Kartais perkame naminį pieną ir gaminame varškę, todėl lieka daug išrūgų. Karštuoju metų laiku beveik visos išrūgos sunaudojamos sultiniui gaminti. Šaltuoju metų laiku jį naudoju įvairiems kepiniams: pyragams, koldūnams, koldūnams ir pyragams gaminti. Šiandien siūlau iš išrūgų tešlos gaminti keptus mielinius paplotėlius. Šie kepiniai yra neįtikėtinai minkšti ir švelnūs. Kadangi išrūgos yra neriebios, pyragaičiai yra lengvi ir ilgai negenda. Pyragėliams galima naudoti bet kokį įdarą: bulvių, kopūstų, mėsos arba, kaip mano atveju, grybų. Tai puikus kepinys, pabandykite!
Sudedamosios dalys
Keptiems išrūgų paplotėliams pasigaminti reikės:
- išrūgos – 250 ml;
- sausų mielių – 7 gr;
- kiaušinis – 1 kiaušinis
- miltai – 500 g;
- augalinis aliejus – 200 ml;
- grybai – 500 g;
- druskos – 1/2 šaukštelio (tešlai) + pagal skonį (įdarui).
gaminimo procesas
- Paruoškite reikiamus ingredientus.
- Į dubenį supilkite kambario temperatūros išrūgas, įmuškite kiaušinį, įberkite 1/2 šaukštelio druskos ir gerai išplakite plaktuvu.
- Įdėkite sausų greito paruošimo mielių.
- Išmaišykite ir iš karto suberkite pusę persijotų miltų.
- Gerai išmaišykite, kol visi miltai ištirps, tada nedidelėmis dalimis, nuolat maišydami, suberkite likusius miltus.
- Užminkykite minkštą, lengvai paruošiamą tešlą. Su išrūgomis pagaminta kepinių tešla neturi lipti prie rankų ar darbinio paviršiaus, todėl, įmaišius visus miltus, tešlą reikia minkyti dar 15-20 minučių. Jei tešla prilimpa, sudrėkinkite rankas augaliniu aliejumi ir toliau minkykite. Paruoštą tešlą uždenkite audiniu ir palikite šiltoje vietoje 30 minučių. Per tą laiką tešla padvigubės.
- Tuo metu paruoškite įdarą. Išrūgų pagrindu kepamų pyragėlių įdarą galite pasigaminti pagal savo skonį. Nusprendžiau pasigaminti grybų įdarą, kuriam reikia nuplauti ir smulkiai supjaustyti grybus. Į įkaitintą keptuvę įpilkite 1 šaukštą augalinio aliejaus, po minutės sudėkite grybus, maišydami kepkite 10-15 minučių ant vidutinės ugnies. Visas keptuvėje esantis skystis turėtų išgaruoti. Likus 2 minutėms iki virimo pabaigos įberkite druskos. Išvirusį grybų įdarą nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
- Pakilusią ir pailsėjusią tešlą gerai išminkykite, iškočiokite 4-5 mm storio sluoksniu ir išpjaukite vienodo dydžio apskritimus (apskritimus galite išpjauti perforatoriumi arba paprasta stikline). Tešlos apskritimų skersmuo priklauso tik nuo jūsų pageidavimų: kuo didesnis apskritimas, tuo didesnis bus pyragas.
- Į kiekvieno apskritimo vidurį gausiai dėkite grybų įdaro.
- Suspauskite tešlos kraštus ir suformuokite paplotėlį. Visus grybų paplotėlius paruoškite taip pat. Iš tokios tešlos malonu gaminti pyragėlius, nes tešla netraukia pirštų ir lengvai sulimpa.
- Kiekvieną paplotėlį ant viršaus lengvai paspauskite delnu, kad suplotų. Kai visi tešlos gabalėliai bus paruošti, galite pradėti kepti. Pirmiausia iškepkite paruoštus koldūnus, nes jie jau yra pailsėję ir šiek tiek pakilę. Į keptuvę įpilkite 50-70 ml augalinio aliejaus ir, kai jis gerai įkaista, sudėkite į jį paplotėlius. Ant vidutinės ugnies kepkite kiekvieną pusę iki auksinės spalvos (apie 6-7 minutes).
- Iškeptus paplotėlius nusausinkite ant servetėlės, kad neliktų aliejaus pertekliaus. Į keptuvę dėkite kitą bandelių partiją, jei reikia, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite, kol abi pusės paruduos.
- Skanūs, purūs, kvapnūs ir labai, labai skanūs kepti išrūgų tešlos paplotėliai paruošti.
- Gero apetito! Gaminkite su meile!