Kepti kalmarai su daržovėmis
Kalmarai nebėra retas svečias ant mūsų stalo. Atrodo, kad patiekalų, kuriuos galima pagaminti iš jo, netrūksta. Tačiau dar smagiau išbandyti ką nors naujo. Paruoškime keptus kalmarus su daržovėmis. Šis patiekalas nepaliks abejingų.
Sudedamosios dalys
- Norėdami paruošti keptus kalmarus su daržovėmis, turėsime:
- švieži kalmarai – 300 g;
- saldžioji paprika – 1 vnt;
- cukinija – 0,5 vnt;
- pomidoras – 1 vnt;
- augalinio aliejaus kepimui.
- Padažo padažui:
- pomidoras (didelis) – 1 vnt;
- kapotų petražolių – 1 valgomasis šaukštas;
- Susmulkintos česnakinės žolelės – 1 valgomasis šaukštas (galima pakeisti smulkintu česnaku);
- alyvuogių aliejaus – 2 šaukštai.
- druskos, pipirų, citrinos sulčių – pagal skonį.
Kalmarai Grietineles Padaže Maisto gaminimo procesas
- Nulupkite kalmarus, nuplaukite, nusausinkite servetėle ir atsitiktinai supjaustykite.
- Kepkite juos įkaitintame augaliniame aliejuje 3 minutes, ne ilgiau.
- Į dubenį sutarkuokite šviežią pomidorą, suberkite smulkintas petražoles ir česnaką.
- Išspauskite citrinos sultis, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir šiek tiek alyvuogių aliejaus.
- Išmaišykite ir padažo padažas keptiems kalmarams su daržovėmis bus paruoštas.
- Cukinijas ir paprikas supjaustykite nedideliais gabalėliais ir švelniai apkepkite aliejuje ant grotelių arba paprastoje keptuvėje.
- Paimkite lėkštę, kurioje bus patiekiamas patiekalas, ir ant lėkštės dugno supilkite padažo padažą.
- Dabar išdėliokite keptas cukinijas ir paprikas.
- Ant viršaus sudėkite keptus kalmarus ir sudėkite stambiai supjaustytus pomidorus bei žoleles. Kepti kalmarai su daržovėmis pagaminami labai lengvai ir greitai, o patiekalas būna toks skanus ir sultingas, kad norėsite jį gaminti sau ir artimiesiems vėl ir vėl.
- Gero apetito!
Beprotiška kalmarų nauda sveikatai
Jei mėgstate kalmarus, jums pasisekė. Jis turi daugiau sveikatai naudingų savybių, nei tikriausiai kada nors supratote (ar pagalvojote). Kai dauguma žmonių pagalvoja apie kalmarus, pirmiausia į galvą ateina keptas užkandis, kurį gaunate mėgstamame restorane su marinara padažu.
Tai neabejotinai skanus patiekalas, tačiau tikriausiai ne pats geriausias būdas atskleisti natūralią kalmarų naudą sveikatai.
Taigi, kam rašyti tinklaraščio įrašą apie… kalmarus? Įdomu pamatyti, kaip tai, ką galbūt valgėte vienu ar kitu pavidalu, iš tiesų gali būti naudinga, kai tai tinkamai paruošta. Taigi, jei mėgstate kalmarus (nekeptus), tai vėlgi yra pretekstas jų valgyti daugiau! Jei niekada nebandėte, tai puikus būdas teigiamai pakeisti savo mitybą.
Daug baltymų, vitaminų ir mineralų
Kalmarų maistinė vertė yra didžiulė. Jame mažai kalorijų ir jis yra puikus liesų baltymų šaltinis, kuris gali padėti jums auginti raumenis ir stiprėti. Jame taip pat yra vitamino B-12, geležies, vario ir kalio. Šios maistingosios medžiagos padeda atlikti įvairius veiksmus – nuo kraujo ląstelių veiklos didinimo iki imuninės sistemos stiprinimo ir net kaulų stiprinimo.
Gali padėti išvengti vėžio
Tikriausiai niekada nepagalvojote, kad mažas kalmaras gali būti kovotojas su vėžiu, bet tai tiesa! Kalmaruose gausu antioksidantų. Šie antioksidantai stiprina su vėžiu kovojančias jūsų organizmo ląsteles, taip pat padeda kovoti su ore esančiais laisvaisiais radikalais.
Gali padėti sergant mažakraujyste
Jei jums diagnozuota anemija arba paprastai kraujyje būna mažai geležies, kalmarai turėtų būti nuolatinis jūsų raciono elementas. Anemiją sukelia kraujo ląstelių trūkumas. Kalmaruose esantis varis gali padėti kovoti su šia liga ir sumažinti jos simptomus, jei jau sergate.
Atsargiai su cholesteroliu
Vyriausybės parengtose mitybos gairėse nerekomenduojama riboti, kiek cholesterolio turėtumėte suvartoti per dieną. Tačiau jei jūsų šeimoje yra buvę padidėjusio cholesterolio kiekio atvejų arba patys su juo kovojote, tikriausiai saugokitės maisto produktų, kuriuose yra didesnis cholesterolio kiekis.
Kalmarai turi didelį cholesterolio kiekį, todėl jei turite kokių nors problemų, turėtumėte riboti šio kitaip labai sveiko jūros lobio porcijas. Tačiau visiškai neišbraukite jų iš savo raciono! Saikingai mėgaudamiesi ja, vis tiek galite gauti naudos.
Taigi, kai kitą kartą norėsite keptų žiedų iš mėgstamo restorano, verčiau rinkitės šviežesnį kalmarų variantą. Gerai jausitės žinodami, kad darote kažką gero savo organizmui, o ir visi švieži, gardūs receptai, kuriuos galite pasigaminti su kalmarais, jums patiks! Nebijokite eksperimentuoti, kad nustatytumėte, koks kalmarų paruošimas yra jūsų mėgstamiausias. Tai puiki galimybė pakeisti riebesnius ir mažiau sveikus baltymus jūsų mityboje.