Lesiu Virimas

7 maisto gaminimo būdai

Netinkami maisto gaminimo būdai gali visiškai atimti iš maisto produktų jų unikalias medžiagas ir savybes, paversti juos naudingais, o ne balastu ar net kenksmingais.

Todėl visada atkreipkite dėmesį į maisto ruošimo būdus ir pirmenybę teikite tiems metodams, kurie kuo labiau išsaugo maisto naudą. Kiekvienas gaminimo būdas turi įtakos paruošto maisto kokybei.

Kepimas

Tai bene kenksmingiausias maisto ruošimo būdas. Jei kepama augaliniame arba sviesto aliejuje, paruošto maisto kaloringumas gerokai padidėja. Net aliejuje keptos daržovės gali būti labai kaloringas maistas, net jei jos buvo šviežiai išvirtos, todėl jų kaloringumas yra didelis.

Maisto gaminimas

Verdant ir termiškai apdorojant neutralizuojama daug natūraliai produkte esančių vitaminų, fermentų ir mineralinių medžiagų. Kai kurios iš jų „miršta” aukštoje temperatūroje ir verdant, o kitos tiesiog „palieka” sultinį ir jame ištirpsta. Tuo pat metu ilgai verdant keičiasi grūdų, daržovių ir pupelių augalinių skaidulų konsistencija. Jis tampa ne toks kietas, todėl jo savybės pablogėja, nors skrandis jį lengviau virškina. Tai gali būti naudinga virškinimui, tačiau blogiau veikia žarnyno motoriką ir detoksikaciją.

Grilis

Ant grotelių keptas maistas yra be aliejaus ir turi didžiausią maistinę vertę. Tačiau tokio maisto kokybė tiesiogiai priklauso nuo kepimui naudojamo grilio tipo. Mitybos specialistai pirmenybę teikia elektriniams ir aerogriliams, nes šiuo atveju nereikia naudoti uždegimo skysčio, kuris skleidžia kenksmingus dūmus ir pavojingas chemines medžiagas.

Atminkite, kad kepti mėsą ant atviros ugnies yra gana pavojinga, nes ji gali neiškepti ir rizikuojate užsikrėsti infekcine liga.

Rūkymas

Paprasčiausiai rūkymas yra maisto gaminimo ir rūkymo medžio dūmais derinys. Patys dūmai – tai lakiųjų junginių, kurie yra medienos skilimo produktai, kondensacija su deguonimi. Mitybos specialistai mano, kad sveika mityba neleidžia vartoti rūkytų produktų. Jie tiki, kad vartojamas protingai, jis nedaro didelės žalos sveiko žmogaus organizmui. Tačiau vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, gali būti daromas neigiamas poveikis.

Medžio anglis

Riebalų dūmuose ant karštų anglių gali būti kancerogeninių medžiagų. Jie pakyla, nusileidžia ant mėsos gabalėlių ir nusėda ant jų. Jei mėsa yra reta, joje gali būti užkrato ir E. coli bakterijų.

Garinimas

Tai gera alternatyva virimui vandenyje arba sultinyje. Garuose virtų maisto produktų skonis paprastai būna sodresnis nei troškintų. Nesusidaro laisvųjų radikalų ir kancerogenų, be to, nepridedama kalorijų, kaip kepant.

Taip ruošiant maistą maksimaliai išsaugomi maisto produktuose esantys vitaminai, mineralai ir fermentai, o į vandenį nieko neišsiskiria. Jei maistas nėra ilgai verdamas garuose, jis išsaugo natūralų skonį, aromatą ir konsistenciją.

Kepimas

Šis gaminimo būdas taip pat yra saugus ir dietinis. Geriausia naudoti kepimo pergamentą, specialią karščiui atsparią įmautę arba foliją.

Virimo metu maistas neįsigeria į riebųjį aliejų, o sultinys nepraranda vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Parašykite komentarą