Daugelis žmonių prisimena mokyklinius pyragus: minkštus, erdvius ir su traškia, švelnia plutele. Jie skanūs! Kartais norisi suvalgyti tokį skanų pyragą ir prisiminti vaikystę. Internete radau šį receptą, kuris vadinasi „kaimiški pyragai”. Kai juos pagaminau, paaiškėjo, kad jų skonis buvo toks pat kaip vaikystės pyragaičių. Jie gaminami be pieno ir kiaušinių, todėl yra labai minkšti ir purūs!
Sudedamosios dalys
Norėdami pasigaminti keptų koldūnų kaip mokykloje, turime:
- miltų – 420 g;
- šiltas vanduo – 320 ml
- druskos – 0,5 šaukštelio;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- aliejaus – 2 šaukštai;
- sausų mielių – 1 valgomasis šaukštas.
- Įdarui:
- 2 dideli obuoliai ir 3-4 šaukštai cukraus arba obuolių uogienės;
- kepimo aliejus.
Maisto gaminimo procesas
- Norėdami paruošti tešlą, į didelį dubenį supilkite šiltą vandenį, suberkite cukrų ir mieles ir palikite 5-10 minučių. Tada suberkite persijotus miltus, druską ir išminkykite minkštą, lipnią prie rankų tešlą. Supilkite augalinį aliejų ant tešlos ir suformuokite rutulį.
- Uždenkite dubenį su tešla dangčiu ir palikite šaldytuve bent 40 minučių, o geriausia 2-3 valandas. Tešlą galite gaminti ryte, o pyragėlius kepti vakare arba kada panorėję. Vakare pagaminau tešlą, o ryte iškepiau paplotėlius. Arba galite palikti tešlą pakilti įprastu būdu, šiltoje vietoje 1-1,5 valandos – rezultatas bus toks pat geras. Pasirinkite norimą būdą.
- Įdarui paruošti obuolius perpjaukite per pusę, nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka, kad odelė liktų rankose. Į tarkuotus obuolius suberkite cukrų (pagal skonį), išmaišykite ir faršas paruoštas. Įdarui galite naudoti naminę obuolių uogienę arba parduotuvėje pirktą uogienę. Mokykloje, žinoma, naudojome parduotuvėje pirktą želė.
- Darbo paviršių ir rankas patepkite aliejumi ir padalykite tešlą į vienodus rutuliukus.
- Padalykite tešlą į vienodus rutuliukus.
- Kiekvieną rutuliuką išminkykite į pyragą ir sudėkite įdarą. Suspauskite tešlos kraštus ir suformuokite iš jų paplotėlius.
- Suformuokite paplotėlius. Nereikia įrodymų. Iš viso bus pagaminta 15-20 paplotėlių. Pirmieji paplotėliai bus iškepę, kol suformuosite visus paplotėlius. Kepkite obuolių paplotėlius įkaitintame aliejuje keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol iš abiejų pusių apskrus. Naudokite tiek aliejaus, kad obuolių paplotėliai būtų panardinti bent iki pusės.
- Paruoštus paplotėlius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Tada perkelkite paplotėlius į dubenį ar kitą tinkamą indą.
- Skanūs, purūs ir traškūs paplotėliai paruošti!
- Tikiuosi, kad jums patiks šių skanių, purių paplotėlių receptas ir kad jie bus skanūs!