Grietinės tortas „Lokys šiaurėje”

Namų arbatos vakarėliui iškepiau grietinės pyragą „Lokys šiaurėje”. Jį lengva pagaminti iš paprastų ingredientų. Iškepę pyragaičiai iš pradžių būna gana trapūs, bet kai jie išmirko, tampa labai minkšti ir švelnūs. Toks tortas papuoš ne tik arbatos vakarėlį namuose, bet ir šventinį stalą. Perpjautas pyragas atrodo labai gražiai, jo skonis švelnus, minkštas ir nepelijantis.

Sudedamosios dalys

Grietinės tortui „Lokys šiaurėje” paruošti reikia:

  • Tešlai:
  • grietinė (aš naudojau 20 proc. riebumo grietinę) – 200 g;
  • cukraus – 200 g;;
  • miltai – 430 gr;
  • sviesto – 150 gr; kakavos – 30 gr
  • kakava – 30 gr;
  • kepimo miltelių – 15 gr.
  • Kremui:
  • grietinės, ne mažiau kaip 20 proc. riebumo – 500 g;
  • cukraus – 150 gr.

Maisto gaminimo procesas

  1. Paruoškite pyragui skirtus produktus.
  2. Tešlą pirmiausia sumaišykite su cukrumi ir grietine pakankamai giliame dubenyje, kad tilptų tešla.
  3. Atskirai mikrobangų krosnelėje (arba vandens vonelėje) ištirpinkite sviestą (ne visiškai skystą).
  4. Šiltą ištirpintą sviestą supilkite į grietinės ir cukraus mišinį, išmaišykite šaukštu.
  5. Suberkite kepimo miltelius ir 400 g miltų, šaukštu išmaišykite tešlą.
  6. Tešla bus lipni. Padalykite tešlą į dvi lygias dalis (tam naudojau svarstykles). Į vieną porciją įberkite 30 g kakavos, į kitą – 30 g miltų.
  7. Rankomis užminkykite minkštą ir švelnią tešlą. Sudėkite abiejų rūšių tešlą į maišelį ir palikite šaldytuve porai valandų.
  8. Kiekvieną iš dviejų rūšių tešlos padalykite į 2 arba 4 lygias dalis. Baltą tešlą padalinau į 4 dalis, o rudą tešlą – į 4 dalis – taip iškepsime 8 pyragaičius, kurie bus aukšti. Jei kiekvieną tešlos rūšį padalysite į 2 dalis, 4 tortų pyragas nebus toks aukštas. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į apskritimą ant lengvai miltais pabarstyto pergamento (arba ant silikoninio kepimo kilimėlio), ant kurio kepsite. Apipjaustykite tešlos kraštus, naudodami tinkamo skersmens lėkštę (aš naudojau 18 cm skersmens lėkštę). Likusios tešlos dalies neišimkite, bet iškepkite ją kartu su pyragu (likusios tešlos dalies prireiks pabaigoje, kad galėtumėte apibarstyti paruoštą pyragą). Norėčiau atkreipti dėmesį, kad jei tešlą padalysite ne į 4, o į dvi dalis (kaip padariau aš), tada iškočiokite jas iki 25 cm skersmens. Prieš kepimą šakute subadykite visą iškočiotos tešlos paviršių. Kepkite pluteles iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių (kol lengvai paruduos).
  9. Taip pat elkitės ir su rudaisiais pyragais.
  10. Paruošę visiškai atvėsinkite. Iš viso turėsime 8 pyragaičius (4 rudus ir 4 šviesius) ir likusią iškeptą tešlą.
  11. Norėdami paruošti kremą, sumaišykite grietinę ir cukrų, išmaišykite šaukštu ir palikite 5-7 minutes (kol cukrus visiškai ištirps grietinėje).
  12. Dabar galite surinkti tortą „Meškiukas šiaurėje”. Į plokščią lėkštę dėkite pirmąjį tortą (aš padariau tamsų), patepkite jį kremu, dėkite kitą sluoksnį ir taip pat patepkite kremu. Tada surinkite tortą, pakaitomis dėliodami šviesų ir tamsų sluoksnius.
  13. Tada gerai ištepkite sviestu pyrago šonus ir viršų. Įdėkite pyragą į žiedą (arba į išimamos formos šonus). Taip pyragas bus lygių kraštų ir gerai įsigers. Padėkite pyragą į šaldytuvą bent 10-12 valandų.
  14. Atsargiai nuimkite žiedą ir likusią tešlą sutrupinkite į trupinius. Apibarstykite pyragą trupiniais.
  15. Papuoškite „Northern Bear Sour Cream Cake” pagal pageidavimą.
  16. Pažiūrėkite, koks švelnus ir gražus yra perpjautas pyragas.
  17. Gero apetito!

 

Parašykite komentarą