Žydų virtuvė yra originali ir savita, jos receptai atitinka tam tikrą filosofiją ir tam tikras taisykles. Senovinė žydų virtuvė populiari dėl daugybės skanių ir gražių patiekalų. Ir vienas svarbiausių – įdaryta žuvis. Įdarytos žuvies receptas nėra toks sudėtingas, kaip gali pasirodyti. Be to, žuvį galima virti ne visą, o supjaustytą gabalėliais. Įdaryta žuvis gaminama iš didelių žuvų rūšių, dažniausiai lydekų.
Produktai Įdaryta žuvis (žydų virtuvė)
Ingredientai (8 porcijoms)
Karpiai – 1 vnt. (1,5-2 kg)
arba lydekos – 1 gabalas (1,5-2 kg)
arba menkė – 1 gabalas (1,5-2 kg)
Balta duona (bandelės) – 75-100 g
Pienas – 100-200 ml
Kiaušiniai – 1-2 vienetai.
Svogūnai – 2 vnt.
Morkos – 1-2 morkos.
Sviestas – 1-2 šaukštai.
Druska – 1-1,5 šaukštelio.
maltų juodųjų pipirų – 0,25-0,5 šaukštelio.
Žuviai virti:
Svogūnai – 1-2 vnt.
Morkos – 1-2 vnt.
Burokėliai – 1 vnt.
Druska – 0,5 šaukštelio.
maltų juodųjų pipirų – 0,25 šaukštelio.
Šafranas (neprivaloma) – 1 žiupsnelis
Jei žuvis sausa (menkė, lydeka), į įdarą galite įpilti sviesto arba augalinio aliejaus. Į įdarą taip pat galite įdėti virtas morkas, sumaltas per mėsmalę. Faršą geriau gaminti iš kelių rūšių žuvų, prie lydekos pridedant mažų, bet riebių žuvų. Šių žuvų kaulus ir galvas sudėkite į tą patį maišą su žvynais. Turėtumėte gauti labai tirštą sultinį, kuris lengvai sukietėja kaip želė. Baigiant virti galima įberti žiupsnelį šafrano, kuris įdarytai žuviai suteikia gražią spalvą.
Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptas Įdaryta žuvis (žydų virtuvė)
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 1 žingsnis
Paruoškite produktus įdarytai žuviai.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 2 žingsnis
Kaip paruošti įdarytą žuvį:
Nupjaukite duonos plutą. Trupinius supjaustykite 1,5-2 cm dydžio kubeliais.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 3 žingsnis.
Supilkite pieną ant duonos.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 4 žingsnis
Išvirkite morkas (25 min.), nulupkite ir stambiai supjaustykite.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – žingsnis Nr. 5
Nulupkite ir supjaustykite svogūną.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – žingsnis Nr. 6
Nulupkite žuvį nuo žvynų, nupjaukite pelekus, išimkite vidų. Jei lydeką kimšate, vidų išimkite nepjaustydami pilvo. Žvynų ir pelekų neišmeskite.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 7 žingsnis
Nupjaukite galvą ir uodegą. Nuo galvos pašalinkite žiaunas. Paruoštą žuvį supjaustykite maždaug 2 cm storio gabalėliais.
Paruošti recepto nuotrauką: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 8 žingsnis
Aštriu peiliu išpjaukite minkštimą iš nugarkaulio. Didieji kaulai lieka pritvirtinti prie odos.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – žingsnis Nr. 9
Žuvies filė du kartus perbraukite per mėsmalę.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – žingsnis Nr. 10
Antrą kartą filė su žaliu svogūnu.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – žingsnis Nr. 11
Į faršą įmaišykite virtas morkas, pertrintas per mėsmalę.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 12 žingsnis
Tada faršą sumaišykite su piene išmirkyta bandele, kuri taip pat perkošiama per mėsmalę (kartu su pienu).
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – žingsnis Nr. 13
Ištirpinkite sviestą.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – žingsnis Nr. 14
Faršą sumaišykite su žaliu kiaušiniu, sviestu, druska, pipirais.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 15 žingsnis
Paruoštus žuvies gabalėlius pripildykite įdaro ir užlenkite kraštus.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 16 žingsnis
Svogūnus, burokėlius ir morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 17 žingsnis.
Paruoštas daržoves išdėliokite ant puodo dugno. Geriau imti platų puodą, kad visa žuvis tilptų viename sluoksnyje.
Maisto gaminimo nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 18 žingsnis
Ant daržovių atsargiai sudėkite paruoštus žuvies gabalėlius galva ir uodega. Jei faršo liko, galite suformuoti kotletus ir įdėti juos į atviras dalis (pilvus) arba įdaryti galvą.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 19 žingsnis
Gerai nuplautą žuvį nuimkite nuo žvynų, sudėkite į marlės maišelį ir įmeskite į keptuvę.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – žingsnis Nr. 20
Žuvies gabalėlius užpilkite šaltu vandeniu, kad jie būtų apsemti vandeniu.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 21 žingsnis
Į vandenį įberkite druskos, maltų pipirų ir virkite įdarytą žuvį šiek tiek pravėrę dangtį ant silpnos ugnies pusantros valandos. Sultinys turi virti visą laiką, bet nestipriai.
Recepto nuotrauka: Įdaryta žuvis (žydų virtuvė) – 22 žingsnis.
Paruoštą žuvį atsargiai sudėkite į plokščią lėkštę ir užpilkite perkoštu sultiniu. Įdarytą žuvį papuoškite morkų griežinėliais.
Paveikslėlis