Ne taip seniai susidūriau su greito pyrago, pagaminto iš kefyro ir augalinio aliejaus, receptu. Pyragas neįtikėtinas: švelnus, minkštas ir labai skanus. Jo struktūra skiriasi nuo įprastų pyragų; jis yra drėgnas, o ne trapus. Šio pyrago tešlai užminkyti nereikia plakti; viskas greitai ir paprastai užmaišoma šaukštu arba plaktuvu. Tai tikrai geras šiltas arba visiškai atvėsęs keksas, kurį galima valgyti iš karto.
Sudedamosios dalys
Kefyro ir augalinio aliejaus pyragui pagaminti reikia
- vištienos kiaušinis – 3 vnt;
- kefyras 2,5 % – 250 g;
- cukraus – 180 g
- kepimo miltelių – 1,5 šaukštelio;
- druskos – 0,5 šaukštelio;
- rafinuotas augalinis aliejus – 100 gr;
- citrinos (arba apelsino) žievelės – 1 šaukštelis;
- vanilinio cukraus – 1 šaukštelis;
- miltai – 200 gr.
- Fudžei:
- citrinų (arba apelsinų) sulčių – 1 valgomasis šaukštas;
- cukraus pudros – 3-4 šaukštai;
- bet kokias uogas papuošimui.
Maisto gaminimo procesas
- Norėdami pagaminti tešlą, dubenyje suplakite kiaušinius, supilkite kambario temperatūros kefyrą ir augalinį aliejų.
- Kiaušinių ir kefyro mišinį plaktuvu (arba šaukštu) išmaišykite iki vientisos masės, suberkite žievelę ir vanilinį cukrų.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius ir įmaišykite į sausą mišinį.
- Supilkite sausą mišinį į kiaušinių ir kefyro mišinį ir išmaišykite plaktuvu (arba šaukštu) iki vientisos masės. Pyrago tešla turi būti kremo konsistencijos, kad lengvai bėgtų nuo šaukšto.
- Tešlą supilkite į pergamentu išklotą keksiukų skardą (aš naudojau 25 x 12 cm dydžio skardą).
- Pyragą kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių ir kepkite dar 40-45 minutes. Patikrinkite mediniu iešmeliu, jei jis sausas – pyragas paruoštas.
- Norėdami pagaminti fondantą, sumaišykite apelsinų (arba citrinų) sultis su cukraus pudra iki vientisos masės.
- Palikite tortą formoje, kol atvės, tada išimkite ir viršų aptepkite fondanu arba tiesiog pabarstykite cukraus pudra. Palikite pyragą sustingti (labai minkštą) dar kelioms valandoms.
- Papuoškite tortą norimomis uogomis. Supjaustykite skanų ir švelnų keksą, išminkytą su kefyru ir augaliniu aliejumi, gabalėliais ir patiekite prie arbatos. Štai kaip greitai ir lengvai galima pagaminti nuostabų pyragą šeimos arbatos vakarėliui!
- Mėgaukitės!