Keptuvėje kepti žirnių pyragėliai yra apetitiški ir skanūs. Geriausios tešlos ir gausaus įdaro derinys tikrai patiks daugeliui žmonių. Tokie pyragai dažnai gaminami vaikų darželyje ir mokykloje. Žirnių pyragai ypač populiarūs per gavėnią. Iš nurodyto kiekio ingredientų pagaminsite 20 pyragėlių.
Sudedamosios dalys
Norėdami paruošti keptuvėje keptus žirnelių paplotėlius, turėsite:
- Tešlai:
- 300 ml vandens;
- 1 šaukštelis cukraus;
- 1,5 šaukštelio sausų mielių;
- 1,5 šaukštelio druskos;
- 2-3 šaukštai augalinio aliejaus (tešlai) + 250 ml (paplotėliams kepti);
- 3,5 puodelio miltų (200 ml stiklinės be stikliuko.)
- Įdarui:
- 2 puodeliai žirnių (smulkintų arba pjaustytų);
- 1-1,5 litro vandens;
- 2 arba 3 svogūnai;
- augalinis aliejus;
- druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Maisto gaminimo procesas
- Pyragėliams paruošti reikia paprasčiausių ingredientų.
- Gerai nuplaukite žirnius, pamirkykite 1-2 valandas.
- Tada nusunkite vandenį, užpilkite žirnius 1-1,5 l švaraus vandens, pastatykite ant ugnies ir virkite ant silpnos ugnies, kol jie bus paruošti (maždaug 1-1,5 val.). Virimo laikas priklauso nuo žirnių rūšies. Pagal skonį pagardinkite žirnelius druska. Susmulkinkite svogūnus ir maišydami kepkite juos augaliniame aliejuje, kol taps auksinės spalvos. Jei reikia, žirnių tyrę sutrinkite smulkintuvu, sudėkite pakepintą svogūną ir maltus juoduosius pipirus, gerai išmaišykite. Įdaras pyragėliams jau paruoštas.
- Norėdami paruošti tešlą, į šiltą vandenį suberkite cukrų ir sausas mieles, palikite 5-7 minutes, kad pakiltų „kepurė”.
- Tada įberkite druskos, 1-2 šaukštus augalinio aliejaus, palaipsniui įmaišykite persijotus miltus, minkydami tešlą. Baigiant minkyti įpilkite 1 valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus. Tešla bus minkšta ir lengvai prilips prie rankų.
- Palikite tešlą kildinti 1,5 valandos, per tą laiką ją reikia du kartus perminkyti. Tešla gerai padidins savo tūrį.
- Paruoštą tešlą padalykite į vienodus maždaug mandarino dydžio rutuliukus (aš padalinau į 20 vienodų dalių). Kiekvieną tešlos rutuliuką iškočiokite kočėlu, į vidurį dėkite 3-4 šaukštelius įdaro.
- Užspauskite tešlos kraštus su įdaru taip, kaip tai darytumėte gamindami koldūnus. Visus žirnių pyragėlius formuokite vienodai.
- Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Kepkite žirnelius dideliame kiekyje aliejaus ant vidutinės ugnies, kol iš abiejų pusių taps auksinės spalvos (po kelias minutes iš kiekvienos pusės). Paruoštus paplotėlius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų riebalų perteklius.
- Keptuvėje kepti žirnių pyragėliai yra apetitiški, sotūs ir labai skanūs.
- Mėgaukitės!