Karšti gimtadienio patiekalai: 20 greitų, skanių ir nebrangių receptų
Ruošiatės gimtadienio vakarėliui ir norite nustebinti svečius savo kulinariniais sugebėjimais? Parengėme puikų karštųjų gimtadienio patiekalų receptų rinkinį. Nuo lengvų, greitai paruošiamų patiekalų iki sudėtingesnių ar gurmaniškų skanėstų!
1. Kopūstų suktinukai
Skanus ir sotus patiekalas smagiai ir maloniai šventei.
Reikės: 0,4 kg maltos mėsos, 300 g kopūstų, 2 svogūnų, 3 kietai virtų kiaušinių, 100 g kietojo sūrio, 200 ml grietinės, 1 didelės bulvės.
Paruošimas: 1 svogūną susmulkinkite, pakepinkite, 10 min. palaikykite susmulkintus kopūstus, leiskite atvėsti, sudėkite tarkuotus kiaušinius ir 1 valgomąjį šaukštą grietinės. Antrą svogūną susmulkinti, sudėti į faršą, pasūdyti, gerai išsukti, padalyti į 6 kukulius. Kepimo skardą ištieskite pergamentu, sudėkite 6 bulvių apskritimus, ant viršaus šiek tiek suplokite mėsos kukulius mažais šonais, į vidų sudėkite kopūstus, ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio ir likusios grietinės. Kepkite 45 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
2. Cordon bleu
Vienas geriausių mėsos karštųjų patiekalų, kuris tikrai patiks jūsų svečiams.
Jums reikės: 4 vištienos filė (geriausiai tinka šlaunelės), po 4 griežinėlius kumpio ir Gaudos sūrio, 2 kiaušinių, 60 g miltų, kepimui skirtos duonos.
Paruošimas: Mėsą išmuškite, pagardinkite prieskoniais, ant kiekvienos filė prie pat krašto uždėkite po gabalėlį kumpio ir sūrio, suvyniokite, sutvirtinkite dantų krapštuku. Vištieną pamirkykite miltuose, plaktuose kiaušiniuose ir džiūvėsėliuose, sudėkite ant folija išklotos kepimo skardos. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.
3. Įdaryti grybai
Lengvai paruošiami, turintys daug skonio. Puikiai tinka šventiniam stalui!
Reikės: 8 didelių grybų, poros kietai virtų kiaušinių, 200 g kietojo sūrio, svogūno, česnako, žolelių ir majonezo pagal skonį.
Paruošimas: Atskirkite grybų kepurėles ir 5 min. pavirkite jas verdančiame vandenyje. Susmulkinkite kotelius ir svogūną, pakepinkite, sudėkite į susmulkintus kiaušinius ir česnaką, sumaišykite. Sudėkite kepurėles, įdarykite jas įdaru, patepkite majonezu, pabarstykite sūriu ir smulkintais žalumynais. Kepkite 12 minučių 200 laipsnių temperatūroje.
4. Jautiena vyno padaže
Šis maistingas karštas patiekalas maloniai nustebins visus į gimtadienio vakarėlį pakviestus draugus.
Jums reikės: po 400 g jautienos ir 400 g morkų, svogūno, 50 g sviesto, 60 ml apelsinų sulčių, 75 ml baltojo vyno, prieskonių ir česnako pagal skonį.
Paruošimas: Puode sumaišykite ir pašildykite aliejų, vyną, prieskonius ir sultis. Į katilą sudėkite stambiai supjaustytas daržoves ir mėsą, užpilkite padažu, pasūdykite, uždenkite ir 4 valandas kepkite 130 laipsnių temperatūros orkaitėje.
5. Skanus vulkanas
Tai mėsos troškinys, kuris patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas ir yra labai sotus.
Reikės: 1 vištos kojos, 0,5 kg maltos kiaulienos, 5 bulvių, poros kiaušinių, svogūno, 50 g majonezo ir kečupo, česnako pagal skonį.
Paruošimas: kumpį virkite 25 minutes, nuimkite mėsą nuo kaulo, įdėkite česnako, palikite atvėsti. Bulves virkite 20 minučių, sutrinkite jas mušdami kiaušinį; sumaišykite maltą mėsą, tarkuotą svogūną ir česnaką, prieskonius, kiaušinį. Kepimo skardą išklokite pergamentu, į vištienos vidurį sudėkite krūvelę, uždenkite bulvių koše, malta mėsa bus išorinis sluoksnis. Siųskite į 160 laipsnių temperatūros orkaitę 20 minučių, likus kelioms minutėms iki paruošimo užpilkite majonezo ir kečupo mišiniu.
6. Šonkauliukų kepsnys
Maistingas ir sultingas skanėstas, kuris bus verta gimtadienio stalo puošmena.
Reikės: 300 g jautienos kepsnio, 1 valgomojo šaukšto granatų sulčių, 50 ml sojų padažo, 100 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio adžikos, 4 šakelių rozmarino, aitriosios paprikos arba česnako pagal skonį.
Paruošimas: sumaišykite sojų padažą, adžiką, sultis, česnaką, aliejų, aitriosios paprikos žiedus ir rozmariną, į šį marinatą mėsą panardinkite 3 valandoms, tada dar valandai palikite ant stalo. Kepkite kepsnį po 2 minutes iš kiekvienos pusės, tada suvyniokite į foliją ir kepkite, kol iškeps.
7. Į šoninę įvyniota vištiena
Sunku įsivaizduoti bet kokią šventinę puotą be mėsos, todėl įsidėmėkite šį receptą!
Jums reikės: 2 vištienos filė, 0,5 kg rūkytos šoninės.
Paruošimas: Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apvyniokite juos persidengiančiomis šoninės juostelėmis. Kepkite ant silpnos ugnies iš visų pusių, kol apskrus.
8. Krevečių kebabas
Nors jūros gėrybės retai būna pagrindinis patiekalas, su šiuo receptu galite padaryti išimtį.
Jums reikės: 24 didelių krevečių, po 40 ml sojų padažo ir vyno acto bei sezamo sėklų.
Paruošimas: Pusvalandį pamirkykite medinius iešmelius vandenyje, krevetes atšildykite. Jūros gėrybes suverkite ant iešmelių ir pamerkite į padažo ir acto mišinį, pabarstykite sezamo sėklomis. Kepkite krevetes karštame aliejuje po 3 min. iš kiekvienos pusės, tada sudėkite į lėkštę ir patiekite. Į keptuvę supilkite likusį padažą, palikite, kad sutirštėtų, ir užpilkite ant jūros gėrybių.
9. Įdarytos paprikos
Gerai žinomas, bet vis dar populiarus patiekalas iš pigių produktų.
Reikės: 0,5 kg faršo, 3 didelių paprikų, 100 g kietojo sūrio, svogūno, 2 pomidorų, česnako skiltelės.
Paruošimas: Į faršą sudėkite svogūnų ir pomidorų kubelius, prieskonius ir išspaustą česnaką, išmaišykite. Paprikas perpjaukite per pusę, išimkite sėklas, įdarykite mėsos įdaru, sudėkite ant kepimo skardos, uždenkite folija. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pusvalandį, tada apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite dar 10 minučių.
10. Kiauliena ir moliūgas
Jūsų svečiai tikrai prašys šio karšto patiekalo recepto!
Jums reikės: 2 kiaulienos filė, 20 g moliūgo, po 1 valgomąjį šaukštą majonezo ir sakės, 1 šaukštelio kario, 30 ml sojų padažo ir augalinio aliejaus.
Paruošimas: Moliūgo kubelius dėkite į mikrobangų krosnelę, kol suminkštės, tada sutrinkite šakute, įmaišykite majonezą ir prieskonius. Apibarstykite filė miltais, ant vienos iš jų dėkite moliūgų tyrės ir uždenkite kita. Iš abiejų pusių lengvai apkepkite, tada įpilkite sakės, sojų padažo ir kario ir troškinkite, kol suminkštės.
11. Kiaulienos suktinukai
Šį patiekalą galima naudoti kaip pagrindinį patiekalą arba kaip užkandį ant šventinio stalo.
Reikės: 0,6 kg karbonado, 7 grybų, 100 ml granatų sulčių, svogūno, 50-70 ml grietinės, 100 g miltų, kiaušinio, žolelių.
Paruošimas: plonus karbonado griežinėlius pakiškite po maistine plėvele ir pusvalandį palaikykite uždengę sultimis. Pakepinkite svogūną ir grybus, sudėkite grietinę ir smulkintas žoleles, palaikykite po dangčiu apie 3 min. Ant karbonado juostelių krašto dėkite po šaukštelį mišinio, suvyniokite į ritinėlius (galite juos susukti dantų krapštukais), apvoliokite miltuose ir plaktame kiaušinyje, kepkite po 3 min. iš abiejų pusių. Kepkite ant pergamento dar 15 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
12. Kiaulienos nugarinė
Pagal šį receptą paruošta mėsa užims stalo centrą ir neabejotinai patrauks svečių dėmesį.
Reikės: 0,9 kg kiaulienos nugarinės, po 2 valgomuosius šaukštus garstyčių ir garstyčių sėklų, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, 3 česnako skiltelių, žolelių.
Gaminimas: sumaišykite abi garstyčias, susmulkintas žoleles, susmulkintą česnaką ir aliejų. Kepimo skardą išklokite folija, į jos vidurį sudėkite mėsą, užpilkite marinatu ir 5 valandas atvėsinkite. Palikite 15 minučių kambario temperatūroje, tada kepkite 175 laipsnių temperatūroje 50 minučių.
13. Vištienos šlaunelės „maišeliuose”
Gražus serviravimas kartu su nuostabiu skoniu šį patiekalą paverčia karališku!
Jums reikės: 0,5 kg sluoksniuotos tešlos, 6 vištienos blauzdelės, 250 g grybų, 700 g bulvių, svogūno, 50 ml grietinėlės (10 %), 25 g sviesto, duonos, kiaušinio trynio, prieskonių pagal skonį.
Paruošimas: Tešlą atšildyti, bulves išvirti, sutrinti su sviestu ir šilta grietinėle. Aptepkite kojas prieskoniais ir kepkite, kol iš visų pusių taps traškios, leiskite atvėsti. Apkepkite stambius svogūnų ir grybų gabalus, kartu su prieskoniais sudėkite į tyrę.
Iškočiotą tešlą padalykite į 15 cm kvadratus, į vidurį sudėkite įdarą, tada kojas mėsos puse į apačią, tešlos kraštus su folija prispauskite prie kaulo, ta pačia folija apvyniokite kauliukų kraštus. Kepimo skardą išklokite pergamentu, pabarstykite džiūvėsėliais, išdėliokite šonkauliukus, tešlą aptepkite kiaušinio tryniu. Kepkite pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje.
14. Vištiena su abrikosų padažu
Jūsų svečiai ilgai prisimins šį saldžiai sūrų skonį!
Jums reikės: 2 vištienos krūtinėlių, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, garstyčių ir abrikosų uogienės, raudonojo svogūno, 50 g alyvuogių.
Paruošimas: sumaišykite aliejų, garstyčias ir uogienę, išdėliokite prieskoniais pagardintą krūtinėlę ant dvisluoksnio pergamento ir aptepkite padažu. Ant viršaus uždėkite svogūnų žiedų ir alyvuogių ir suvyniokite į pergamentą kaip saldainį. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 35 minutes.
15. Prancūziško stiliaus mėsa
Puikus variantas, kurį lengvai galima pagaminti kaip karštą gimtadienio patiekalą!
Reikės: 0,5 kg kiaulienos ir bulvių, 150 kietojo sūrio, 4 mažų pomidorų, 2 svogūnų, 150 g majonezo, česnako ir žolelių pagal skonį.
Paruošimas: supjaustykite nedidelius mėsos gabalėlius, juos papipirinkite ir pasūdykite, žoleles sumaišykite su majonezu ir česnaku. Pomidorus, bulves ir svogūnus supjaustykite plonais žiedais, apšlakstykite aliejumi. Ant plačios kepimo skardos sluoksniais sudėkite bulves, padažą, mėsą, vėl padažą, svogūnus, pomidorus ir žoleles. Kepkite 35 minutes 200 laipsnių temperatūroje, apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite dar 10 minučių.
16. Suktinukas su grybais ir obuoliais
Paruošimo paprastumas nė kiek nesumenkina nuostabaus skonio.
Reikės: 0,5 kg kiaulienos, 2 obuolių, didelio svogūno, 50 g kietojo sūrio, 100 g miško grybų, 50 ml sauso raudonojo vyno.
Paruošimas: Mėsą supjaustykite porcijomis, apskrudinkite, ant viršaus uždėkite svogūnų kubelių, tarkuoto obuolio, pjaustytų grybų. Suvyniokite į vyniotinį arba padažą, kraštus užspauskite dantų krapštuku, įdėkite į kepimo skardą ant folijos. Kepkite 20 minučių 220 laipsnių temperatūroje, supilkite vyną ir kepkite dar pusvalandį.
17. Bulvių pleištai
Sotus karštas patiekalas, kuriame dera gardžiausi ir maistingiausi ingredientai.
Reikės: 5 didelių bulvių, vištienos filė, svogūno, pomidoro, pusės paprikos, 100 g kietojo sūrio, 0,75 l pieno, 50 g miltų, 40 g sviesto.
Paruošimas: išvirkite vištieną ir bulvių šakeles, paruoškite padažą: miltus pakepinkite svieste iki auksinės spalvos, palaipsniui supilkite pieną, maišydami maišykite, kol masė sutirštės. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, vištieną ir papriką, sudėkite supjaustytą pomidorą, troškinkite 5 min. Bulves perpjaukite išilgai, padarykite „laivelį” ir įdarykite. Užpildykite kepimo skardą padažu, sudėkite bulves, pabarstykite tarkuotu sūriu, kepkite 15 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
18. Vištiena garstyčių padaže
Švelni mėsa ištirps burnoje, palikdama malonų poskonį ir gerą nuotaiką. Puikus receptas gimtadienio šventei!
Reikės: 6 vištienos šlaunelių be odos, 60 g garstyčių, 2 valgomųjų šaukštų medaus, 30 ml sojų padažo, česnako, 1 valgomojo šaukšto saulėgrąžų aliejaus, žiupsnelio rozmarino.
Gaminimas: Padažui sumaišykite garstyčias, medų, sojų padažą, smulkintą česnaką, aliejų ir rozmariną. Vištieną sudėkite į formą, gausiai ir tolygiai užpilkite padažu ir kepkite 50 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
19. Bulvių vėrinys
Vienas lengviausiai ir greičiausiai paruošiamų patiekalų tiems, kurie nemėgsta daug laiko praleisti prie viryklės.
Reikės: 5 bulvių, 30 g kietojo sūrio, žiupsnelio maltų žolelių ar kitų prieskonių, 30 ml augalinio aliejaus.
Paruošimas: bulves gerai nuplaukite ir nusausinkite, padarykite skersinius įpjovimus. Kiekvieną daržovę suvyniokite į foliją ir kepkite apie 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Kol tai darysite, supjaustykite sūrį griežinėliais, tada į bulvių pjūvius dėkite po griežinėlį, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir kepkite dar 7 minutes.
20. Kepta ėriena
Šis patiekalas jūsų šventinį stalą pavers tikrai šventišku!
Jums reikės: 1 ėriuko kojos, 7 česnako skiltelių, 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus, ryšulėlio šviežio rozmarino.
Paruošimas: susmulkinkite česnaką ir rozmariną nesusmulkindami iki masės, padarykite mėsoje įpjovas ir sudėkite ten gautus gabalėlius. Sumaišykite cukrų ir prieskonius, įtrinkite juos į ėriuką, kepkite 200 laipsnių temperatūroje ketvirtį valandos, tada sumažinkite kaitrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 25 minutes.