Išrūgų duona orkaitėje

Turiu jums nuostabią išrūgų duoną, kurią galėsite išsikepti orkaitėje. Duona yra tiesiog tobula – švelnus minkštimas, traški pluta, nesutrūkinėja, o skonis neapsakomas! Tai puiki naminė duona, kurią galima patiekti pusryčiams su sviestu ir sūriu, uogiene ar mėgstama paštete. Būtina išbandyti!

Sudedamosios dalys

Norint pagaminti išrūgų duoną orkaitėje, reikės:

  • aukščiausios rūšies pirmojo spaudimo miltai – 500 g;
  • išrūgos – 300 ml;
  • sviestas – 20 g;
  • druskos – 1 šaukštelis;
  • cukraus – 2 šaukšteliai;
  • sausų mielių – 7 gr;
  • augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas.

Maisto gaminimo procedūra

  1. Kaitinkite išrūgas su sviestu (sviestas turi ištirpti, geriau įdėti suminkštinto sviesto). Mieles ištirpinkite nedideliame kiekyje (30-40 ml) šiltų išrūgų ir įberkite 1 šaukštelį cukraus. Uždenkite mielių mišinį maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 15 minučių.
  2. Mielės turėtų atgyti, kad atsirastų „kepurė”.
  3. Persijokite miltus, padarykite duobutę, supilkite likusį cukrų, augalinį aliejų ir druską.
  4. Sudėkite mielių mišinį ir dalimis supilkite likusias išrūgas, minkydami tešlą.
  5. Tešlos ilgai minkyti nereikia, tik tam, kad ji neliptų prie rankų. Tešla yra labai elastinga ir sodri.
  6. Uždenkite tešlą maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1,5 valandos, kad pakiltų. Tešla turėtų padvigubėti.
  7. Paruoštą tešlą iškočiokite į nedidelį stačiakampio formos paplotėlį ir tris kartus sulenkite (kaip sluoksniuotą tešlą).
  8. Tešlą sudėkite į lengvai riebalais pateptą duonos arba keksiukų formą siūle žemyn. Uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 30-40 minučių. Tada tešlos viršų patepkite išrūgomis ir padarykite kelis įpjovimus.
  9. Kepkite duoną iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių. Paruoštą duoną padėkite ant grotelių ir leiskite jai visiškai atvėsti.
  10. Tada krosnyje iškeptą nepaprastai skanią, kvapnią išrūgų duoną galima supjaustyti griežinėliais ir patiekti į stalą.
  11. Gero apetito!

 

Parašykite komentarą