Kalmarų Receptas

Kalmarai su salierais

Šių salotų skonis yra tiesiog stulbinantis. Švelnūs kalmarai, traškūs salierai ir pikantiškos alyvuogės puikiai dera tarpusavyje ir sukuria patiekalą, kurio neįmanoma pamiršti. Vieną kartą paragavę, norėsite jį gaminti nuolat.

Sudedamosios dalys

Salotoms paruošti reikės

  • virti kalmarai – 2 vnt;
  • salierų – 2 vnt;
  • alyvuogės – 5 vnt;
  • askaloniniai česnakai – 2 vnt;
  • citrinos sulčių – 1/4 citrinos;
  • alyvuogių aliejaus – 2 šaukštai;
  • druskos – pagal skonį.

Kalmarų Receptas Maisto gaminimo procesas

  1. Nulupkite ir išvirkite kalmarus. Paruoštus kalmarus supjaustykite plonais žiedais.
  2. Nulupkite salierą nuo išorinių skaidulų, supjaustykite gabalėliais, tada kiekvieną gabalėlį išilgai supjaustykite plonomis lazdelėmis. Sudėkite salierus prie kalmarų.
  3. Alyvuoges supjaustykite išilgai ir sudėkite į salotas.
  4. Šalotinius supjaustykite išilgai plonais koteliais ir sudėkite prie kalmarų, salierų ir alyvuogių.
  5. Į salotas išspauskite citrinos sultis.
  6. Pagardinkite druska ir alyvuogių aliejumi.
  7. Išmaišykite salotas.
  8. Sudėkite į salotinę ir patiekite gardžias kalmarų ir salierų salotas.
  9. Gero apetito!

Kalmarų nauda, mityba ir galima rizika

Kasdien valgydami šį vandens delikatesą galite išsaugoti sveiką širdį ir smegenis.

Kalmarai – jūros gėrybių rūšis – yra moliuskai, priklausantys tai pačiai šeimai kaip aštuonkojai, šukutės ir austrės. Kalmarų mėsa yra permatoma, šviesiai baltos spalvos, malonaus pikantiško skonio ir kramtomos tekstūros. Nors ją galima ruošti kaip suši arba virti garuose ir dėti į įvairių rūšių makaronų patiekalus, geriausiai tinka kepta. Tai padidina ir taip didelį jos kaloringumą, todėl žmonės susimąsto, kiek ir kaip dažnai jos galima valgyti. Toliau šiame straipsnyje aptariame kai kuriuos pagrindinius kalmarų privalumus, maistingumo faktus ir galimą riziką, kad galėtumėte geriau apsispręsti.

Kalmarų mitybos faktai

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, 100 g termiškai neapdorotų žalių kalmarų yra šių maistinių medžiagų (1):

KALORIJŲ / MAKROELEMENTŲ KIEKIS

Kalorijos 92 kcal

Angliavandeniai 3,08 g

Riebalai 1,38 g

Sotieji riebalai 0,36 g

Mononesotieji riebalai 0,11 g

Polinesotieji riebalai 0,52 g

Omega-3 riebalų rūgštys 0,50 g

Omega-6 riebalų rūgštys 0,01 g

Baltymai 15,58 g

Riboflavinas (B2) 0,41 mg

Kobalaminas (B12) 1,30 mcg

Cholinas 65,0 mg

Niacinas (B3) 2,18 mg

Vitaminas C 4,70 mg

Vitaminas E 1,20 mg

Pantoteno rūgštis (B5) 0,50 mg

Piridoksinas (B6) 0,06 mg

Tiaminas (B1) 0,02 mg

Foliatai 5,0 mcg

Varis 1,89 mg

Selenas 44,8 µg

Fosforas 221,0 mg

Cinkas 1,53 mg

Magnis 33,0 mg

Kalis 246,0 mg

Geležis 0,68 mg

Kalcis 32,0 mg

– Geras raumenis stiprinančių baltymų šaltinis

Išsaugoti

Shutterstock

100 g kalmarų porcijoje yra 15,6 g baltymų. Be to, kalmarai yra visaverčiai baltymai, t. y. juose yra pakankamas kiekis visų devynių nepakeičiamų aminorūgščių, reikalingų mūsų kūno audiniams ir raumenims formuoti (1).

Susiję produktai: 48 daug baltymų turinčių maisto produktų, kuriuos reikėtų įtraukti į savo mitybą, sąrašas

– Mažai nuodingo gyvsidabrio

Kalmarai yra viena saugiausių jūros gėrybių, kai kalbama apie užterštumą gyvsidabriu. Nustatyta, kad vidutinis gyvsidabrio kiekis kalmarų mėsoje, remiantis 36 komerciniais mėginiais, yra 0,024 ppm (dalių milijonui) (4). Tarp populiarių jūros gėrybių kalmarai yra geresni nei tunas, sardinės, krabai ir omarai.

– Turi smegenims naudingo cholino

Taupykite

Shutterstock

Kalmarai, kurių 100 gramų porcijoje yra 65 mg cholino, yra geras cholino šaltinis po kiaušinių (1). Cholinas yra labai svarbi mikroelementinė maistinė medžiaga, kuri yra labai svarbi smegenų ir kepenų sveikatai (5). Jis taip pat padeda išvengti besivystančių vaisių stuburo anomalijų. Nacionalinio sveikatos ir mitybos tyrimo duomenimis, tik 10,8 % amerikiečių atitinka pakankamo cholino suvartojimo rekomendacijas (6). Įtraukdami kalmarus į savo mitybą galite gauti daugiau šios gyvybiškai svarbios maistinės medžiagos.

– Daug antioksidanto seleno

100 g kalmarų yra apie 44,8 µg seleno, o tai atitinka 64 % RPN (rekomenduojamos paros normos) (1). Selenas yra gyvybiškai svarbus mikroelementas, turintis svarbių antioksidacinių savybių. Žmogaus organizme selenas aktyvina įvairius selenoproteinus, kurie padeda gerinti imunitetą ir gali apsaugoti nuo daugelio sveikatos problemų, susijusių su širdies sveikata ir vėžiu (7), (8), (9).

Susiję produktai: 15 antioksidantų privalumų ir geriausi jų šaltiniai

Galimas kalmarų keliamas pavojus

Kalmarai paprastai laikomi saugiu maisto produktu, jei vartojami saikingai. Vieninteliai dalykai, kurių reikia nepamiršti, yra didelis cholesterolio kiekis juose ir galimos alerginės reakcijos.

– Alergija vėžiagyviams

Išsaugoti

Shutterstock

Kalmarai, kaip ir bet kokie vėžiagyviai, kelia alerginės reakcijos pavojų, kaip ir jų giminaičiai moliuskai – austrės, midijos ir moliuskai (10). Manoma, kad vienas iš pagrindinių kalmaruose esančių alergenų yra kalmarų raumenų baltymas tropomiozinas (11).

Nors alergija vėžiagyviams, tokiems kaip krabai, omarai ar krevetės, yra dažnesnė nei alergija moliuskams, yra kryžminės alerginės reakcijos galimybė. Tai reiškia, kad galite būti alergiški kalmarams, jei jau esate alergiški bet kokiems vėžiagyviams (10), (12).

Simptomai gali būti lengvi bėrimai, niežulys, dilgėlinė, patinimas ar dusulys (10). Alerginės reakcijos gali labai greitai tapti sunkios, todėl, jei įtariate, kad vartojant kalmarus pasireiškė kokių nors nerimą keliančių reakcijų, turėtumėte pasikalbėti su gydytoju.

– Didelis cholesterolio kiekis

100 g kalmarų yra 233 mg cholesterolio, todėl jie yra geras maistinio cholesterolio šaltinis (1). Cholesterolio kiekis gali dar labiau padidėti priklausomai nuo patiekalo virimo ir paruošimo. Pavyzdžiui, kepti kalmarų žiedai, nors ir skanūs, nebūtų tinkamas pasirinkimas žmonėms, turintiems širdies ir kraujagyslių problemų. Kepimas, troškinimas ar perkepimas gali padėti sveikiau mėgautis kalmarais.

Natris 44,0 mg

Manganas 0,04 mg

Atsižvelgdami į minėtas maistines vertes, supraskime, kokią naudą sveikatai gali duoti kalmarų įtraukimas į savo mitybą.

Potenciali kalmarų nauda sveikatai

Dauguma kalmarų sveikatai naudingų medžiagų pirmiausia siejamos su dideliu baltymų, mikroelementų ir omega-3 riebalų rūgščių kiekiu. Toliau apie tai plačiau papasakosime.

– Gausu širdžiai naudingų omega-3 riebalų rūgščių

Kalmaruose yra nemažai širdžiai naudingų omega-3 riebalų rūgščių (1). Omega-3 riebalų aci

Parašykite komentarą