Turiu jums nuostabią išrūgų duoną, kurią galėsite išsikepti orkaitėje. Duona yra tiesiog tobula – švelnus minkštimas, traški pluta, nesutrūkinėja, o skonis neapsakomas! Tai puiki naminė duona, kurią galima patiekti pusryčiams su sviestu ir sūriu, uogiene ar mėgstama paštete. Būtina išbandyti!
Sudedamosios dalys
Norint pagaminti išrūgų duoną orkaitėje, reikės:
- aukščiausios rūšies pirmojo spaudimo miltai – 500 g;
- išrūgos – 300 ml;
- sviestas – 20 g;
- druskos – 1 šaukštelis;
- cukraus – 2 šaukšteliai;
- sausų mielių – 7 gr;
- augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas.
Maisto gaminimo procedūra
- Kaitinkite išrūgas su sviestu (sviestas turi ištirpti, geriau įdėti suminkštinto sviesto). Mieles ištirpinkite nedideliame kiekyje (30-40 ml) šiltų išrūgų ir įberkite 1 šaukštelį cukraus. Uždenkite mielių mišinį maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 15 minučių.
- Mielės turėtų atgyti, kad atsirastų „kepurė”.
- Persijokite miltus, padarykite duobutę, supilkite likusį cukrų, augalinį aliejų ir druską.
- Sudėkite mielių mišinį ir dalimis supilkite likusias išrūgas, minkydami tešlą.
- Tešlos ilgai minkyti nereikia, tik tam, kad ji neliptų prie rankų. Tešla yra labai elastinga ir sodri.
- Uždenkite tešlą maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1,5 valandos, kad pakiltų. Tešla turėtų padvigubėti.
- Paruoštą tešlą iškočiokite į nedidelį stačiakampio formos paplotėlį ir tris kartus sulenkite (kaip sluoksniuotą tešlą).
- Tešlą sudėkite į lengvai riebalais pateptą duonos arba keksiukų formą siūle žemyn. Uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 30-40 minučių. Tada tešlos viršų patepkite išrūgomis ir padarykite kelis įpjovimus.
- Kepkite duoną iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių. Paruoštą duoną padėkite ant grotelių ir leiskite jai visiškai atvėsti.
- Tada krosnyje iškeptą nepaprastai skanią, kvapnią išrūgų duoną galima supjaustyti griežinėliais ir patiekti į stalą.
- Gero apetito!