Kiaulienos Kepsniai Keptuveje

Kiaulienos kepsnys su kaulu keptuvėje

Jei staiga užsinorėjote pasimėgauti skaniu ir sultingu mėsos gabalu, siūlau kepti kiaulienos kepsnius su kaulu keptuvėje. Receptas gana paprastas, o kiaulienos gabaliukai gaunasi nuostabūs. Kartą paragavę šios mėsos, tikrai nenusivilsite! Štai ir pradedame…

Sudedamosios dalys

Norėdami kepti kiaulienos kepsnius su kaulu keptuvėje, turite:

  • 3 kiaulienos kepsniai su kaulu;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus (arba augalinio aliejaus);
  • 1 šakelė rozmarino (nebūtina);
  • 2 česnako skiltelės;
  • prieskonių (naudojau šviežiai maltų juodųjų pipirų, džiovintų bazilikų, paprikos, čili pipirų), druskos pagal skonį.

Kiaulienos Kepsniai Keptuveje Maisto gaminimo procesas

  1. Kiaulienos kepsnius iškepkite.
  2. Iškeptus kepsnius pasūdykite, įberkite prieskonių ir įtrinkite juos į mėsą iš abiejų pusių.
  3. Nuluptą česnaką supjaustykite juostelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite česnako skilteles ir rozmariną ir kepkite 1-2 minutes ant vidutinės ugnies. Tada išimkite česnaką ir rozmariną iš keptuvės. Kvapusis aliejus kiaulienos kepsniams su kaulu kepti paruoštas!
  4. Sudėkite kiaulienos gabalėlius į keptuvę ir kepkite kvapniame aliejuje ant vidutinės ugnies po 5 minutes iš kiekvienos pusės. Paruoštus kiaulienos kepsnius su kaulu perkelkite ant popierinių rankšluosčių ir nuvalykite aliejaus perteklių. Dėkite į lėkštę, papuoškite žolelėmis. Patiekite su daržovėmis arba mėgstamu garnyru. Mėsa tikrai skani ir sultinga, išbandykite!
  5. Gero apetito! Mėgaukitės su malonumu!

Kiauliena: Ar ji naudinga?

Nors galbūt esate girdėję, kad kiauliena vadinama „kita balta mėsa”, ji laikoma raudona mėsa. Ji vartojama visame pasaulyje, nors kai kurių religijų, įskaitant islamą ir judaizmą, įstatymai draudžia valgyti kiaulieną.

Kiauliena, kaip raudona mėsa, turi nesveikos mėsos reputaciją. Tačiau ji yra geras tam tikrų maistinių medžiagų šaltinis, taip pat aukštos kokybės baltymų šaltinis. Saikingai vartojama kiauliena gali būti geras sveikos mitybos priedas.

Mitybos informacija

100 g (3,5 uncijos) virtos maltos kiaulienos yra:

Kalorijų: 297

baltymų: 25,7 g

Riebalų: 20,8 g

0 gramų

skaidulinių medžiagų: 0 gramų

Cukrus: 0 gramų

Kiauliena yra geras šaltinis:

Baltymų

niacino

vitaminų B6 ir B12

geležies

cinko

Kiauliena taip pat yra geras vitaminų ir mineralų, tokių kaip fosforas, selenas ir tiaminas, šaltinis.

Kiaulienoje yra daugiau tiamino, B grupės vitamino, reikalingo daugeliui organizmo funkcijų, nei kitoje raudonoje mėsoje, pavyzdžiui, jautienoje ir avienoje.

Vitaminai B6 ir B12, kurių taip pat gausu kiaulienoje, būtini kraujo ląstelių susidarymui ir smegenų veiklai. Kiauliena taip pat yra puikus geležies šaltinis – žmogaus virškinimo sistema labai lengvai pasisavina raudonojoje mėsoje esančią geležį.

Kiaulienoje esantis selenas būtinas tinkamai skydliaukės veiklai. Šešių uncijų kiaulienos kotletas turi daugiau nei 100 % rekomenduojamos seleno paros normos.

Potenciali kiaulienos nauda sveikatai

Kiauliena yra gausus tam tikrų vitaminų ir mineralų, reikalingų organizmo veiklai, pavyzdžiui, geležies ir cinko, šaltinis. Ji taip pat yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Saikingai valgoma minimaliai apdorota, liesa, visiškai išvirta kiauliena gali suteikti tam tikros naudos, jei ją įtrauksite į savo racioną.

Moksliniais tyrimais nustatyta nemažai su kiaulienos vartojimu susijusių galimų sveikatai naudingų dalykų:

Raumenų palaikymas

Kiaulienoje esantys aukštos kokybės baltymai yra visavertės aminorūgštys, todėl puikiai tinka naujiems raumenims formuoti. Su amžiumi mes prarandame raumenų masę, o tai gali sukelti tokias ligas kaip sarkopenija, t. y. raumenų degeneraciją.

Vartojant aukštos kokybės baltymus, pavyzdžiui, esančius kiaulienoje, ir laikantis sveiko gyvenimo būdo, įskaitant fizinį aktyvumą, galima sulėtinti ar sustabdyti sarkopenijos vystymąsi. Be to, jis gali padėti išlaikyti jau turimą sveiką raumenų audinį.

Didesnis raumenų našumas

Kiaulienoje yra aminorūgšties beta alanino, kuris padeda jūsų organizmui suformuoti junginį, vadinamą karnozinu. Karnozinas yra svarbus raumenų funkcijai.

Tyrimai parodė, kad 4-10 savaičių vartojant dideles beta alanino papildų dozes, karnozino kiekis dalyvių raumenyse padidėja 40-80 %.

Didelis karnozino kiekis taip pat susijęs su mažesniu nuovargiu ir didesniu raumenų darbingumu žmonėms.

Galimas kiaulienos pavojus

Gali būti daug natrio ir sočiųjų riebalų

Nors kiaulienoje gausu svarbių vitaminų ir maistinių medžiagų, joje taip pat gali būti daug natrio ir sočiųjų riebalų – dviejų dalykų, kurių sveikos mitybos metu reikėtų vengti.

Jei laikotės dietos, kurioje mažai natrio, nes nerimaujate dėl širdies sveikatos ir (arba) vengiate sočiųjų riebalų, turėtumėte vartoti kuo liesesnę ir mažiausiai apdorotą kiaulieną.

Kai kuriuose vytintos kiaulienos produktuose, pavyzdžiui, šoninėje, yra sulfatų arba sulfitų – cheminių konservantų, kuriuos turėtumėte vartoti nedideliais kiekiais arba visiškai vengti. Ieškokite sūdytų arba nesūdytų gaminių.

Atminkite, kad kiaulienos paruošimo būdas turi įtakos jos riebumui. Užuot kepę, verčiau kepkite ant grotelių, skrudinkite, skrudinkite, kepkite ar troškinkite. Geriausia vengti daug riebalų turinčių kiaulienos produktų, pavyzdžiui, šoninės. Vietoj jų rinkitės liesesnes rūšis, kurios yra minimaliai apdorotos ir turi daugiau baltymų.

 

 

Parašykite komentarą