Miško grybų sriuba su perlinėmis soromis
Šiandien siūlau pasigaminti miško grybų sriubą su miežiais. Šiam patiekalui galite naudoti šviežiai surinktus grybus arba iš anksto paruoštus ir užšaldytus grybus. Sriuba gaunasi labai skani, malonaus grybų skonio, o pridėjus miežinių kruopų – ir soti. Tai puikus pirmasis patiekalas, paįvairinantis meniu ir džiuginantis puikiu skoniu!
Sudedamosios dalys
Paruošti miško grybų sriubą su miežiais reikės:
- miško grybų (turiu šaldytų) – 300-350 g;
- miežiai – 3 šaukštai;
- vandens – 1,5-2 litrai;
- morkos – 1 vnt;
- bulvių (vidutinio dydžio) – 2-3 vnt;
- svogūnas – 1 vnt;
- druskos, prieskonių – pagal skonį;
- lauro lapas – 1 vnt;
- augalinio aliejaus daržovėms kepti.
Dziovintu Grybų Sriuba Maisto gaminimo procesas
- Jei ruošiate maistą iš šviežiai surinktų miško grybų, juos reikia kruopščiai surūšiuoti, nuplauti, užpilti švariu vandeniu ir virti nuo virimo temperatūros 25-30 minučių, tada vandenį nusunkti. Aš viriau su šaldytais miško grybais (turiu voveraičių, smidrų ir pievagrybių asortimentą), prieš verdant sriubą juos tiesiog gerai nuploviau (jei patys užšaldote grybus, prieš dedant į sriubą jų nuplauti negalima). Perlines kruopas gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, tada perkelkite į gilų dubenį, užpilkite visiškai šaltu vandeniu ir palikite perlines kruopas išbrinkti, maždaug 30-40 minučių. Kruopos turėtų išbrinkti, jei taip neatsitinka, palaikykite jas vandenyje šiek tiek ilgiau.
- Išbrinkusius perlines kruopas gerai nuplaukite švariu vandeniu. Nuplautas perlines soras sudėkite į puodą, užpilkite 1,5-2 litrais šalto vandens. Puodą su perlinėmis kruopomis statykite ant ugnies, o kai užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite 10 minučių.
- Kai perlinės kruopos pavirs 10 minučių, į sriubą sudėkite nuluptas ir mažais kubeliais supjaustytas bulves. Į puodą su bulvėmis ir perlinėmis kruopomis iš karto sudėkite paruoštus lazdynų grybus, užvirkite ir, sumažinę ugnį, virkite apie 20-25 minutes (kol perlinės kruopos bus paruoštos).
- Tuo tarpu nulupkite svogūną ir jį smulkiai supjaustykite. Nuluptas morkas sutarkuokite vidutine tarka. Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį augalinio aliejaus, sudėkite svogūną ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol taps skaidrus (3 min.), nepamiršdami kartkartėmis pamaišyti, tada sudėkite morkas ir maišydami kepkite daržoves dar 5 min.
- Kai perlinės kruopos ir bulvės bus paruoštos, sudėkite kepintas daržoves į puodą, įdėkite lauro lapą.
- Grybų sriubą su miežiais pasūdykite, pagal skonį pagardinkite prieskoniais, vėl užvirinkite ir ant silpnos ugnies virkite 5 minutes. Tada išjunkite ugnį, palikite 10 minučių pastovėti po dangčiu.
- Gausi, skani, kvapni sriuba iš miško grybų su miežiais, patiekiama karšta su juodos duonos riekelėmis.
- Gero apetito!
GRYBŲ SRIUBA IŠ MIŠKO GRYBŲ
Kvapni naminė tiršta sriuba su miško grybais. Sriuba iš šviežių miško grybų negali būti lyginama su kitomis grybų sriubomis. Ši sriuba yra aromatinga ir kupina skonio. O jei dar žinote, kad grybai buvo rinkti asmeniškai, sriuba atrodo dvigubai skanesnė.
GAMINIMAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
Virimo laikas: 1 val. 30 min.
1 ŽINGSNIS: Paruoškite sriubai skirtus ingredientus. Grybų sriubą ir gaminsime iš miško grybų. Turiu baravykų ir porą baravykų. Grybai turi būti švieži, ne seni, su tvirtomis elastingomis kepurėlėmis. Vidutinio dydžio daržovių (mano bulvės ne tokios, todėl turiu dvi mažas ir vieną didesnę). Sviesto daržovėms kepti. Vermišelių nebūtina, be jų sriuba nesuges.
2 ŽINGSNIS: Surinkite miško grybus, išvalykite nuo šiukšlių ir žemės likučių, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Tada grybus supjaustykite gabalėliais, pašalinkite kirmėliškas vietas. Kojas supjaustykite žiedais, mažas kepurėles – į dvi, didesnes – į keturias dalis. Supjaustytus grybus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite pastovėti. Jei, kaip spėjama, pas jų savininkus yra kirmėliškų vietų, grybus reikėtų pusvalandį pamirkyti pasūdytame vandenyje.
3 ŽINGSNIS: Švarius supjaustytus grybus užpilkite šaltu vandeniu ir virkite ant vidutinės ugnies 1 valandą. Virimo metu nepamirškite pašalinti putų. Jei visi grybai liko sveiki, o kirmėlaičių dalių nereikėjo išmesti, tuomet reikia imti 2,5 – 3 litrus vandens. Jei dalį grybų teko išmesti, tuomet, kad sultinys būtų sotus, vandens reikia įpilti šiek tiek mažiau.
4 ŽINGSNIS: Praėjus valandai nuo grybų virimo, nulupkite bulves, supjaustykite jas kubeliais ir įpilkite į sriubą. Toliau virkite sriubą.
5 ŽINGSNIS: Nulupkite svogūnus, morkas ir česnakus. Nuplaukite ir supjaustykite daržoves: morkas supjaustykite žiedais, pusžiedžiais, smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame apkepkite susmulkintas daržoves, kol taps auksinės spalvos.
6 ŽINGSNIS: Į sriubą sudėkite keptas daržoves. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Jei norite, įdėkite kvapiųjų pipirų su žirneliais, lauro lapą. Viską sumaišykite ir toliau virkite sriubą dar dešimt minučių.
7 ŽINGSNIS: Kai sriuba bus beveik paruošta, sudėkite į ją vermišelius, išmaišykite. Dar kartą pabandykite druskos ir galite išjungti ugnį, uždengti sriubą dangčiu ir palikti kelioms minutėms pastovėti. Vermišelių į sriubą dėti negalima, tai neprivaloma. Tačiau su vermišeliais sriuba gaunasi sotesnė, naminė.
8 ŽINGSNIS: Sriubą patiekite karštą, supilkite į kiekvieną lėkštę, būtinai įdėkite grybų. Porcijomis į kiekvieną lėkštę galite įdėti šviežios grietinės, šviežių žolelių ir pasiūlyti duonos.