
GERIAUSIAS ŠVIEŽIO KUMPIO KEPSNYS ORKAITĖJE – LENGVA PAGAMINTI
Švieži kumpio kepsniai yra drėgni, švelnūs, aromatingi ir nepaprastai skanūs. „Kaip iškepti kumpio kepsnį?” Geras klausimas! Turiu paprastą kumpio kepsnio receptą ir paprastų patarimų, kaip paruošti bet kokį šviežią kumpio kepsnį! Šis receptas yra pakankamai paprastas, kad jį būtų galima naudoti savaitės vakarais, ir populiarus pasirinkimas ypatingomis progomis, pavyzdžiui, Velykų vakarienei ir didelėms šeimos kalėdinėms vakarienėms!
KAS YRA „KUMPIO KEPSNYS”?
Kumpio kepsniai skiriasi nuo kitų kumpio rūšių, pavyzdžiui, iš anksto paruošto kumpio, spirale pjaustyto kumpio, kumpio kepsnių, kaimiško kumpio, miesto kumpio, vytinto kumpio, viso kumpio ir pusės kumpio. Šviežias kumpio kepsnys yra šviežias, nes yra nesūdytas, nevirintas ir nerūkytas… Jis niekaip nebuvo apdorotas. Dauguma kumpių yra sūdyti, tačiau kumpio kepsnys visai nesūdytas… Jis yra „šviežias” kaip ir įvairūs kiti kepsniai: kumpio kepsnys, kiaulienos mentės kepsnys ir kt.
Kumpio kepsniai yra liesesni kiaulienos gabalai, jie nėra natūraliai minkšti ir turi ilgesnes mėsos skaidulas. Be to, jo mėsos viduje mažiau marmurinių riebalų nei kiaulienos mentės ir Bostono užpakaliuko kepsnio. Kumpio kepsnys gaunamas iš užpakalinės kiaulienos kojos, jo išorinis sluoksnis turi gražų riebalų sluoksnį. Kumpio kepsnius galima įsigyti kaip kumpį be kaulų arba kumpį su kaulais.
Šis receptas, mano nuomone, yra geriausias būdas paruošti šviežią kumpio kepsnį! Paruošimas trunka tik apie 15 minučių, tada galite ramiai sėdėti ir atsipalaiduoti, nes orkaitė visą darbą atliks per kitas 2 su puse valandos.
SUDEDAMOSIOS DALYS
- 3-5 kg šviežio nekepto kumpio kepsnys (nerūkytas)
- 2 1/2 puodelio vandens
- Druska
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1/2 puodelio tikro klevų sirupo
- 1/4 puodelio balzaminio acto
ĮRANKIAI
- Aliuminio folija
- Kepimo keptuvė
- aštrus peilis
KAIP PARUOŠTI KUMPIO KEPSNĮ
- Kumpį 3-6 valandas palaikykite sūryme, tada nusausinkite. (Instrukcijos toliau!)
- Paruoškite kumpį! Viršutinį riebalų sluoksnį supjaustykite rombais arba lygiagrečiomis linijomis prieskoniams!
- Įkaitinkite orkaitę iki 350º.
- Įdėkite kumpį į 13×9 colių kepimo indą.
- Gausiai pagardinkite druska ir pipirais visas kumpio kepsnio puses. Įsitikinkite, kad prieskoniai įtrinti į rombų ar lygiagrečių linijų taurelę ant riebalų sluoksnio.
- Į kepimo indą įpilkite 2-3 puodelius šalto vandens… Vandens lygis turi siekti maždaug 1 colį ant jūsų kepsnio šonų.
- Sandariai uždenkite negilią kepimo skardą ar kepimo indą folija, kad užsidarytų garai.
KAIP IŠKEPTI ŠVIEŽIO KUMPIO KEPSNĮ
- Paruoštą kepsnį pašaukite į orkaitę 2 valandoms arba kol vidinė temperatūra pasieks 160º arba iki 195º, jei kepsnys ištrauktas iš kiaulienos. (Maisto saugos sumetimais įsitikinkite, kad kumpio vidinė temperatūra siekia bent 145 laipsnius!) Jei norite didesnio kumpio kepsnio, turėtumėte naudoti mažiau druskos ir ilgiau mirkyti. Taip elkitės todėl, kad tirpalas tolygiai prasiskverbtų į kumpį iki pat kaulo ir jo išorė nebūtų pernelyg sūri. Mažesniems kumpiams reikia daugiau druskos ir trumpesnio mirkymo laiko. Po 2 valandų kepimo išimkite kumpį iš orkaitės.
- Padidinkite orkaitės temperatūrą iki 450º.
- Nuimkite foliją nuo skardos.
- Sumaišykite klevų sirupą ir balzaminį actą ir aptepkite kepsnį.
- Dėkite kumpio kepsnį į orkaitę ir nustatykite laikmatį 10-15 minučių kepimo laikui. Kepinį kepkite kas 5 minutes arba taip dažnai, kaip jums patinka šiame kepimo etape!
- Po 10-15 minučių apverskite kumpio kepsnį ir apkepkite iš kitos pusės, kepkite dar 10-15 minučių, kad abi pusės paruduotų. (Vanduo bus beveik išviręs, bet jo turėtų likti šiek tiek, kad būtų galima paskaninti prieš patiekiant.)
- Iškepusį kepsnį ištraukite iš orkaitės ir leiskite jam bent 10 min. atvėsti.
- Kad pasiektumėte geriausių rezultatų, šaukštu paimkite nuo kepimo indo dugno likusių skysčių ir jais užpilkite iškepusį kumpio kepsnį. Taip kepsniui sugrąžinsite visus gardžius skonius, kurie susigėrė kepant!
KUMPIO KEPSNIO PATIEKIMAS
Norėdami patiekti kumpio kepsnį, padėkite paruoštą kepsnį ant pjaustymo lentos arba serviravimo lėkštės ir supjaustykite skersai pilvo…. Mėgaukitės! Jei norite patiekti kumpio kepsnį „pulled pork” stiliumi, tiesiog susmulkinkite jį dviem šakutėmis ir patiekite!