5 gudrybės, kaip padaryti mėsą minkštą
Dažniausias atsakymas į skundus dėl kietos mėsos yra toks: „Reikia rinktis šviežią, jauną mėsą!”. Žinoma, negalima ginčytis su kapitonu…
Tačiau ką daryti, jei prekybos centre perkate mėsą ir ji ne visada yra tokia, apie kokią svajojote? Arba dar blogiau – tos pačios jautienos gabalas atrodo gerai, bet iškeptas ar troškintas primena odinį padą? Tada pasinaudojame keliomis gudrybėmis, kurios padeda įveikti kietumą ir patiekalas tampa sultingas, minkštas ir išraiškingas.
Yra tik du būdai, kaip suminkštinti mėsą prieš kepimą: apskrudinti ir marinuoti. Nekalbu apie mėsos gabalo mušimą plaktuku – tai nėra sportiška.
1. Vaisių marinatas – su kiviais, papajomis
Iš savo patirties galiu papasakoti, kaip marinuoti jaunus jautienos kepsnius. Nusipirkau padorų nugarinės gabalą ir nusprendžiau kepti kepsnius sausoje keptuvėje. Tačiau mane kankino neaiškios abejonės: o kas, jei jautiena pasirodys kieta? O tada, mūsų autoriaus ir draugo Sergejaus Miljančikovo patarimu, pusvalandį juos marinavau vaisių marinate.
Jums reikės:
- 2 kivių,
- 5 šaukštelio druskos,
- šviežiai maltų baltųjų pipirų,
- šiek tiek džiovintų rozmarinų,
- 6 jautienos kepsnių.
Paruošimas: Kivius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Pagardinkite druska ir prieskoniais. Pamirkykite kepsnius marinate. Palikite pusvalandžiui. Tada ištraukite, nusausinkite skudurėliu ir kepkite karštoje sausoje keptuvėje. Kepsniai nuostabiai minkšti! Tą patį darykite ir su žaliąja papaja.
2. Marinatas su pieno produktais
Mano šeima, kaip ir visur pietuose, turi firminį kebabų mirkymo receptą. Rezultatas visada būdavo sultingas ir minkštas mėsos gabalas. Dabar kebabų marinatu marinuoju visą mėsą, kuri turi būti minkšta: jautieną, vištienos ar kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos nugarinę ar avienos kepsnius.
Jums reikės:
- 500 ml kefyro,
- 500 ml mineralinio vandens su dujomis,
- šiek tiek druskos,
- šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- sausų prieskoninių žolelių pagal skonį,
- 1 kg bet kokios keptos mėsos.
Metodas: Kefyrą, vandenį ir prieskonius sumaišykite. Įdėkite mėsą į marinatą 2-4 valandoms. Tada jį ištraukite, nusausinkite skudurėliu ir iškepkite. Jį galite kepti ant grotelių, skrudinti arba suverti ant iešmo.
3. Marinatas su vynu ir mineraliniu vandeniu
Taip pat mano šeimos kartų, draugų ir pažįstamų išbandytas labai paprastas marinatas, kuris išlaiko mėsą minkštą. Tai sausas baltasis vynas ir mineralinis putojantis vanduo. Jei marinuojate kebabą, pridėkite svogūnų. Jei kepate tik mėsą – kepsnius, kotletus ir kotletus, galite apsieiti ir be jos.
Jums reikės:
- 500 ml Rkatseteli rūšies sauso baltojo vyno,
- 500 ml mineralinio vandens su dujomis,
- šiek tiek druskos,
- šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- sausų prieskoninių žolelių pagal skonį,
- 3-4 svogūnai,
- 1 kg bet kokios mėsos.
Metodas: Sumaišykite vyną, vandenį ir prieskonius. Įdėkite mėsą į marinatą 3-5 valandoms.
4. Alaus ir garstyčių marinatas
Valerijus Malcevas, visuomeninės organizacijos „Šašlykų lyga” prezidentas, davė man šį būdą, kaip padaryti mėsą minkštą. Visa AIF.RU redakcija jį išbandė ir pripažino tinkamu. Ir tai yra užfiksuota! Mėsa yra ne tik minkšta, bet ir nepaprastai kvapni. Yra tik vienas trūkumas – „Krusovice” apgailėtinas.
Jums reikės:
- garstyčių, 250 g.,
- tamsaus alaus 250 ml,
- šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- mėsos – 1.5 kg.
Paruošimas: Mėsą supjaustykite porcijomis. Gausiai apšlakstykite garstyčiomis. Pabarstykite pipirais. Palikite 1 valandą. Mėsą užpilkite alumi ir palikite 2-3 valandoms. Apvoliokite miltuose ir pabarstykite sūriu vandeniu.
5. Mirkymas degtinėje ir sojų padaže
Taip pat receptas, kurį asmeniškai išbandžiau. Kai pradėjau domėtis kinų virtuve, pastebėjau, kad kinų virėjai dažnai taip ruošia mėsą greitam kepimui. Mėsa visada būna labai minkšta. Šis marinatas ypač tinka vištienos, ančių ir kalakutų krūtinėlėms.
Jums reikės:
- 7 q sojų padažo,
- 70 g degtinės,
- 1 kg mėsos.
Paruošimas: Krūtinėlę supjaustykite ilgomis juostelėmis. Sumaišykite degtinę ir padažą ir užpilkite ant mėsos. Mišinį uždenkite ir palikite 1-1,5 valandos. Tada išimkite, nusausinkite servetėle ir kepkite arba troškinkite.
P.S. Beje, jei troškinate mėsą, įpilkite į ją alkoholio – vyno, degtinės, alaus. Rinkitės pagal skonį – mėsa visada tampa minkštesnė, o alkoholio laipsniai išgaruoja nepakenkdami organizmui.