vistiena rankoveje

Vištiena rankovėje orkaitėje

Sultingos, kvapnios ir raugintos vištienos, iškeptos rankovėje orkaitėje, receptas. Paruoštas paukštienos patiekalas yra ne tik pasakiškai apetitiškas, bet ir tikrai skanus. Patiekite keptą vištieną ant šventinio stalo – verta! O tokio viščiuko kepimo paslaptis paprasta – geras marinatas, laikas ir kepimo rankovė.

Šiam paprastam receptui rinkitės bet kokio dydžio viščiuką (tiksliau, broilerio viščiuką), tiks ir atšaldytas, ir šaldytas. Antruoju atveju skerdeną reikia atšildyti iš anksto – tiesiog įdėkite ją į šaldytuvą parai ar nakčiai.

Naudoju savo mėgstamą vištienos marinatą. Jis tikrai universalus – tokiame kvapniame mišinyje marinuotą vištieną galima ne tik kepti orkaitėje, bet ir kepti ant grotelių ar kepti keptuvėje. Visai nebūtina imti visos skerdenos – naudokite mėgstamas vištienos dalis (sparnelius, šlauneles, blauzdas ar krūtinėlės gabalėlius).

Vištienai prieskonių galite pasigaminti patys pagal savo skonį arba nusipirkti jau paruoštų. Į mano perkamų prieskonių sudėtį įeina šie ingredientai (cituoju iš pakuotės): raudonoji paprika, ciberžolė, kalendra, kalendra, vaistinė ožragė (ožragė), kmynai, malti juodieji pipirai, cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai, imbieras, muskato riešutas, pankolis, čili , garstyčios, džiovintos daržovės (svogūnas, česnakas), druska.

Būtinai pagal šį receptą Naujųjų metų ar kitų švenčių proga paruoškite vištieną rankovėje, iškeptą orkaitėje. Pažadu, kad visi prie stalo liks sužavėti! Švelni, sultinga ir kvapni mėsa, išmirkyta kvapniame marinate… Apetitiška ir rauginta plutelė… Gaminkite – nepasigailėsite!

Ingredientai:

  • Vištiena (1 vnt.)
  • Sojų padažas (100 mililitrų)
  • Natūralus medus (50 gramų)
  • Augalinis aliejus (40 mililitrų)
  • Česnakai (5 skiltelės)
  • Vištienos prieskoniai (1 valgomasis šaukštas)
  • Paprika (1 arbatinis šaukštelis)
  • Džiovinti česnakai (1 arbatinis šaukštelis)
  • Valgomosios garstyčios (1 arbatinis šaukštelis)

Gaminimas žingsnis po žingsnio:

  1. Norint paruošti gardžią orkaitėje keptą vištieną, mums reikia šių ingredientų: vištienos skerdenos, sojų padažo, natūralaus medaus, rafinuoto augalinio (aš naudojau saulėgrąžų) aliejaus, šviežio ir džiovinto česnako, maltos paprikos, valgomųjų garstyčių ir prieskonių vištienai. Naudojau 2 rūšių česnakus, nes marinuojant ir kepant jie elgiasi skirtingai. Džiovinti česnakai yra švelnesni ir ilgiau išlaiko aromatą, o švieži česnakai yra intensyvesni, bet greitai praranda jiems būdingą kvapą.
  2. Pirmiausia pasigaminkime specialų marinatą. Tam dubenyje sumaišykite 100 mililitrų sojų padažo, 40 mililitrų augalinio aliejaus, 1 valgomąjį šaukštą vištienos prieskonių, taip pat po 1 arbatinį šaukštelį garstyčių, paprikos ir džiovintų granuliuotų česnakų.
  3. Tada įdėkite 50 gramų natūralaus medaus. Jei medus tirštas, šiek tiek ištirpinkite jį mikrobangų krosnelėje, kad gerai ištirptų marinate. Nulupkite ir bet kokiu patogiu būdu susmulkinkite 5 gana dideles šviežio česnako skilteles – taip pat sudėkite į dubenėlį.
  4. Kruopščiai sumaišykite visus marinato komponentus. Jis jau gaunasi nepaprastai kvapnus, o konsistencijos – vidutinio tirštumo.
  5. Vištienos skerdeną apžiūrime, ar joje nėra plunksnų likučių (pašaliname), nuplauname ir nusausiname. Išpjauname uodegoje esančias riebalines liaukas. Be to, išpjaunam vidinius riebalus, jei viščiukas labai riebus. Mano įsigytas viščiukas po visų manipuliacijų svėrė lygiai 2 kilogramus.
  6. Vištienos skerdeną įtriname marinatu, nepamiršdami į vidų įpilti dalį aromatinio mišinio. Marinato gaunasi gana daug, todėl kol kas jį palikite.
  7. Kepimui orkaitėje mums reikia specialios rankovės. Saugumo sumetimais aš visada ją gaminu dvigubą, t. y. vieną įpjovą įdedu į antrąją. Kam? Buvo atvejų, kai pasitaikė nelabai kokybiška rankovė ir kepant ji plyšo, o sultys tekėjo į formą ir rūkė. Todėl patariu daryti dvigubą rankovę, kuri turi būti pritvirtinta iš vienos pusės. Tam dažniausiai į rinkinį įeina specialūs spaustukai, tačiau pastaruoju metu man teko susidurti su rankovėmis be jų, todėl tiesiog labai atsargiai surišau rankovę virvele. Į rankovę įdedame vištieną ir supilame likusį marinatą.
  8. Išleidžiame orą ir surišame rankovę iš antrojo galo. Gauname beveik hermetišką konstrukciją, kurioje vištiena ne tik keps orkaitėje, bet ir marinuosis.
  9. Labai patogu iš karto paimti kokią nors formą ar kepimo skardą ir perkelti ten vištieną. Vištieną geriausia marinuoti bent 4 valandas, bet geriau palikti šaldytuve per naktį. Per tą laiką kelis kartus apverskite skerdeną, kad ji tolygiai prisigertų marinato. Beje, jei Naujųjų metų proga planuojate kepti rankovėje keptą viščiuką, marinuokite jį gruodžio 31-osios rytą arba vėlyvą gruodžio 30-osios vakarą, o kepkite šventės išvakarėse (atsižvelgdami į kepimo laiką). Vištieną kepame rankovėje, padėję ją ant nugaros, iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1,5 valandos. Turiu dujinę orkaitę, apatinio kaitinimo, be konvekcijos.
  10. Kepimo metu rankovė labai išsipūs – tai normalu. Nesijaudinkite, ji neplyš! Po 1,5 valandos vištiena bus paruošta – virtuvinėmis žirklėmis perpjaukite rankovę iš viršaus ir užlenkite ją į vidų. Darykite tai labai atsargiai, kad nenusidegintumėte garais – jie greitai išeis, kai nukirpsite plėvelę. Pamiršau iš karto surišti vištienos kojas, kad patiekiama atrodytų apetitiškiau, todėl tai padariau dabar. Patarimas: norėdami įsitikinti, kad mėsa paruošta, peiliu arba dantų krapštuku padarykite dūrį toje vietoje, kur koja pritvirtinta prie kūno. Jei sultys bus skaidrios, mėsa tikrai nebus žalia.
  11. Paliekame vištieną orkaitėje dar 15-30 minučių, kad ji paruduotų. Žinoma, jei yra, galite įjungti viršutinį orkaitės kaitinimą, tačiau tokiu atveju turėsite atidžiai stebėti, kad oda nenudegtų. Mano vištiena 180 laipsnių ir žemesnio kaitrumo orkaitėje praleido lygiai 30 minučių.
  12. Rankovėje keptą vištieną iškart po kepimo patiekite karštą ant gražios lėkštės. Dedame ją ant stalo, o ten supjaustome porcijomis ir vaišiname visus norinčius. Apetitiška ir rauginta plutelė… Švelni, sultinga ir kvapni mėsa, išmirkyta kvapniame marinate… Beje, būtent šį receptą karštą ruošiu šių metų naujametiniam stalui ir labai rekomenduoju jums. Su Naujaisiais metais, bičiuliai – gaminkite į sveikatą ir gero apetito!

Parašykite komentarą