12 paprastų užkandžių, kurie padės bet kokioje situacijoje
Jei svečiai jau prie slenksčio, paruoškite suktinukų su marinuotais agurkais, įdarytų pievagrybių, mini picų ar batonuotų obuolių. Tai greita, skanu ir gražu.
1. Agurkų krepšeliai su rūkyta lašiša
Ingredientai
- 1½ didelio agurko;
- 120 g kreminio sūrio;
- ½ ryšulėlio krapų;
- 1 arbatinis šaukštelis citrinos žievelės;
- ½ arbatinio šaukštelio citrinos sulčių;
- ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 120 g rūkytos lašišos.
Gaminimas
Supjaustykite agurkus į 12 2 cm storio apskritimų (užpakaliukas turi būti nupjautas). Mažu šaukšteliu kiekviename apskritime maždaug iki vidurio padarykite įdubimą. Agurkus 15 minučių padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad nutekėtų skysčio perteklius.
Tuo tarpu sumaišykite kreminį sūrį, smulkintus krapus (kelias šakeles pasilikite papuošimui), žievelę, sultis ir juoduosius pipirus. Kiekvieną krepšelį užpildykite ½ šaukštelio sviesto kremo.
Lašišą supjaustykite mažomis plonomis juostelėmis, susukite jas į ritinėlius ir uždėkite ant kremo. Į kiekvieno žuvies suktinuko vidų įkiškite po nedidelę krapų šakelę.
2. Įdaryti pievagrybiai
Ingredientai
- 250 g dešrelių;
- 250 g kreminio sūrio;
- 250 g pievagrybių kepurėlių.
Gaminimas
Susmulkinkite dešreles ir apkepkite jas keptuvėje, kol taps auksinės spalvos. Dešreles sudėkite į dubenį ir įmaišykite kreminį sūrį.
Gautu mišiniu įdarykite pievagrybius ir sudėkite ant kepimo skardos, uždengtos folija. Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje 5-7 minutes, kol grybai paruduos.
3. Crostini su pomidorais ir mocarela
Ingredientai
- 24 plonos bagetės riekelės;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 400 g supjaustytų pomidorų savo sultyse;
- 200 g mocarelos;
- kelios baziliko šakelės;
- ¼ arbatinio šaukštelio jūros druskos;
- ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 2 skiltelės česnako.
Gaminimas
Padėkite bagetę ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Apšlakstykite jas aliejumi ir kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje 4-5 minutes, kol jos paruduos. Tuo tarpu sumaišykite pomidorus, kubeliais pjaustytą mocarelą, smulkintus baziliko lapelius, druską ir pipirus.
Česnako skilteles perpjaukite per pusę ir įtrinkite jomis paskrudintas ir šiek tiek atvėsusias bagetės riekeles. Tada ant duonos užtepkite sūrio mišinio.
4. Keptos alyvuogės sūrio tešloje
Ingredientai
- 200 g tarkuoto čederio sūrio;
- 2 šaukštai sviesto;
- ½ puodelio miltų;
- ⅛ arbatinio šaukštelio kajeno pipirų;
- 24 įdarytos alyvuogės.
Gaminimas
Sumaišykite sūrį ir sviestą. Suberkite miltus ir pipirus ir gerai išmaišykite. Alyvuoges suvyniokite į sūrio tešlą ir sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol tešla paruduos.
5. Suktinukai su marinuotais agurkais
Ingredientai
- 5 plonų pitos duonos riekelių;
- 250 g kreminio sūrio;
- 450 g kumpio;
- 7 marinuoti agurkai.
Gaminimas
Aptepkite pitos duoną kreminiu sūriu. Ant viršaus uždėkite plonus kumpio griežinėlius ir užtepkite dar vieną sluoksnį kreminio sūrio.
Agurkus perpjaukite išilgai per pusę. Padėkite juos plokščiąja puse ant sūrio, suvyniokite ir supjaustykite pitos duoną apskritimais. Jei norite, galite naudoti ir sveikus agurkus, tačiau tuomet jų reikės daugiau.
Ritinėlius pradurkite smeigtukais, kad jie nesuplyštų. Jei neplanuojate suktinukų patiekti iš karto po kepimo, padėkite juos į šaldytuvą.
6. Cukinijų traškučiai
Ingredientai
- 2 vidutinio dydžio cukinijos;
- 1½ valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus;
- ⅓ puodelio tarkuoto parmezano
- ⅓ puodelio džiūvėsėlių;
- kelios šakelės baziliko;
- 1 skiltelė česnako;
- ⅛ arbatinio šaukštelio druskos;
- ⅛ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas
Cukiniją supjaustykite maždaug 0,5 cm storio griežinėliais. Iš visų pusių patepkite alyvuogių aliejumi. Sumaišykite parmezaną, džiūvėsėlius, susmulkintus baziliko lapelius, susmulkintą česnaką, druską ir pipirus.
Įmerkite cukinijas į sūrio mišinį ir sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos vienu sluoksniu. Kepkite traškučius iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių, kol taps traškūs.
7. Kepta plekšnės filė iš Jamie Oliver
Ingredientai
- 450 g plekšnės filė;
- 50 g persijotų miltų;
- jūros druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
- 2 dideli kiaušiniai;
- 2 saujos džiūvėsėlių;
- 1 valgomasis šaukštas paprikos;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Gaminimas
Filė supjaustykite nedidelėmis juostelėmis. Iš pradžių jas apvoliokite miltuose, sumaišytuose su prieskoniais, paskui pamirkykite plaktuose kiaušiniuose ir galiausiai džiūvėsėlių ir paprikos mišinyje.
Dėkite žuvį ant riebalais išteptos kepimo skardos ir kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių, kol taps auksinės spalvos. Patiekite su totorių padažu, aioli arba kečupu.
8. Vištienos kanapės aštriame padaže
Ingredientai
- 600 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių;
- 2 šaukštai alyvuogių arba lydyto sviesto;
- 2 šaukštai medaus;
- 1 valgomasis šaukštas apelsino žievelės;
- 1 arbatinis šaukštelis čili padažo;
- ½ arbatinio šaukštelio druskos;
- ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas
Vištieną supjaustykite maždaug 2,5 cm pločio kubeliais. Sumaišykite likusius ingredientus, sudėkite vištieną į gautą padažą ir išmaišykite. Palikite marinuotis 10 minučių.
Sudėkite mėsos gabalėlius ant kepimo skardos, išklotos folija arba pergamentu. Apšlakstykite likusiu marinatu ir kepkite vištieną iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15-20 min.
Prieš patiekiant kiekvieną vištienos gabalėlį pradurkite iešmeliu.
9. Mini picos
Ingredientai
- 8 plonos duonos riekės (pasirinkite tokią, kuri nesutrupėtų ir nesulūžtų suvyniojus)
- 16-24 plonų saliamio gabalėlių;
- 1 puodelis tarkuotos mocarelos;
- ½ puodelio pieno;
- ¼ puodelio tarkuoto parmezano;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
Gaminimas
Nupjaukite duonos plutą ir suformuokite lygius stačiakampius. Kiekvieną gabalėlį švelniai iškočiokite kočėlu.
Apibarstykite duoną mocarela, ant viršaus uždėkite 2-3 griežinėlius saliamio ir sandariai susukite. Apšlakstykite pienu ir apibarstykite parmezanu, dalį sūrio pasilikite vėlesniam laikui.
Kepkite mini picas keptuvėje su alyvuogių aliejumi, kol taps auksinės spalvos. Perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų riebalų perteklius. Dėkite į lėkštę, pabarstykite parmezanu ir patiekite su pasirinktu padažu.
10. Įdaryti kiaušiniai su šonine
Ingredientai
- 12 kiaušinių;
- 6 griežinėliai šoninės;
- ½ puodelio majonezo;
- 1 valgomasis šaukštas garstyčių;
- ½ arbatinio šaukštelio paprikos;
- jūros druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
- kelios šakelės petražolių.
Gaminimas
Kietai išvirkite kiaušinius . Kol jie aušta, ant vidutinės ugnies 4-5 min. kepkite šoninę, kol taps traški. Tada supjaustykite ją nedideliais gabalėliais.
Nulupkite kiaušinius ir perpjaukite juos išilgai pusiau. Išimkite trynius ir sudėkite juos į atskirą dubenį. Kiaušinių trynius, šoninę, majonezą, garstyčias ir prieskonius sumaišykite iki vientisos masės. Šiuo mišiniu užpilkite kiaušinių baltymus.
Prieš patiekdami kiaušinius pabarstykite paprika arba pipirais ir papuoškite smulkintomis petražolėmis.
11. Obuoliai alaus tešloje
Ingredientai
- 1 stiklinė augalinio aliejaus;
- 1 didelis kiaušinis;
- 1 stiklinė alaus;
- 1 puodelis persijotų miltų;
- 1 arbatinis šaukštelis druskos;
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono;
- ⅛ arbatinio šaukštelio kajeno pipirų;
- 3 dideli obuoliai.
Gaminimas
Į gilų puodą įpilkite 5 cm aliejaus ir įkaitinkite jį ant vidutinės ugnies iki 190 °C. Jei neturite termometro, į puodą įmeskite bulvės griežinėlį. Jei aplink ją aliejus pradeda šnypšti, vadinasi, ji pasiekė reikiamą temperatūrą.
Tuo tarpu išplakite baltymus ir sumaišykite juos su alumi, miltais ir prieskoniais iki vientisos masės.
Nulupkite obuolius, išimkite šerdį ir supjaustykite juos maždaug 0,5 cm pločio apskritimais. Apvoliokite juos tešloje ir 1-2 min. panardinkite į karštą aliejų, kol obuoliai taps auksinės spalvos. Dėkite obuolius ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų aliejaus perteklius.
Beje, jei pageidaujate nealkoholinio varianto, alų pakeiskite gazuotu vandeniu.
12. Vaisiai su saldžiu padažu
Ingredientai
- 30 g kreminio sūrio;
- vanilino ant peilio galo;
- 1 valgomasis šaukštas apelsino žievelės;
- 60 g cukraus pudros;
- 60 ml apelsinų sulčių;
- 60 ml plaktos grietinėlės;
- bet kokie vaisiai.
Gaminimas
Sumaišykite kreminį sūrį, vanilę ir žievelę mikseriu. Tada po truputį įmaišykite miltelinį cukrų, kaskart plakdami padažą. Supilkite apelsinų sultis, suplakite mikseriu. Supilkite grietinėlę ir išplakite padažą iki vientisos masės.
Patiekite padažą su bet kokiais pasirinktais vaisiais. Jei jie dideli, pavyzdžiui, obuoliai ar bananai, supjaustykite juos gabaliukais. Taip bus lengviau juos pamerkti į saldų padažą.