Džiovinto kiaušinio baltymo (albumino) bezė

Meringė (prancūziškai „bučinys”) – tai pyragas, gaminamas iš iškepusių plaktų kiaušinių baltymų ir cukraus. Belizoms gaminti galima naudoti ne tik natūralų kiaušinio baltymą, bet ir džiovintą kiaušinio baltymą (albuminą). Albuminas yra išgrynintas sausas kiaušinio baltymas, todėl jis naudojamas konditerijoje, kad išlaikytų plaktos masės formą. Jį galima naudoti kaip šviežio kiaušinio baltymo pakaitalą suflė, meringų, paukščių pieno saldumynų ar erdvių tortų papuošimų gamyboje. Išplakta masė greitai ir ilgai nesusigeria. Be to, jame nėra E. coli ir Salmonella bakterijų. Į bemielę tešlą dedama krakmolo, kuris pagreitina kepimo laiką.

Sudedamosios dalys

Norint iš džiovintų kiaušinių baltymų (albumino) pagaminti beėzę, reikia:

  • džiovintas kiaušinio baltymas (baltyminės kiaušinio putos) – 11 g (pakeičia 3 kiaušinio baltymus);
  • atvėsintas virintas vanduo – 110 g
  • granuliuotas cukrus – 190 g
  • citrinos sulčių (arba obuolių ar stalo acto) – 1 šaukštelis;
  • krakmolo – 1 šaukštelis;
  • vanilinio cukraus – 10 g.

Paruošimo procesas

  1. Šią beėzę gaminkite taip pat, kaip ir natūralią baltyminę beėzę. Norėdami pakeisti 1 natūralų baltymą, vartokite 3,5 g albumino miltelių.
  2. Albumino milteliai santykiu 1:10 praskiedžiami virintu, iki kambario temperatūros atvėsintu geriamuoju vandeniu. Sausus baltymus lengvai sumaišykite su vandeniu ir vaniliniu cukrumi ir palikite 1 minutę.
  3. Tada supilkite atskiestus miltelius į maišytuvo dubenį ir išplakite mikseriu. Iš pradžių plakite nedideliu greičiu, kol susidarys putos (2 min.). Tada padidinkite greitį ir plakite vidutiniu greičiu iki vientisų putų (apie 3 minutes), o didžiausiu greičiu – iki minkštų viršūnių (tai užtruks dar apie 1-2 minutes). Masė padidės kelis kartus. Išmatuokite cukrų. Įpilkite jo po 1 valgomąjį šaukštą nesustodami maišyti. Plakite dar apie 5 minutes, kol masė taps blizgi.
  4. Įpilkite citrinos sulčių ir krakmolo.
  5. Plakite dar kelias sekundes (kol ingredientai susimaišys). Mišinį su vamzdeliu su 1M antgaliu išpilstykite ant kepimo skardos (arba pergamento, arba kepimo kilimėlio).
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 130 laipsnių temperatūros. Džiovinkite orkaitėje 120 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 100 laipsnių ir džiovinkite dar 20-40 minučių (priklausomai nuo blizgučių dydžio). Po kepimo palikite meringą orkaitėje, kol ji visiškai atvės. Tai sausa kiaušinio baltymo (albumino) meringa.
  7. Sviesto ir virinto sutirštinto pieno kremą galite derinti poromis ir gaminti kreminius tortus.

 

Parašykite komentarą