Grietineles Kremas

Молочные сливки

Pieno grietinėlė yra riebiausia pieno dalis, gaunama ją atskyrus. Grietinėlėje yra daug vitaminų. Jose labai daug lecitino. Ši medžiaga atlieka svarbų vaidmenį normalizuojant cholesterolio apykaitą, taigi ir aterosklerozės profilaktikai. Todėl grietinėlė ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms, o paprastas pienas duos daugiau naudos vaikams. Vaikui iki trejų metų apskritai neverta duoti grietinėlės – tai per riebus produktas kūdikiui. Grietinėlė ramina nervų sistemą, padeda sergant depresija. Kartu su medumi ir morkų sultimis jos gali pasitarnauti kaip meilės eliksyras. Gryno pavidalo kremas padeda nuo patinimų ir atjaunėjimui.

Kremas gaminamas su skirtingais riebalų kiekiais. Žmonėms vartoti skirta 10 proc. Tokios grietinėlės dažniausiai dedama norint sušvelninti kavos skonį. Jie gali būti parduodami indeliuose arba 10 gramų dozavimo pakuotėse. Grietinėlė, kurios riebumas didesnis nei 20 procentų, naudojama padažams gaminti. Riebiausias produktas skirtas grietinei, sviestui ar grietinėlei gaminti.

Pagal apdorojimo būdą pieno grietinėlė skirstoma į pasterizuotą ir sterilizuotą. Taip pasiekiamas bakterinis produkto grynumas. Pasterizuota turi ryškesnį virimo skonį, nes apdorojama žemesnėje temperatūroje nei sterilizuota. Jie taip pat skiriasi laikymo trukme. Pasterizuotus galima laikyti ne ilgiau kaip tris dienas, sterilizuotus – iki keturių mėnesių.

Visų rūšių grietinėlė turi būti vientisos konsistencijos: be riebalų gumuliukų ar baltymų dribsnių. Spalva turėtų būti balta, galimas ir kreminis atspalvis. Skonis turi būti saldus, bet ne įkyrus. Kartus poskonis yra tikras sugedusio produkto požymis. Dažniausiai karti būna sterilizuota grietinėlė, kurios galiojimo laikas pasibaigęs. Taip yra dėl to, kad sterilizuotas produktas ne rūgsta, o iš karto pradeda pūti. Pasterizuota grietinėlė paprasčiausiai virs labai riebiu, riebiu kefyru.

Pasterizuota grietinėlė yra produktas, skirtas namų šeimininkėms, kurios mėgsta pačios kurti tortus, pyragaičius ir desertus. Plaktos grietinėlės taip pat galima dėti į kavą. Šis gėrimas vadinamas „Vienos kava”.

Paruoštos plaktos grietinėlės sudėtyje yra skonių, kurie gali pakenkti suaugusiesiems ir ypač alergiškiems vaikams. Todėl geriau plakti patiems.

Kai kurie žmonės pirmenybę teikia sausai grietinėlei, o ne natūraliai grietinėlei. Jos yra pigesnės, dėl naudojamų augalinių riebalų ilgiau išsilaiko, tinka ne tik kavai, bet net sriuboms, kruopoms ir bulvių košei gaminti. Šiems tikslams gaminama sausa grietinėlė, kurios riebumas siekia septyniasdešimt procentų. Grietinėlės milteliai gaminami taip pat, kaip ir pieno milteliai. Be to, į grietinėlę dedama augalinio ekstrakto, todėl žmonės, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių negali vartoti natūralaus pieno, gali jį vartoti maistui.

Grietinėlė yra puiki proga parodyti savo vaizduotę.

Grietinė grietinėlė

Sveiki visi. Šiame straipsnyje išsamiai aprašysiu, kaip pasigaminti grietinės ir grietinėlės kremą. Jį naudojau medaus tortui impregnuoti. Rezultatas mane labai nudžiugino. Kremas neįtikėtinai minkštas ir skanus.

Apskritai, prisipažinsiu, nemėgstu grietinės. Man jos atrodo nerealiai rūgščios ir visai neskanios. Anksčiau medaus tortus visada sluoksniuodavau su kremu, bet dabar, išbandžiusi šį naują produktą, aš, galbūt, pakeisiu savo nuomonę.

Šį kremą labai lengva pagaminti. Minimalus ingredientų kiekis. Tačiau yra pora niuansų. Grietinę reikėtų imti pačią riebiausią, kurią rasite savo parduotuvėse. Geriausia, kad tai būtų 30 %, tačiau su tokiais procentais ją ne dažnai pamatysite prekybos centrų lentynose. Aš ėmiau 22 %, tai maksimali suma, kurią galima saugiai nusipirkti mano mieste. Grietinėlė taip pat turi būti riebi, ir dar šalta. Rekomenduoju ją laikyti šaldytuve bent 2º temperatūroje per parą.

Kaip saldiklį rekomenduoju vartoti miltelius, o ne cukrų. Cukrus gali neištirpti grietinėlėje, o ant dantų traškės). Jei namuose nėra miltelių, rekomenduoju juos pasigaminti patiems, naudojant kavos malūnėlį. Kraštutiniais atvejais vartokite cukrų, tik patį mažiausią, kokį tik galite rasti.

Sudedamosios dalys:

  • Grietinė: 600 gr. pasvertos grietinės
  • 300 gr. grietinėlės (riebumas nuo 30 %)
  • 250 gr. cukraus pudros

Gaminimas:

  1. Pirmiausia reikia pasverti grietinę. Tiems, kurie nežino, kaip pasverti grietinę, papasakosiu išsamiai.
  2. Paimame sietelį arba durklą, ant jo uždedame švarią marlę (mano atveju – tvarstį) 3-4 sluoksniais.
  3. Ant viršaus dedame savo grietinę, uždengiame marlės kraštais. Dedame sietą ant puodo, uždengiame dangčiu ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia – nakčiai. Kai kurie žmonės rekomenduoja grietinę apkrauti, bet aš to nedarau. Sūris yra nereikalingas, todėl puikiai palieka.
  4. Jei sveriate grietinę, jos reikia imti 20-30 % daugiau, nei nurodyta recepte. Nes išrūgoms išėjus, galutinio produkto svoris sumažės. Mūsų atveju aš paėmiau 800 g grietinės.
  5. Taigi, pasvertą grietinę, šaltą grietinėlę ir miltelius sudedame į maišytuvo dubenį.
  6. Ir plakame iš pradžių mažu greičiu, kad milteliai išsisklaidytų, o tada pereiname prie didelio. Plakame tiesiog 4-5 minutes.
  7. Masė taps vientisa ir sutirštės. Jei kremas jums atrodo nepakankamai saldus, įberkite daugiau miltelių.
  8. Aš atskirai plakiau grietinę ir atskirai grietinėlę, o paskui stengiausi viską kruopščiai sujungti. Bet kažkaip nesusidraugavau su grietinėle, kaskart nerimavau, kad jos neišplaks arba, priešingai, pavirs sviestu. Tada tiesiog ėmiau viską plakti kartu. Ir, o stebukle! Tai puikiai pavyko.
  9. Paruoštas vienalytės konsistencijos, pakankamai tirštas kremas. Jis idealiai tinka tortų sluoksniams impregnuoti. Beje, jį galima naudoti ne tik medaus tortui, bet ir sausainių sluoksniui. Sujungtas su vaisiais (ypač kiviais ir bananais), jis skanus.
  10. Štai kaip atrodo kremas mano torto – šokoladinio medaus torto – sluoksnyje . Šios kremo porcijos užteko tik vienai tešlos porcijai, o galiausiai gavosi 1,8 kg. tortas.
  11. Šį kremą galima naudoti ir biskvitinių tortų sluoksniui, tačiau geriau torto krašte padaryti storesnio kremo apvadą, kad kremas neišbėgtų iš torto ir tortas būtų stabilus.

 

 

 

Parašykite komentarą