Samsa labai populiari rytietiškoje virtuvėje. Be jo neapsieina nė vienas rytietiškas patiekalas. Tikroji samsa kepama specialiose krosnyse – tandyruose. Tačiau miesto sąlygomis įprasta orkaitė gali gana sėkmingai atlikti tandoor vaidmenį. Samsa gali būti ruošiama su įvairiais įdarais, tačiau populiariausias yra ėrienos įdaras. Šiandien gaminsime būtent tokį samsą.
Sudedamosios dalys .
Norėdami pasigaminti samsą, turėsime:
- Tešlai:
- 500 g miltų;
- 1 puodelis šalto vandens;
- 1 kiaušinis;
- druskos pagal skonį.
- Įdarui:
- ėriena – 500 g;
- svogūnas – 3 gabaliukai (vidutinio dydžio);
- sviestas (arba šoninė) ;
- druskos, maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
- zira – 1 šaukštelis;
- sezamo (pagal skonį);
- 1 kiaušinio trynys (sutepkite samsą prieš dėdami į orkaitę).
gaminimo procesas
- Išmatuokite miltus.
- Dubenyje sumaišykite vandenį, kiaušinį ir druską.
- Persijokite miltus ir palaipsniui įmaišykite vandenį bei kiaušinį.
- Užminkykite tokią tešlą ir palikite ją 30 minučių šaltoje vietoje.
- Po 30 minučių išimkite tešlą ir supjaustykite ją į 4 lygias dalis.
- Kiekvieną gabalėlį susukite į rutuliuką.
- Smulkiai supjaustykite šoninę ir išlydykite ją ant silpnos ugnies. Jei lajaus nėra, tinka lydytas sviestas.
- .
- Paimkite kiekvieną tešlos gabalėlį ir plonai iškočiokite ant lengvai miltais pabarstyto stalo. Tešlos sluoksnį iš karto patepkite ištirpintu lajumi.
- Iškart susukite tešlą į ritinį.
- Sudėkite visus ritinėlius ant miltais pabarstytos lėkštės kaip sraigę (dėl kompaktiškumo, nes samosa paprastai kepama dideliais kiekiais, o kad viskas tilptų, tešla suvyniojama būtent taip).
- Samso tešlą 2 valandoms padėkite į šaltą vietą.
- Dabar įdaro mūsų samsa
- Paruoškite mėsą: avieną (šiuo atveju), bet tai gali būti bet kokia mėsa.
- Nulupkite jį nuo visų folijų ir atsargiai, neskubėdami, supjaustykite peiliu į mažus gabalėlius. Tam prireiks laiko. Jei skubate, galite naudoti mėsmalę.
- Supjaustykite svogūnėlius griežinėliais. Kiekvieną svogūną perpjaukite išilgai pusiau, o kiekvieną pusę – taip pat pusiau. Stenkitės svogūnus supjaustyti labai plonais griežinėliais.
- Paimkite kmynus ir suberkite juos į trintuvą.
- Sumalkite jį trintuve.
- Sumaišykite maltą mėsą, svogūnus, prieskonius.
- Išmaišykite, kad susimaišytų.
- Tada paimkite kiekvieną ritinėlį atskirai ir supjaustykite jį vienodais gabalėliais.
- Iškočiokite plonu sluoksniu, į vidurį įdėkite gabalėlį sviesto arba gabalėlį riebalų.
- Ant sviesto gabalėlio dėkite mėsos įdarą.
- Padarykite trikampius paplotėlius.
- Sudėkite juos ant kepimo skardos, viršų patepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pabarstykite sezamo sėklomis.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepkite samosą apie 30 minučių. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės. Iš nurodyto produktų kiekio gavau du ištisus padėklus samso.
- Išimkite samsą iš orkaitės, sudėkite į lėkštę ir iš karto patiekite.
- Skanus, kvapnus samosa jau paruoštas!
- Prie stalo ir gero apetito!