12 paprastų užkandžių, kurie padės bet kokioje situacijoje
Jei svečiai pasibeldė į duris, pagaminkite marinuotų agurkų suktinukų, įdarytų grybų, mini picų ar keptų obuolių. Tai greita, skanu ir gražu.
1. Agurkų krepšeliai su rūkyta lašiša
Sudedamosios dalys
- 1½ didelių agurkų;
- 120 g kreminio sūrio;
- ½ ryšulėlio krapų;
- 1 arbatinis šaukštelis citrinos žievelės;
- ½ arbatinio šaukštelio citrinos sulčių;
- ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 120 g rūkytos lašišos.
Paruoškite
Supjaustykite agurkus į 12 2 cm storio apskritimų (apačią reikia nupjauti). Nedideliu šaukštu išpjaukite kiekvieno agurko skiltelės vidurį. 15 minučių padėkite agurkus ant popierinio rankšluosčio, kad nutekėtų skysčio perteklius.
Tuo tarpu sumaišykite kreminį sūrį, smulkintus krapus (kelias šakeles palikite papuošimui), žievelę, sultis ir juoduosius pipirus. Į kiekvieną krepšelį įdėkite po ½ arbatinio šaukštelio kreminio sūrio.
Supjaustykite lašišą mažomis plonomis juostelėmis, susukite jas į ritinėlius ir uždėkite ant kremo. Į kiekvieną žuvies suktinuką įdėkite po nedidelę krapų šakelę.
2. Įdaryti grybai
Sudedamosios dalys
- 250 g dešrelių;
- 250 g kreminio sūrio;
- 250 g grybų kepurėlių.
Paruošimas
Supjaustykite dešreles ir kepkite jas keptuvėje, kol taps traškios. Sudėkite dešreles į dubenį ir sumaišykite su kreminiu sūriu.
Pripildykite grybus mišiniu ir sudėkite ant kepimo skardos, išklotos folija. Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje 5-7 minutes, kol grybai iškeps.
3. Crostini su pomidorais ir mocarela
Sudedamosios dalys
- 24 plonos bagetės riekelės;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 400 g griežinėliais pjaustytų pomidorų savo sultyse;
- 200 g mocarelos;
- Kelios baziliko šakelės;
- ¼ arbatinio šaukštelio jūros druskos;
- ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 2 česnako skiltelės.
Paruošimas
Dėkite bagetes ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje 4-5 minutes, kol lengvai paruduos. Tuo tarpu sumaišykite pomidorus, kubeliais supjaustytą mocarelą, susmulkintus baziliko lapelius, druską ir pipirus.
Perpjaukite česnako skilteles per pusę ir įtrinkite jomis paskrudintas, šiek tiek atvėsusias bagetės riekeles. Tada ant duonos užtepkite sūrio mišinio.
4. Keptos alyvuogės sūrio pastoje
Sudedamosios dalys
- 200 g tarkuoto čederio sūrio;
- 2 šaukštai sviesto;
- ½ puodelio miltų;
- ⅛ arbatinio šaukštelio kajeno pipirų;
- 24 įdarytos alyvuogės.
Paruošimas
Sumaišykite sūrį ir sviestą. Suberkite miltus, pipirus ir viską gerai išmaišykite. Alyvuoges apvoliokite sūrio tešloje ir sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol tešla lengvai paruduos.
5. Suktinukai su marinuotais agurkais
Sudedamosios dalys
- 5 plonos pitos duonos;
- 250 g kreminio sūrio;
- 450 g kumpio;
- 7 marinuotus agurkus.
Paruoškite
Aptepkite pitos duoną kreminiu sūriu. Ant viršaus išdėliokite plonus kumpio griežinėlius ir užtepkite dar vieną sluoksnį kreminio sūrio.
Agurkus perpjaukite išilgai per pusę. Dėkite juos plokščiąja puse žemyn ant sūrio, suvyniokite ir supjaustykite pitą apskritimais. Jei norite, galite dėti ir nesmulkintų agurkų, bet tada jų reikės daugiau.
Suktinukus pradurkite iešmeliais, kad jie nesubyrėtų. Jei neplanuojate patiekti iš karto po to, kai pagaminsite suktinukus, padėkite juos į šaldytuvą.
6. Cukinijų traškučiai
Sudedamosios dalys
- 2 vidutinio dydžio cukinijos;
- 1½ šaukšto alyvuogių aliejaus;
- ⅓ puodelio tarkuoto parmezano;
- ⅓ puodelio džiūvėsėlių;
- Kelios baziliko šakelės;
- 1 česnako skiltelė;
- ⅛ arbatinio šaukštelio druskos;
- ⅛ šaukštelis maltų juodųjų pipirų.
Paruoškite
Cukiniją supjaustykite maždaug 0,5 cm storio griežinėliais. Apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi iš visų pusių. Sumaišykite parmezaną, džiūvėsėlius, susmulkintus baziliko lapelius, susmulkintą česnaką, druską ir pipirus.
Apvoliokite cukinijas sūrio mišinyje ir sudėkite vienu sluoksniu ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Kepkite traškučius iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių, kol taps traškūs.
7. Kepta plekšnės filė iš Jamie Oliverio
Sudedamosios dalys
- 450 g plekšnių filė;
- 50 g persijotų miltų;
- Jūros druskos pagal skonį;
- pagal skonį maltų juodųjų pipirų;
- 2 dideli kiaušiniai;
- 2 saujos džiūvėsėlių;
- 1 valgomasis šaukštas paprikos;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Paruošimas
Filė supjaustykite nedidelėmis juostelėmis. Iš pradžių apvoliokite juos miltuose ir prieskoniuose, tada apvoliokite plaktuose kiaušiniuose ir galiausiai džiūvėsėlių ir paprikos mišinyje.
Žuvį aptepkite sviestu ir kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių, kol įgaus auksinę spalvą. Patiekite su totorių padažu, aioli arba kečupu.
8. Vištienos kanapės su aštriu padažu.
Sudedamosios dalys
- 600 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus arba lydyto sviesto;
- 2 šaukštai medaus;
- 1 valgomasis šaukštas apelsino žievelės;
- 1 arbatinis šaukštelis čili padažo;
- ½ arbatinio šaukštelio druskos;
- ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Paruošimas
Vištieną supjaustykite maždaug 2,5 cm pločio kubeliais. Sumaišykite likusius ingredientus, supilkite vištieną į gautą padažą ir išmaišykite. Palikite marinuotis 10 minučių.
Sudėkite mėsos gabalėlius ant kepimo skardos, išklotos folija arba pergamentu. Supilkite likusį marinatą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.
Prieš patiekiant kiekvieną vištienos gabalėlį smeikite iešmeliu.
9. Mini picos
Sudedamosios dalys
- 8 plonos duonos riekės (rinkitės tokią duoną, kuri nesutrupėtų ir nesulūžtų susisukusi);
- 16-24 ploni saliamio griežinėliai;
- 1 puodelis tarkuotos mocarelos;
- ½ puodelio pieno;
- ¼ puodelio tarkuoto parmezano;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
Paruošimas
Nupjaukite duonos plutą ir suformuokite lygius stačiakampius. Kiekvieną gabalėlį švelniai iškočiokite kočėlu.
Apibarstykite duoną mocarela, ant viršaus uždėkite 2-3 riekes saliamio ir tvirtai susukite. Apšlakstykite pienu ir apibarstykite parmezanu, šiek tiek sūrio palikdami vėlesniam laikui.
Kepkite mini picas keptuvėje su alyvuogių aliejumi, kol taps traškios. Pašalinkite riebalų perteklių ir palikite nusausinti ant popierinio rankšluosčio. Dėkite į lėkštę, pabarstykite parmezanu ir patiekite su bet kokiu mėgstamu padažu.
10. Įdaryti kiaušiniai su šonine
Sudedamosios dalys
- 12 kiaušinių;
- 6 griežinėliai šoninės;
- ½ puodelio majonezo;
- 1 valgomasis šaukštas garstyčių;
- ½ arbatinio šaukštelio paprikos;
- jūros druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
- kelias petražolių šakeles.
Paruoškite
Kiaušinius išvirkite kietai. Kol jie aušta, ant vidutinės ugnies 4-5 minutes pakepinkite šoninę: ji turi būti traški. Tada supjaustykite mažais gabalėliais.
Kiaušinius nulupkite ir perpjaukite išilgai per pusę. Išimkite trynius ir sudėkite juos į atskirą dubenį. Sumaišykite trynius, šoninę, majonezą, garstyčias ir prieskonius iki vientisos masės. Šiuo mišiniu užpilkite kiaušinių baltymus.
Prieš patiekdami kiaušinius pabarstykite paprika arba pipirais ir papuoškite smulkintomis petražolėmis.
11. obuoliai alaus tešloje
Sudedamosios dalys
- 1 puodelis augalinio aliejaus;
- 1 didelis kiaušinis;
- 1 puodelis alaus;
- 1 puodelis persijotų miltų;
- 1 arbatinis šaukštelis druskos;
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono;
- ⅛ arbatinio šaukštelio Kajeno pipirų;
- 3 dideli obuoliai.
Paruoškite
Į gilų puodą įpilkite 5 cm aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies iki 190 °C temperatūros. Jei neturite termometro, į keptuvę įdėkite gabalėlį bulvės. Jei aliejus aplink jį pradeda šnypšti, jis pasiekė reikiamą temperatūrą.
Tuo tarpu išplakite kiaušinio baltymą ir sumaišykite su alumi, miltais ir prieskoniais iki vientisos masės.
Obuolius nulupkite, išimkite šerdį ir supjaustykite maždaug 0,5 cm pločio apskritimais. Panardinkite juos į tešlą ir 1-2 minutes mirkykite įkaitintame aliejuje, kol obuoliai taps auksinės spalvos. Sudėkite obuolius ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų riebalų perteklius.
Beje, jei pageidaujate nealkoholinio varianto, alų pakeiskite gazuotu vandeniu.
12. Vaisiai su saldžiu padažu
Sudedamosios dalys
- 30 g kreminio sūrio;
- vanilino ant peilio galo;
- 1 valgomasis šaukštas apelsino žievelės;
- 60 g cukraus pudros;
- 60 ml apelsinų sulčių;
- 60 ml plaktos grietinėlės;
- bet kokius vaisius.
Paruoškite
Sumaišykite kreminį sūrį, vaniliną ir žievelę mikserio dubenyje. Tada po truputį suberkite cukraus pudrą, kaskart plakdami padažą. Supilkite apelsinų sultis ir plakite mikseriu. Supilkite grietinėlę ir plakite iki vientisos masės.
Patiekite padažą su bet kokiais pasirinktais vaisiais. Jei jie dideli, pavyzdžiui, obuoliai ar bananai, supjaustykite juos gabalėliais. Taip juos lengviau panardinti į saldų padažą.