Kepti jautienos kepsniai
Šiandien norėčiau pakviesti jus kepti jautienos nugarinės kepsnius keptuvėje. Šį paprastą, bet skanų ir sotų patiekalą galima paruošti įvairiais būdais. Vieni žmonės mėgsta jautienos kepsnius, kiti – vidutiniškai iškeptus, o treti ant stalo nori matyti visą kepsnį. Aš renkuosi visiškai iškeptą, apie kurį jums papasakosiu. Pagal šį paprastą receptą pagaminti jautienos kepsniai būna sultingi, minkšti ir labai skanūs!
Sudedamosios dalys
Kad pagamintumėte keptuvėje keptus jautienos nugarinės kepsnius, reikės:
- jautienos nugarinė – keli gabaliukai;
- augalinis aliejus – 3 šaukštai;
- druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Kiaulienos Nugarines Kepsniai Keptuveje Maisto gaminimo procesas
- Idealus kepsnys būtų malta arba atšaldyta jautiena. Tačiau jei turite šaldytos mėsos, pirmiausia ją reikia tinkamai atitirpinti, todėl pirmiausia jautieną iš šaldiklio padėkite ant vidurinės šaldytuvo lentynos. Tada palaukite, kol mėsa visiškai atitirps šaldytuve (tai gali užtrukti mažiausiai 12 valandų, o jei tai didelis gabalas – ir ilgiau). Supjaustykite mėsą storais griežinėliais (kepsniais) ir lengvai suplakite virtuviniu plaktuvu. Kiekvieną kepsnį pasūdykite pagal skonį.
- Kepkite jautieną įkaitintoje keptuvėje augaliniame aliejuje iš abiejų pusių (po 5-7 minutes iš kiekvienos pusės ant vidutinės ugnies) ant vidutinės ugnies. Pagardinkite kepsnius pipirais pagal skonį. Mėsa sultinga, minkšta ir labai skani.
- Jautienos nugarinės kepsnius patiekiau su šviežiais pomidorais ir svogūnais. Tam reikia atskirai plonai supjaustyti šviežius pomidorus ir plonai supjaustyti svogūną. Ant kiekvienos virto kepsnio riekelės dėkite pomidorų griežinėlių, o ant viršaus – po svogūną. Pagal skonį pasūdykite daržoves.
- Gero apetito!
SULTINGAS DEŠINYSIS KIAULIENOS KEPSNYS ANT KEPTUVĖS
Sužinokite, kaip paruošti sultingą mėsą pagal šį receptą! Jei norite išsikepti sultingą kiaulienos kepsnį, jums nebūtina eiti į kavinę ar barą. Tikrą braserijos atmosferą namuose galite lengvai sukurti derindami alų su tinkamais užkandžiais, pavyzdžiui, kiaulienos kepsniu ir keptuvėje keptomis bulvėmis.
SUDEDAMOSIOS DALYS / INGREDIENTAI
- Kiaulienos nugarinė 400
- Augalinis aliejus 2
- Paprika (malta) 1
- Garstyčios (maltos) 0,5
- Maltų juodųjų pipirų (šviežiai maltų) pagal skonį
- Druska pagal skonį
MAISTO GAMINIMAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
Virimo laikas: 50 min.
1 ŽINGSNIS:
Kaip keptuvėje iškepti sultingą kiaulienos kepsnį? Paruoškite visus patiekalui reikalingus ingredientus. Mėsą kepsniui galima naudoti su kaulu arba be jo. Naudojau jau supjaustytą kiaulienos nugarinę be kaulų. Tinkama mėsa parduotuvėje gali būti parduodama kaip kiaulienos kepsnys, nugarinė. SVARBU!!! Mėsos negalima užšaldyti, nes kitaip ji bus guminė.
2. KLAUSIMAS:
Patogiau naudoti jau sumaltas garstyčias. Tačiau jei turite garstyčių branduolių, kaip aš, juos reikia sumalti malūnėliu arba sudėti į maišelį ir sutrinti kočėlu.
3. KLAUSIMAS:
Dubenyje sumaišykite maltą papriką, garstyčias, maltus juoduosius pipirus ir druską. Sumaišykite prieskonius. Be šių prieskonių, galite naudoti įvairias prieskonines žoleles, pavyzdžiui, Provanso žoleles.
4. KLAUSIMAS:
Nuplaukite nugarinę ir nusausinkite ją popieriniais rankšluosčiais. Kepsnio storis taip pat gali būti įvairus – nuo plonų maždaug 1 cm iki maždaug 5 cm storio riekelių. Rinkitės tai, kas jums labiau patinka, tik tokio kepsnio kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo pageidaujamo mėsos iškepimo laipsnio ir mėsos gabalėlių storio. Kuo riebesnį mėsos gabalą pasirinksite, tuo kepsnys bus skanesnis ir minkštesnis. Nemėgstu labai riebios mėsos, todėl pasirinkau neriebią nugarinę.
5. ŽINGSNIS:
Įtrinkite kiaulienos nugarinę prieskonių mišiniu ir palikite marinuotis 30 minučių kambario temperatūroje. Jei įmanoma, palikite mėsą šaldytuve per naktį ir uždenkite maistine plėvele.
6. KLAUSIMAS:
Mėsą patepkite augaliniu aliejumi.
7. ŽINGSNIS:
Įkaitinkite keptuvę ant didelės ugnies. Keptuvės nereikia tepti riebalais, nes mėsa jau buvo patepta augaliniu aliejumi. Jei turite grilio keptuvę, geriau naudokite ją, nes ant mėsos susidaro gražus raštas. Sudėkite kiaulienos nugarinę ir kepkite iš vienos pusės nuo 2 iki 5 minučių, priklausomai nuo to, kaip norite, kad ji būtų iškepusi. Mėsą kepiau po 4 minutes iš abiejų pusių ir ji buvo iškepusi iki galo, nes buvo mažiau nei 1 cm storio.
8. ŽINGSNIS:
Orientuokitės į savo pageidavimus, ugnies stiprumą ir keptuvės storį. Tada apverskite mėsą į kitą pusę ir taip pat kepkite nuo 2 iki 5 minučių. Perkelkite paruoštas nugarines ant lėkštės ir, uždengę folija, palikite 2-3 minutes pailsėti. Tada kepsnius patiekite karštus. Mėsa sultinga ir aromatinga, nepaisant to, kad nugarinėje yra nedaug riebalų. Gero apetito!
Kaip tinkamai iškepti kepsnius, priklauso nuo daugelio veiksnių: mėsos riebumo, keptuvės storio, viryklės ugnies stiprumo, paties kepsnio storio ir pan. Taigi reikalingi įgūdžiai ugdomi palaipsniui. Ir greičiausiai teks „sugadinti” ne vieną kilogramą mėsos, kad rastumėte tinkamiausią variantą.
Ne kartą esu susidūręs su nuomone, kad daug ką galima išmokti gaminti namuose, bet vis tiek eiti į restoraną skanauti gero kepsnio. Šiame teiginyje gali būti šiek tiek tiesos.
Pateikiu savo sąlygų receptą: maždaug 1-1,2 cm storio kepsnys, ketaus keptuvė, stora ir sunki. Ugnies stiprumas – 8 iš 9. Kepimo laipsnis baigtas.
Kepsnį patiekiau su bulvių pyragu – labai skanus derinys. Kartu su alumi jis leidžia pasijusti tarsi tikrame alaus restorane.