievelės ir kitų produktų pjaustymą juostelėmis.

Mūsų julienne yra kas kita. Būtent tai daugelis iš karto atskiria nuo visų kitų karštųjų užkandžių, užuodžia ir atpažįsta pagal auksinį lydyto sūrio dangtelį ir atpažįstamus serviravimo indus – metalines kokteilines ilgomis rankenomis. Rusiškų julienų receptas, apskritai, yra toks: grybai, o kartais ir vištienos filė ar jūros gėrybės (arba ir viena, ir kita) smulkiai supjaustomi, apkepami, užpilami grietinėlės ar grietinės padažu, išdėliojami porcijinėse kokteilinėse ar puoduose, apibarstomi sūriu ir kepami orkaitėje . Kartu pažymime, kad Rusijoje šis terminas jau seniai prarado savo prancūzišką (taigi ir tarptautinę) reikšmę: grybai ir vištiena dažniausiai pjaustomi ne julienais, o mažais griežinėliais ar gabalėliais.

Idealu ruošti julieną iš miško grybų, optimaliausia – iš baltųjų grybų, tačiau mes rašome ne apie šventinius patiekalus, o apie kasdienį maistą, todėl renkamės pievagrybius. Jie masiniam vartotojui yra bent 4-5 kartus pigesni.

  • Norėdami pagaminti julieną, grybus supjaustykite plonais griežinėliais. Smulkiai supjaustykite svogūną ir iš pradžių jį šiek tiek pakepinkite su sviestu, tada sudėkite grybus ir ant vidutinės ugnies leiskite išgaruoti vandeniui. Jei jums tinka ir tinka ryškus julienų skonis, įdėkite svogūnų, jei vertinate subtilumą ir eleganciją, geriau apsieikite be svogūnų – kai kuriems julienuose jie yra šiurkštūs ir numuša kreminius patiekalo nustatymus.
  • Norėdami, kad orkaitėje kepti grybai būtų geriausiai kreminiai, kaip julienne, rinkitės riebiausius pieno produktus. Pavyzdžiui, grietinę reikėtų imti riebiausią – nuo 35 %. Kepant orkaitėje ji nenusidažys ir neišsilydys. Taupūs ir tie, kurie nevaikšto į turgų grietinės (o ten yra grietinės ir riebesnės), gali naudoti 15 % riebumo grietinę ir į ją įmaišyti šiek tiek miltų. Tik iš pradžių grietinę truputį pavirkite, sudėkite pakepintus šiltus miltus, išmaišykite masę iki vientisos masės ir pašildykite „padažą”. Priešingu atveju žali miltai viską sugadins.
  • Prieš kepdami orkaitėje kokotines patepkite aliejumi. Išdėliokite paruoštą grybų masę (pasirinkite bet kurį iš toliau pateiktų variantų) ir nepamirškite sūrio! Jis turi būti lydus – suteikti gražią auksinę plutelę ir gražiai burbuliuoti kepant orkaitėje. Gerai naudoti šveicarišką, grujero, ementalio . Ir taip, džiūvėsius reikėtų patiekti iš karto. Jei kas nors nori valgyti šiltą, tegul palaukia, bet savo misiją įvykdėte – teisingai ir su siela iškepėte orkaitėje keptų šampinjonų julieną.

Orkaitėje kepti grybai kaip julienai su grietine

Grybų julienas yra vienas paprasčiausių patiekalų sekmadienio pietums ar namų šventei. Paprasčiausių šio patiekalo ingredientų galima įsigyti ištisus metus.

6 porcijoms paruošti reikės:

  • 500 g pievagrybių
  • 1 česnako skiltelės
  • alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnų
  • 2 valg. š. miltų
  • 200 g riebios grietinės
  • 150 g gerai lydyto sūrio
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Žuvienei grybus supjaustykite mažais griežinėliais. Smulkiai supjaustykite česnaką.
  2. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi ir kepkite grybus su česnaku, kol jie taps auksinės spalvos, 10-12 minučių. Skystis turi visiškai išgaruoti.
  3. Smulkiai supjaustykite svogūną. Įkaitinkite didelę keptuvę su alyvuogių aliejumi ir kepkite svogūną ant vidutinės ugnies, kol suminkštės, 10 minučių.
  4. Pabarstykite svogūnus miltais ir kepkite dažnai maišydami 3 minutes. Į keptuvę su svogūnais supilkite grietinę, įberkite druskos ir pipirų, maišydami užvirinkite padažą. Palikite ant mažos ugnies 3-5 minutes, padažas sutirštės.
  5. Į padažą sudėkite grybus ir išmaišykite.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Išdėliokite grybus mažose karščiui atspariose formelėse, pabarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite grybus įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, kol taps auksinės spalvos. Iš karto patiekite į stalą.

Orkaitėje iškepti grybai kaip grybų džiūvėsiai su vištiena

Pasimėgaukite gardžia, minkšta vištienos filė kreminiame marinate.

Norint paruošti 5-6 porcijas, reikia:

  • 600 g vištienos šlaunelių.
  • 3 litrų geriamojo vandens
  • 300 g šampinjonų
  • 1 nedidelio svogūno
  • 1 gvazdikėlio pumpuro
  • 2 salierų stiebai
  • 130 g sviesto
  • 3 arb. l. miltų
  • ant peilio galo šviežiai tarkuoto muskato riešuto
  • 50-60 g tarkuoto kietojo sūrio
  • druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Sudėkite šlauneles į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, užvirinkite, pasūdykite ir nugriebkite putas.
  3. Atskirkite grybų kotelius nuo kepurėlių. Nulupkite svogūną, įkiškite į jį skiltelę, sudėkite į keptuvę su šlaunelėmis kartu su grybų kojelėmis. Stambiai supjaustykite salierą ir taip pat sudėkite į puodą. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol vištiena iškeps, maždaug 30 minučių.
  4. Išimkite mėsą nuo kaulų, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kaulus grąžinkite į sultinį. Uždėkite sultinį ant didelės ugnies ir sumažinkite 2/3. Sultinį perkoškite.
  5. Grybų kepurėles supjaustykite mažais gabalėliais. Gilioje keptuvėje ištirpinkite 30 g sviesto, ant didelės ugnies dažnai maišydami pakepinkite grybus, kad išgaruotų visas skystis. Perkelkite grybus į mėsą.
  6. Likusį sviestą ištirpinkite keptuvėje. Suberkite miltus, gerai išmaišykite ir nuolat maišydami kepkite 3 minutes. Supilkite sultinį, išmaišykite plakikliu ir maišydami virkite 4 minutes. Pasūdykite, papipirinkite, pagardinkite muskato riešutu, sumaišykite su vištiena, tarkuotu sūriu ir grybais.
  7. Išdėliokite grybus porcijinėse karščiui atspariose kepimo skardose. Kepkite grybus įkaitintoje orkaitėje, kol taps auksinės spalvos, apie 5 minutes. Patiekite labai karštus.

Orkaitėje kepti grybai kaip džiūvėsiai su kalmarais

Neįprastas julienų variantas – su kalmarais – jūros gėrybių mėgėjams.

8 porcijoms paruošti reikės:

  • 500 g kalmarų skerdenos filė
  • 2 svogūnų
  • 500 g pievagrybių
  • 3 v. š. augalinio aliejaus
  • 300 g puskiečio sūrio
  • 2 valg. š. miltų
  • 2 valg. šaukštai riebios grietinės
  • 300 ml 22 % riebumo grietinėlės
  • 1 st. l. smulkintų krapų
  • druskos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Kalmarų skerdenas 1 min. įdėkite į verdantį vandenį, tada nuplaukite šaltame vandenyje. Nuimkite ploną išorinę plėvelę, pašalinkite chitino plokšteles. Panardinkite skerdenas į verdantį pasūdytą vandenį, virkite 3-4 min.
  3. Nusunkite vandenį, leiskite kalmarams šiek tiek atvėsti ir supjaustykite juos plonais žiedais arba juostelėmis.
  4. Susmulkinkite svogūną. Pievagrybius supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  5. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 5 min. pakepinkite svogūną. Sudėkite grybus ir maišydami kepkite dar 6-7 minutes, kol taps auksinės spalvos.
  6. Sūrį sutarkuokite smulkia tarka. Sumaišykite grybų masę su smulkintais kalmarais ir puse tarkuoto sūrio. Švelniai išmaišykite.
  7. Sausoje keptuvėje lengvai paskrudinkite miltus. Sudėkite grietinę, grietinėlę, krapus, druską ir pipirus. Visą laiką maišydami užvirinkite mišinį. Supilkite padažą į grybų masę, išmaišykite.
  8. Išdėliokite grybų masę karščiui atspariuose kokoso indeliuose, ant viršaus pabarstykite likusiu sūriu. Kepkite grybus įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol taps auksinės spalvos.

Orkaitėje iškepti grybai kaip džiūvėsiai su putpelių kiaušiniais

Orkaitėje iškepti grybai, patiekti karšti.

6 porcijoms paruošti reikia:

  • 300 g pievagrybių.
  • 1 poro stiebo, tik baltosios dalies
  • 20 g sviesto
  • 200 ml 22 % riebumo grietinėlės
  • 80 g tarkuoto parmezano
  • 6 putpelių kiaušiniai
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Smulkiai supjaustykite pievagrybius ir porus ir 5-7 min. pakepinkite karštame svieste. Perkelkite į dubenį. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Pusę grietinėlės supilkite į 6 kokteilines arba karščiui atsparias formeles. Ant viršaus sudėkite svogūnų ir grybų mišinį, pabarstykite tarkuotu sūriu.
  4. Atsargiai, kad trynys neišsipiltų, į kiekvieną formelę įpilkite po vieną putpelių kiaušinį. Supilkite likusią grietinėlę.
  5. Kokotosų formeles uždėkite ant vielinio grotelių laikiklio ir pastatykite ant vidurinės orkaitės lentynėlės. Kepkite kokteilines orkaitėje 20-25 minutes.

Orkaitėje iškepti grybai kaip grybų džiūvėsiai su vištiena

krkharitonova , recepto autorė ir mūsų skaitytoja, siūlo pievagrybius ruošti julienne pavidalu.

Paruošti 3 porcijoms reikės:

  • 6 didelių pievagrybių
  • 1 svogūnėlio
  • pusės nedidelės vištienos krūtinėlės arba 1 šlaunelės ir kojos
  • alyvuogių aliejaus kepti
  • 20 g sviesto
  • 1 st. l miltų
  • 150 g grietinės 20 % riebumo
  • 50 g parmezano
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Nupjaukite grybų kotelius. Susmulkinkite svogūną, grybų kotelius ir vištieną su kaulais. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi ir kepkite vištieną ant vidutinės ugnies, kol beveik iškeps.
  3. Sudėkite svogūną ir kepkite, kol įgaus auksinę spalvą.
  4. Sudėkite grybus ir kepkite 5-7 minutes, sudėkite sviestą ir miltus. Tada grietinę ir dar porą minučių pakepkite.
  5. Įdarą šiek tiek atvėsinkite ir juo pripildykite grybų kepurėles. Ant viršaus užbarstykite sūrio. Kepkite grybus įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.

Orkaitėje iškepti grybai kaip Kremliaus grybų džiūvėsiai

Recepto autorė ir mūsų skaitytoja Natalija Anisimova iš Maskvos siūlo kepti julieną su pievagrybiais pagal Kremliaus receptą.

5 porcijoms paruošti reikės:

  • 1 svogūno
  • 10 g sviesto
  • 400 g šampinjonų
  • 100 g riebios grietinės
  • 2 valg. š. miltų
  • apie 200 ml pieno
  • 100-120 g majonezo
  • 60-70 g kietojo sūrio
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite su sviestu, kol įgaus auksinę spalvą, sudėkite smulkiai supjaustytus grybus. Palaukite, kol grybai atiduos sultis.
  3. Įdėkite grietinės, druskos, pipirų. Supilkite 2 valg. š. l. miltų, išmaišykite.
  4. Po 5-10 min. atsargiai atskieskite pienu iki bulvių košės konsistencijos ir maišydami pakaitinkite ant mažos ugnies.
  5. Nuimkite nuo ugnies, paskirstykite grybų masę kokoso indeliuose, viršų patepkite majonezu, pabarstykite tarkuotu sūriu.
  6. Grybus kepkite įkaitintoje orkaitėje 20-25 min. kol susiformuos rusva plutelė. Patiekite karštus.

Parašykite komentarą