Kaip paruošti kepenis, kad nustebintumėte save ir savo šeimą
Paprasti patarimai ir originalūs receptai, dėl kurių jį įsimylėsite.
Kepenėlėse gausu baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, jos gerai virškinamos. Tačiau daugelis žmonių jo nemėgsta dėl savotiško skonio. Netinkamai išvirtas jis gali būti kietas ir sausas. „Lifehacker” patarimai gali padėti atsikratyti visų šių trūkumų ir padaryti bet kurį išrankų kepenų fanatiką.
Kaip pasirinkti tinkamas kepenis
Kad patiekalas būtų skanus ir sveikas, reikia rinktis kokybiškas ir šviežias kepenis. Tai padaryti gana paprasta.
- Atkreipkite dėmesį į gaminio išvaizdą. Kepenys turi būti tvirtos, minkštos, drėgnos ir blizgančios, be jokių įbrėžimų ar pažeidimų. Dėmės ir kraujo krešuliai yra nepriimtini, nes jie gali reikšti tulžies pūslės plyšimą, dėl kurio produktas automatiškai tampa kartus.
- Kepenų spalva turi būti nei per šviesi, nei per tamsi. Geros jautienos kepenys yra prinokusių vyšnių atspalvio, kiaulienos kepenys – rausvai rudos spalvos. Vištienos kepenų spalva būna nuo šviesiai rudos iki rudai raudonos, o kalakutų kepenys – tamsiai raudonos.
- Šviežios kepenys turi saldų metalo kvapą. Rūgštus kvapas rodo, kad produktas sugedęs.
- Užšaldytų kepenų paviršiuje neturi būti ledo pertekliaus ir jos neturi būti oranžinio atspalvio. Visa tai rodo, kad produktas buvo užšaldytas kelis kartus arba buvo peršaldytas.
Kaip paruošti kepenis
- Pašalinkite visas kraujagysles, venas ir membranas. Jautienos kepenų atveju tai padaryti gana lengva. Kad būtų dar paprasčiau, kelias minutes pamirkykite jį šiltame vandenyje. Kiaulienos kepenų membrana yra plonesnė ir ją sunkiau atskirti. Pabandykite kepenis 20 sekundžių palaikyti verdančiame vandenyje ir tada nulupkite jas peiliu.
- Kepenis pamirkykite piene ir supjaustykite gabalėliais, kad būtų minkštos ir nekarčios. Rekomenduojama mirkyti nuo 30 minučių iki kelių valandų.
- Valgomoji soda taip pat gali suminkštinti kepenis. Tiesiog pabarstykite juo kiekvieną gabalėlį, palaukite apie valandą ir gerai nuplaukite.
- Produktas taip pat taps minkštesnis, jei jį paprasčiausiai daužysite plaktuku. Tik įsitikinkite, kad kepenys yra įvyniotos į maistinę plėvelę, kad neišsipiltų.
- Norėdami atsikratyti kartumo, prieš virdami 10-15 minučių pavirkite šalutinį produktą šiek tiek pasūdytame vandenyje.
Kaip pagaminti gražias ir sultingas kepenis
- Stipraus, ryškaus skonio maisto produktai gali padėti užmaskuoti specifinį kepenų skonį. Gerai tinka svogūnai, česnakai, aitriosios paprikos ir kvapiosios žolelės, pavyzdžiui, čiobreliai ar šalavijai.
- Svarbiausia – neperkepti kepenų. Kad kepenys išliktų sultingos, užtenka kiekvieną jų pusę palaikyti ant gerai įkaitintos keptuvės 5 minutes (arba trumpiau).
- Prieš kepdami kepenų gabalėlius pamirkykite miltuose arba tešloje, kad sultys liktų kepenyse.
- Grietinė arba grietinėlė yra geri sultingų ir minkštų kepenėlių draugai. Tiesiog sudėkite juos į troškinį ir virkite ne ilgiau kaip 20 minučių.
- Paskutinė sąraše esanti ir gaminant maistą naudojama druska. Jis sulaiko drėgmę, todėl geriau jį dėti pabaigoje.
Ką gaminti su kepenimis
Kepenys, keptos su svogūnais
Sudedamosios dalys
- 900 g jautienos kepenų;
- 1½ puodelio pieno;
- 60 g sviesto;
- 2 dideli svogūnai;
- 2 puodeliai miltų;
- druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Paruoškite
- Kepenis supjaustykite dideliais gabalais, nuplaukite po šaltu vandeniu, sudėkite į dubenį ir užpilkite pienu. Kepenis pamirkykite vandenyje ne trumpiau kaip 40 minučių ir palikite mirkti vandenyje ne trumpiau kaip 30 minučių. Kepenis mirkykite bent 40 minučių.
- Į didelę keptuvę sudėkite pusę sviesto ir ištirpinkite ant vidutinės ugnies. Sudėkite žiedeliais pjaustytą svogūną, kepkite, kol suminkštės (4-5 minutes), tada atidėkite į lėkštę.
- Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą. Išimkite kepenis iš pieno, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir apvoliokite miltų, druskos ir pipirų mišinyje.
- Padidinkite ugnį ir kepkite kepenėles iš abiejų pusių, kol taps traškios. Grąžinkite svogūnus į keptuvę, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir dar 10-15 minučių palaikykite ant ugnies.
- Likusį kepimo laiką pasirinkite patys, tačiau nenorėkite kepenų perkepti. Pakanka, kad išorė gerai paruduotų, o vidus būtų šiek tiek rausvas.
Jamie Oliver vištienos kepenėlių paštetas
Sudedamosios dalys
- 300 g suminkštinto sviesto;
- 2 askaloniniai česnakai;
- 2 česnako skiltelės;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 400 g vištienos kepenėlių;
- Keletas šalavijo lapelių;
- 40 ml brendžio;
- Jūros druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- 1 žiupsnelis malto muskato riešuto.
Paruoškite
- Pusę sviesto sudėkite į karščiui atsparų puodą ir pastatykite ant silpnos ugnies. Palaukite, kol produktas ištirps (tai turėtų užtrukti apie 10 minučių). Tada ištirpintą mišinį perpilkite į atskirą dubenį ir leiskite atvėsti. Paštetui reikės tik nulupto geltono aliejaus, šviesius likučius reikia pašalinti.
- Smulkiai supjaustykite nuluptą svogūną ir česnaką. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Svogūną ir česnaką pakepinkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės (7-10 minučių), tada perkelkite į lėkštę.
- Keptuvės paviršių nuvalykite popieriniais rankšluosčiais, padidinkite kaitrą ir sudėkite kepenėles su didžiąja dalimi šalavijų lapelių. Apkepkite kepenėles iš abiejų pusių po 2 minutes, kad jų išorė paruduotų, o vidus išliktų rausvas.
- Įpilkite brendžio. Būkite atsargūs: alkoholis gali užsiliepsnoti. Kepenėles pasūdykite, pagardinkite pipirais ir troškinkite apie minutę.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir kartu su svogūnais ir česnakais perkelkite turinį į virtuvinį kombainą. Sumalkite ingredientus iki tyrės. Suberkite muskatą ir didžiąją dalį ghi. Toliau smulkinkite iki vientisos masės.
- Paštetą sudėkite į paruoštą indą, ant viršaus pabarstykite šalavijų lapeliais ir šaukštu uždenkite likusiu ghi. Padėkite patiekalą valandai į šaldytuvą. Praėjus šiam laikui, paštetą galima valgyti. Jei neatidengsite viršutinio sviesto sluoksnio, patiekalą galima laikyti iki dviejų savaičių.
Kiaulienos kepenėlės su kreminiu grybų troškiniu
Sudedamosios dalys
- 3 šaukštai kiaulienos lašinių;
- 500-600 g kiaulienos kepenėlių;
- 1 askaloninį česnaką;
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus arba sviesto;
- 500 g šviežių grybų;
- 1 didelis svogūnas;
- 1 česnako skiltelė;
- 1 šakelė čiobrelių;
- 2 šalavijo lapai;
- 2 šaukštai sauso šerio;
- 50 ml sauso baltojo vyno;
- 250 ml vištienos sultinio;
- 100 ml dvigubos grietinėlės;
- Druska pagal skonį;
- ¼ pipirų;
- 2-3 šakelės petražolių.
Paruošimas
- Įkaitinkite didelę keptuvę ant didelės ugnies, sudėkite kiaulienos lašinius ir, kai jie ištirps, sudėkite kepenis. Apskrudinkite iš visų pusių.
- Kai kepenys paruduos, sudėkite jas į puodą su askaloniniais česnakais ir troškinkite 20-25 minutes. Kai jis sukietėja (arba kai kepimo termometras parodo, kad storiausioje produkto dalyje temperatūra pasiekė 55 °C), nuimkite nuo ugnies ir uždengtą palikite šiltoje vietoje.
- Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sudėkite grybus. Kai jie patamsės ir skysčio perteklius išgaruos, sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką. Toliau virkite, kol grybai suminkštės. Tada sudėkite čiobrelius ir susmulkintus šalavijų lapelius. Gerai išmaišykite ir supilkite į keptuvę šerį bei baltąjį vyną.
- Padidinkite kaitrą iki didžiausios ir palaukite, kol iš keptuvės išgaruos pusė skysčio. Supilkite sultinį ir virkite, kol troškinys sutirštės, supilkite grietinėlę, išmaišykite ir virkite dar 4-5 minutes. Paragaukite patiekalą, pasūdykite ir, jei reikia, įberkite daugiau prieskonių.
- Atvėsusias kepenis supjaustykite plonais griežinėliais ir sumaišykite su grybų troškiniu. Papuoškite pipirais ir petražolėmis.
Keptos kepenys su vynuogėmis
Sudedamosios dalys
- 1 askaloninį česnaką;
- 70 g žaliųjų vynuogių;
- 70 g raudonųjų vynuogių;
- 1 šakelė čiobrelių;
- 500 g vištienos kepenėlių;
- 2 šaukštai augalinio aliejaus;
- 50 ml portveino arba saldaus raudonojo vyno;
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Paruošimas
- Nulupkite ir kubeliais supjaustykite askaloninius česnakus. Perpjaukite vynuoges išilgai per pusę ir išimkite sėklas. Jei vynuogėse nėra sėklų, palikite jas vientisas. Pašalinkite čiobrelių lapelius nuo stiebo. Stambiai supjaustykite kepenis.
- Įkaitintame augaliniame aliejuje 2-3 minutes pakepinkite svogūną. Sudėkite kepenėles ir maišydami kepkite 4-5 minutes. Supilkite portą, įmaišykite vynuoges ir čiobrelių lapelius, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais ir gerai išmaišykite. Palaikykite keptuvę ant ugnies dar 2-3 minutes, kol alkoholis išgaruos. Paruoštą patiekite ant skrebučių.
Traškios turkiškos kepenėlės
Sudedamosios dalys
- 500 g veršienos arba jautienos kepenų;
- 200-300 ml augalinio aliejaus;
- 7-8 šaukštus miltų;
- druskos pagal skonį;
- Džiovintų aštriųjų pipirų ir natūralaus jogurto – pagal pageidavimą.
Paruošimas
- Išvalykite kepenis nuo plėvių ir venų ir supjaustykite ilgais plonais griežinėliais. Nuplaukite skilteles šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Gilioje keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų. Kepenėles apvoliokite miltuose ir kepkite nedidelėmis porcijomis po 1-2 minutes. Paruoštus nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir nusausinkite aliejaus perteklių.
- Kepenėles pabarstykite druska ir patiekite su aštriaisiais pipirais bei jogurtu kaip padažu.
Gruziniškas karštas užkandis kuchmachi
Sudedamosios dalys
- 300 g vištienos kepenėlių;
- 200 g vištienos širdelių;
- 1 svogūnas;
- 4 česnako skiltelės;
- 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus;
- 1 valgomasis šaukštas sviesto;
- druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- ½ arbatinio šaukštelio ouzo suneli;
- ½ arbatinio šaukštelio chabero;
- 3-4 šakelės kalendros;
- ¼ granatų.
Paruošimas
- Supjaustykite kepenis mažais gabalėliais. Nupjaukite apatinę riebiąją širdelių dalį. Jei jie dideli, perpjaukite juos išilgai per pusę. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite augalinio aliejaus ir sviesto mišinį. Jame ant vidutinės ugnies 2-3 minutes pakepinkite svogūną. Sudėkite širdeles ir kepkite 12-15 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Į keptuvę sudėkite kepenėles, išmaišykite ir kepkite 5-6 minutes. Kai apskrunda iš visų pusių, sudėkite česnaką, druską, pipirus ir prieskonius. Gerai išmaišykite, uždenkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite dar 4-5 minutes. Patiekalą pabarstykite smulkintomis kalendromis ir granatų sėklomis.
Kepenų kotletai
Sudedamosios dalys
- 400 g kiaulienos kepenėlių;
- 200-300 ml pieno;
- 100 g miltų;
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų česnakų;
- druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- 2 kiaušiniai;
- 1 valgomasis šaukštas vandens;
- 3-4 šaukštus augalinio aliejaus.
Paruošimas
- Nulupkite kepenis nuo plėvės ir venų ir supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Užpilkite juos pienu (jis turi visiškai uždengti griežinėlius) ir palikite 1-2 valandoms.
- Miltus sumaišykite su česnako milteliais, druska ir pipirais. Kiaušinius suplakite su šakute ir 1 šaukštu vandens. Išimkite kepenis iš pieno ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Kiekvieną riekelę uždenkite maistine plėvele ir lengvai aptepkite iš abiejų pusių.
- Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Apvoliokite kepenėles miltų mišinyje, apvoliokite kiaušinyje ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite kotletus ant vidutinės ugnies po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kol taps traškūs. Perpjovus iš visiškai iškepusių kotletų turi išsiskirti skaidrios sultys.
Vištienos kepenėlės su apelsinais grietinės padaže
Sudedamosios dalys
- 400 g vištienos kepenėlių;
- 1 svogūnas;
- 2 česnako skiltelės;
- 1 apelsinas;
- 20 g sviesto;
- 1 arbatinis šaukštelis augalinio aliejaus;
- 1 arbatinis šaukštelis sojų padažo;
- 100 g riebios grietinės;
- druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Paruoškite
- Kepenis supjaustykite į dvi tris dalis. Nulupkite svogūną ir česnaką ir susmulkinkite. Nuo apelsino pašalinkite odelę ir baltąją plėvelę ir supjaustykite mažais kubeliais.
- Sviesto ir augalinio aliejaus mišinyje 2-3 minutes pakepinkite svogūną ir česnaką, kol suminkštės. Įmaišykite kepenėles ir kepkite ant vidutinės ugnies 5-7 minutes, retkarčiais pamaišydami.
- Į keptuvę įpilkite apelsinų, sojų padažo, grietinės, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Sumažinkite ugnį ir kepkite kepenėles uždengę dangčiu dar 3-4 minutes.
Jautienos kepenų kebabas
Sudedamosios dalys
- 2 kg jautienos kepenų;
- 250 g šviežių taukų;
- 2 dideli svogūnai;
- druskos, paprikos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Paruošimas
- Išvalykite kepenis nuo plėvių ir venų ir supjaustykite 3-4 cm dydžio kubeliais. Šoninę padalykite į tokius pačius gabalėlius. Nulupkite svogūną ir sutarkuokite arba susmulkinkite blenderiu. Nuplaukite daržovę ant marlės ir išspauskite sultis. Užpilkite juo kepenis ir palikite marinuotis 1-2 valandas.
- Ant iešmelių suverkite subproduktus pakaitomis su lašinių griežinėliais. Pabarstykite šašlykus druska ir prieskoniais. Kepkite kepenėles 10-15 minučių ant karštų žarijų, retkarčiais apversdami.
- Šį patiekalą galima gaminti ir be anglių kepsninės. Vietoj iešmelių naudokite medinius iešmelius. Dėkite kebabą ant grotelių ir 15-20 minučių kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
Kinietiškai keptos kepenys
Sudedamosios dalys
- 2 šaukštai sojų padažo;
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
- 2 šaukštai ryžių vyno arba baltojo sauso vyno;
- 1 arbatinis šaukštelis kukurūzų krakmolo;
- 1 valgomasis šaukštas vandens;
- ½ svogūno;
- 1 pipiras;
- ⅓ aitriosios paprikos;
- 2 skiltelės česnako;
- 20 g šviežio imbiero šaknies;
- 300 g kiaulienos kepenėlių;
- 3 šaukštai augalinio aliejaus;
- druskos pagal skonį;
- 2-3 šakelės kalendros.
Paruoškite
- Sojos padažą gerai sumaišykite su cukrumi, vynu, krakmolu ir 1 šaukštu vandens. Mišinį atidėkite į šalį.
- Nulupkite svogūną ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Paprikas supjaustykite juostelėmis, o aitriąją papriką – žiedais. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką bei imbierą.
- Nulupkite kepenis ir supjaustykite plonais griežinėliais. Wok keptuvėje arba plačioje keptuvėje gerai įkaitinkite augalinį aliejų. Kepkite kepenėles ant didelės ugnies 2-3 minutes, kol susidarys plutelė. Geriau tai daryti dviem ar trimis partijomis, kad keptuvė būtų labai karšta. Iškeptas kepenėles perkelkite į lėkštę ir palaikykite šiltai.
- Toje pačioje keptuvėje 1-2 minutes pakepinkite svogūną. Įmaišykite paprikas ir aštriąsias paprikas ir virkite 3-4 minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Įdėkite česnaką, imbierą ir kepenis, supilkite padažą, pagal skonį įberkite druskos. Viską gerai išmaišykite ir virkite 2-3 minutes, kol padažas sutirštės ir taps blizgus. Papuoškite kalendromis ir patiekite su virtais ryžiais.