KOMPOTAI IŠ ŠALDYTŲ UOGŲ
PATIEKALO APRAŠYMAS
Rudenį, žiemą ir pavasarį vitaminų trūkumą padės kompensuoti kompotai iš šaldytų uogų. Šaldymo procesas leidžia išsaugoti beveik visas naudingąsias uogų savybes.
Kvapnūs ir ryškūs vyšnių, braškių, mėlynių ir aviečių kompotai bus gardus vitaminų priedas prie šeimos pietų ar šventinės vakarienės.
Siūlome jums keletą paprastų kompotų gaminimo receptų.
VYŠNIŲ KOMPOTAS SU CITRINA
Siūlome jums keletą paprastų kompotų gaminimo receptų.
SUDEDAMOSIOS DALYS
- Uogos TM „Rud” pasirinkti 500 g
- Cukraus 0.5-1 stiklinė
- Vandens 2-2.5 l
- Citrina arba apelsinas 1 vnt.
PARUOŠIMAS
- Paruoškite maždaug 5 l talpos puodą (jei norite, naudokite mažesnio tūrio indą, tačiau atsižvelkite į sudedamųjų dalių proporcingumą), užpildykite 2/3 vandens ir užvirinkite. Tada paimkite pusę citrinos ir išspauskite iš jos sultis.
- Į puodą supilkite reikiamą kiekį vandens, suberkite cukrų ir užvirinkite.
- Paimkite šaldytas uogas: braškes, vyšnias, juoduosius serbentus arba gervuoges nurodytais kiekiais. Norint paruošti kompotą, vaisių pirmiausia nereikia atšildyti, nes jie praras daug sulčių. Todėl visą šaldytą uogų mišinį sudėkite į verdantį vandenį. Palaukite, kol vanduo vėl užvirs. Sumažinkite ugnį ir kompotą virkite ne ilgiau kaip 5 minutes.
- Išjunkite kaitrą, uždenkite puodą dangčiu ir atidėkite jį ant viryklės krašto. Palikite kompotą virti dar pusvalandį. Taip jis taps sotesnis ir kvapnesnis. Dabar kompotą galima filtruoti, supilti į indus ir atvėsinti.
ŠALDYTŲ UOGŲ KOMPOTAS CUKRAUS SIRUPE
SUDEDAMOSIOS DALYS
- Pasirinktos uogos 500 g
- Cukrus 1.5-2 stiklinės
- 2-2.5 l vandens
PARUOŠIMAS
- Pirmiausia paruoškite sirupą su cukrumi. Tam paimkite didelį puodą ir supilkite į jį visą cukrų. Neišsigąskite palyginti didelio kiekio, nepamirškite, kad ruošiate saldų cukraus sirupą. Po to užpilkite vandeniu ir palikite ant ugnies, kol užvirs. Kad cukrus greičiau ištirptų, nustatykite mažesnę nei vidutinė kaitrą ir nuolat maišykite skystį.
- Kai tik vanduo užvirs, suberkite šaldytas uogas ir atsargiai maišydami supilkite į sirupą. Po to sumažinkite ugnį ir uždenkite keptuvę dangčiu (bet ne sandariai). Kompotą virkite apie 10-12 minučių.
- Trumpas virimo laikas leidžia išsaugoti kuo daugiau naudingų medžiagų ir vitaminų.
ŠALDYTŲ UOGŲ KOMPOTAS SU MĖTOMIS IR CINAMONU
SUDEDAMOSIOS DALYS
- Džiovintos ir (arba) šaldytos mėtos (arba mėtų žolelių arbata) 100-150 g
- Uogos, kurias galite rinktis 500 g
- Cukrus 1-1.5 puodelio
- 2-2.5 l vandens
- Cinamono skonio
PARUOŠIMAS
- Užplikykite mėtas virintu vandeniu (geriausia ne verdančiu, o tokiu, kurio temperatūra 80-90 laipsnių), leiskite užvirti. Tuo metu į švarų indą sudėkite šaldytas uogas, iš dalies jas atšildykite (5-10 min.), atsargiai supilkite į užplikytą mėtų arbatą.
- Įbėrę cukraus ir cinamono, gaivų kompotą virkite 7-10 minučių ant silpnos ugnies (prireikus virimo laiką galima pailginti; vadovaukitės uogų ištirpimu mėtų vandenyje).
Tikimės, kad šie paprasti receptai taps gardžiu jūsų eksperimentų pagrindu. Linkiu jums malonaus „kompo gaminimo” ir sveikatos jūsų šeimoms. Gaminkite su malonumu!