Kijevo pyragas
Mėgstamiausias mūsų šeimos pyragas! Vaikystėje su seserimi parsiveždavome šį pyragą iš Kijevo ir tai buvo skonio šventė! Vėliau Kijevo pyragas buvo iškeptas mūsų mieste Simferopolyje, bet jis buvo ne toks pat. Skaniausias tortas atkeliavo iš Kijevo, iš Karlo Markso vardu pavadintos konditerijos gamyklos, kurioje jis buvo gaminamas. K. Marksas, kur jis buvo išrastas 1956 m. Dabar pati kepu Kijevo pyragą. Maždaug prieš šešerius metus radau labai sėkmingą receptą, kuris atitiko originalą, o jo skonis man primena vaikystėje gamintą Kijevo pyragą. Šį tortą kepiau savo sūnėno, didelio jo gerbėjo, gimtadienio proga!
Sudedamosios dalys
Kijevo pyragui pagaminti reikės:
Graikinių riešutų meringue:
- 165 g anakardžių riešutų;
- 190 g cukraus;
- 53 g miltų;
- 225 g kiaušinių baltymų;
- 60 g cukraus pudros;
- 1 šaukštelis citrinos sulčių;
- 10 g vanilinio cukraus.
Šarlotės kremui:
- 5 kiaušinių tryniai;
- 1 žiupsnelis druskos;
- 1 puodelis cukraus;
- 200 g pieno;
- 10 g vanilinio cukraus;
- 300 g sviesto;
- 2 šaukštai konjako.
Šokoladiniam kremui:
- 200 g Šarlotės grietinėlės;
- 2 šaukštai kondensuoto pieno;
- 2 šaukštai kakavos;
- 1 valgomasis šaukštas konjako.
Spalvotam kremui:
- 200 gr kremo „Charlotte”;
- maisto dažikliai.
Kijevo Tortas Metodas
- Blizgučiams gaminti anakardžius išdžiovinkite sausoje keptuvėje ir susmulkinkite (ne per smulkiai). Susmulkintus anakardžius sumaišykite su miltais ir cukrumi.
- Išimkite kiaušinių baltymus iš šaldytuvo ir palikite 12-24 valandas kambario temperatūroje. Praėjus šiam laikui pradėkite plakti baltymus vidutiniu greičiu. Kai baltymai sukietės, suberkite cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Plakite iki standžių viršūnių. Tada į išplaktus baltymus palaipsniui suberkite riešutų mišinį ir miltus, atsargiai maišydami iš apačios į viršų (tarsi sulankstydami).
- Dviejų kepimo skardų (23 cm skersmens) šonus ir dugną išklokite kepimo popieriumi (neriebaluokite!). Kiaušinio baltymo ir riešutų mišinį paskirstykite į dvi išklotas formeles ir išlyginkite. Įkaitinkite orkaitę iki 140 laipsnių temperatūros, įdėkite formas ir kepkite 30 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 120 laipsnių ir kepkite dar 1,5 valandos (kepdami neatidarykite orkaitės!). Tada išjunkite orkaitę ir palikite pekano riešutų meringą maždaug 30 minučių. Leiskite formelei pastovėti 12-24 valandas (aš ją palikau išjungtoje orkaitėje).
- Atsargiai išimkite iš formų, nuimkite kepimo popierių, atsargiai apipjaukite kraštus (neišmeskite supjaustytų trupinių, jie pravers pyragui papuošti).
- Šarlotės kremui į pieną supilkite cukrų ir vanilinį cukrų, pastatykite ant ugnies ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Kiaušinių trynius išplakite su žiupsneliu druskos iki vientisos masės. Į karštą pieną plona srovele nuolat plakdami supilkite kiaušinių trynių mišinį. Mišinį pakaitinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, kol sutirštės (neužvirkite, nes kitaip kiaušinių tryniai sutirštės!). Sutirštėjusį mišinį nukelkite nuo ugnies, supilkite į kitą indą, uždenkite maistine plėvele ir atvėsinkite, kol kremas taps kambario temperatūros.
- Išimkite sviestą iš šaldytuvo, suminkštinkite ir išplakite mikseriu iki baltos spalvos. Tada po šaukštą įmaišykite kremą ir konjaką, kol Šarlotės kremas taps vientisas. Šokoladiniam kremui sumaišykite dalį Šarlotės kremo su kakava, kondensuotu pienu ir konjaku.
- Pradėkite rinkti Kijevo tortą: vieną bemielę tortą aptepkite Šarlotės kremu, tada švelniai išlyginkite kremą ir uždenkite kitu bemielės tortą (nespauskite!, kitaip tortas gali sulūžti).
- Šarlotės kremu aptepkite torto šonus, o viršų aptepkite šokoladiniu kremu (šiek tiek kremo pasilikite papuošimui).
- Šonus apibarstykite trupiniais, likusiais nuo plutelės išlyginimo. Likusį šokoladinį kremą mentele užtepkite ant apvado.
- Papuoškite Kijevo pyragą pagal savo skonį. Papuošiau jį spalvotu sviestiniu kremu su didele kaštono šaka ir pavasarinėmis gėlėmis. Norėdami pagaminti spalvotą sviestinį kremą, padalykite likusį „Šarlotės” kremą į keturias dalis. Vieną dalį palikite baltą, o į likusią dalį įmaišykite maistinių dažų. Skanus Kijevo pyragas paruoštas.
- Gero apetito!
Kijevo pyragas
Ingredientai
pyragas:
- voverės ( dideli kiaušiniai ) – 7 vnt.
- cukraus – 2 šaukštai (400 g)
- žiupsnelis druskos
- kukurūzų krakmolo – 4 šaukštai.
- smulkintų anakardžių riešutų (aš turiu graikinių riešutų) – 150 gr.
grietinėlės :
- tryniai – 6 vnt.
- cukraus – 120 gr.
- pieno – 220 ml.
- sviesto – 400 gr. (minkšto, kambario temperatūros)
- brendis, konjakas – 2 šaukštai
- kakavos – 1,5 valg. š. (milteliai)
Gaminimo receptas žingsnis po žingsnio
Labai svarbu, kad mikserio dubuo būtų sausai nuvalytas ir jame nebūtų riebalų (todėl meringai geriau naudoti mikserį su metaliniu dubeniu… jis „nesulaiko” riebalų). Jei turite plastikinį maišytuvo dubenį, ramybės dėlei dubenį nuvalykite citrinos griežinėliu (jei turite metalinį dubenį, jį tiesiog sausai nušluostykite). Plaktuvas taip pat turėtų būti sausas, jį taip pat galima patrinti citrina.
- Imame kambario temperatūros baltymus, įberiame žiupsnelį druskos ir pradedame plakti, palaipsniui didindami greitį, kol susidarys stabilios putos.
- Tada pradedame dėti cukrų (geriausia smulkų) po 1-2 valg. šaukštus ir po kiekvieno „įdaro” palaukiame 1-2 min. arba kol cukrus ištirps. Šiuo atveju maišytuvo greitis turi būti maksimalus.
- Plakame tol, kol ištirpsta visas cukrus, o pati masė tampa vientisa ir blizgi. Visa ši procedūra man užtrunka apie 20-30 minučių (tai priklauso nuo to, koks smulkus yra cukrus).
- Susmulkinkite riešutus, sumaišykite juos su krakmolu ir supilkite į paruoštą beicuotą masę. Maišykite silikonine mentele labai atsargiai, iš apačios į viršų, kaip sausainių tešlą.
- Toliau pradedame kepti pyragą. Iš orkaitės išimame didelę kepimo skardą, išklojame ją kepimo popieriumi, išdėliojame visą tešlą ir mentele kuo tolygiau išlyginame.
- Įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių, dedame kepimo skardą ant vidurinės lentynos ir kepame 10 minučių.
- Tada, neatidarydami orkaitės, sumažinkite temperatūrą iki 140 laipsnių ir kepkite dar 10 minučių.
- Tada apie 3 valandas džiovinu 100-110 laipsnių temperatūroje – čia patartina orkaitę laikyti šiek tiek atidarytą, galite tiesiog medinio šaukšto rankena užtaisyti skylę tarp durelių ir orkaitės.
- Kepimo pradžioje mūsų pyragas gerai pakils, bet paskui vėl nukris – tai normalu, taip ir turi būti!
- Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą joje per naktį. Ar pyragas gerai išdžiūvo, galite patikrinti …..Tinkamai išdžiūvęs pyragas:
- a) lengvai atsiskiria nuo popieriaus
- b) labai lengvai palietus, jis skleidžia „sausą garsą”. Dabar ruošiame kremą „Šarlotė” …
- Sumaišome cukrų, trynius, pieną ir dedame virti ant silpnos ugnies (arba vandens vonelėje), maišydami plakikliu, kol masė pradės virti (kol pasirodys sproginėjantys burbuliukai).
- Tuoj pat nukelkite nuo ugnies (geriausia įdėti į dubenį su šaltu vandeniu, į dubenį su vandeniu galima įpilti net ledo). Tai daroma siekiant sustabdyti tolesnį „virimo” procesą. Leiskite masei atvėsti (ji vis dar gana skysta).
- Sviestą (būtinai minkštą, kambario temperatūros!) sudėkite į dubenį ir plakite mikseriu, palaipsniui įmaišydami pieno ir kiaušinių masę.
- Įpilkite brendžio arba konjako ir plakite kremą, kol jis taps purus ir vientisas. Atidėkite kiek mažiau nei pusę kremo, o į likusį įberkite kakavos miltelių ir dar kartą išplakite.
- Torto surinkimas … … . Nuo torto nuimkite popierių. Apipjaustome tortą palei kraštus, tam nagų pjūkleliu nupjauname po 1-2 cm iš kiekvienos pusės (atraižas ne smulkiai susmulkiname ir vėliau panaudosime tortui apibarstyti).
- Apatinį tortą patepame šviesiu kremu, ant viršaus uždedame antrąjį tortą ir aptepame šokoladiniu kremu. Taip pat sutepkite torto šonus.
- Viršų ir šonus pabarstykite beicino trupiniais arba maltais riešutais.
- Padėkite tortą į šaldytuvą. Prieš valgydami tortą leiskite jam 10 minučių pailsėti kambario temperatūroje. SĖKMINGO ARBATOS GĖRIMO!!!