Cepelinai yra nacionalinis lietuvių patiekalas, kurio analogų, gerai įsižiūrėjus, galima rasti ir kitų tautybių patiekaluose. Sakyčiau, kad, pavyzdžiui, ukrainietiški galuškiai ar baltarusiški koldūnai yra tiesioginiai mūsų cepelinų „giminaičiai”.
Kaip pasigaminti cepelinus
Sudedamosios dalys:
- Bulvės – 2,3 kg nuluptų bulvių.
- Kiauliena – 550 g
- Svogūnai – 170 g cepelinams.
- mairūnas – 1 šaukštelis sauso.
- Kiaulienos taukai – 300 g
- Svogūnai – 200 gr cepelinams.
- Česnakai – 2 skiltelės.
- Druska – pagal skonį
- Juodųjų pipirų – pagal skonį
- grietinės – 200 gr pagal poreikį.
- Vanduo – 50 gr
Cepelinai gaminimas: 1 veiksmas
„Zeppelinų” negalima gaminti iš jaunų, ankstyvų bulvių. Žinau, kad mano bulvės yra gana krakmolingos, todėl pastarųjų niekur nedėjau. Daugelis žmonių į tešlą arba tiesiai į vandenį įmaišo porą šaukštų krakmolo, kad cepelinai nesubyrėtų. Tačiau dėl papildomo krakmolo produktas tampa kietas, o tai taip pat nėra pageidautina.
Sąmoningai nurodžiau jau nuluptų bulvių svorį sudedamosiose dalyse, nes, pavyzdžiui, mano atveju jos pasirodė labai sugedusios ir atliekų buvo šiek tiek daugiau nei įprastai.
Maistui gaminti imame apie 600 g bulvių.
Į puodą supilkite vandenį, užvirinkite, sudėkite supjaustytas bulves ir virkite, kol suminkštės. Jų sūdyti nereikia, bet jei sūdytumėte (taip nutinka, dėl reakcijos, įpročio), nieko blogo nenutiktų.
Tuomet nusunkite vandenį iš virtų bulvių ir sutrinkite jas trintuvu. Gerai išminkykite bulves, kad neliktų gabalėlių.
2 žingsnis.
Likusias bulves užpilkite šaltu vandeniu ir trumpam atidėkite į šalį.
Sumalkite kiaulieną į maltą mėsą. Nulupkite svogūną ir česnaką ir susmulkinkite. Aš tai darau mikseriu.
Į dubenį sudėkite maltas daržoves, apie 50 g vandens, druskos, juodųjų pipirų ir mairūno. Jei pastarojo neturite, nedėkite, nes mairūnas yra mano asmeninis pageidavimas, man jis patinka maltoje mėsoje.
Viską gerai išmaišykite, kol masė taps visiškai vientisa ir šiek tiek klampi.
3 žingsnis
Na, o dabar, kol viena bulvių partija verda, laikas imtis kitų, didesnės dalies bulvių. Mums reikės ežio tarkos. Iš anksto noriu paklausti, ar galite naudoti maišytuvą arba sulčiaspaudę… Na, pasakysiu jums – niekada to nebandžiau, nes man neteko iš jo išlipti. Mano draugė kartą naudojo sulčiaspaudę ir sakė, kad jai tai puikiai pasiteisino… Bet! Tai buvau ne aš ir negaliu garantuoti 100 %.
Šiame recepte jau parodžiau savo pagalbininką – elektrinę bulvių trintuvę. Būtent ją dažnai naudoju.
Taigi bulves sutarkuokite smulkia tarka. Kadangi bulvės labai greitai tamsėja, šiek tiek pristabdykime šį negražų procesą. Tam paimkite vitamino C tabletę arba trečdalį arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties, praskieskite ją trupučiu vandens ir įmaišykite į tarkuotas bulves. Paruoškite juos iš anksto, kad galėtumėte iš karto įdėti.
4 veiksmas.
Ant ugnies pastatykite didelį puodą su vandeniu. Įpilkite šiek tiek daugiau nei pusę vandens. Turiu aštuonių litrų talpos puodą. Jei neturite didelės, kepkite dviese, nes cepelinai mėgsta „laisvę”. Jei bus per daug ir per mažai vietos, jie sulips ir praras formą.
Tada paimkite dubenį, kuris turėtų būti uždengtas marle, sulankstyta 4 sluoksniais. Marlė turi būti pakankamai didelė, kad, išpilant tarkuotas bulves, liktų visi laisvi kraštai, ir ne per maža, kad galėtume viską pakelti ir šiek tiek apsukti marlės viršų.
5 veiksmas
Dabar svarbu išspausti bulves. Sausumo laipsnį nelengva paaiškinti. Sakyčiau, kad bulvės taps panašios į gražią, šiek tiek drėgną tešlą, jokiu būdu ne šlapią. Iš karto neišpilkite dubenyje susidariusio vandens, bet leiskite jam pastovėti apie tris minutes.
6 veiksmas.
Kai vanduo šiek tiek ilgiau pastovės, visas bulvių krakmolas bus nusėdęs ant dubens dugno. Mums to reikia. Kaip patikrinti, ar jis ten yra? Tiesiog įmerkite pirštą į dubenį ir braukite juo per dugną – iš karto pajusite tirštas nuosėdas. Štai ir viskas, išpilkite vandenį, o krakmolo likučiai pateks į mūsų tešlą.
7 veiksmas.
Bulvių mišinį sumaišykite su krakmolo nuosėdomis ir bulvių koše. Įberkite porą žiupsnelių druskos. Mūsų bulvių tešla paruošta, įdaras taip pat, pradėkite formuoti.
Man gavosi 15 cepelinų, todėl tešlą ir įdarą galite iš karto padalyti į 14-15 dalių.
Imame tešlą, delne suformuojame plokščią kepaliuką ir į vidurį, šiek tiek paspausdami, dedame maltos mėsos.
8 žingsnis
Tada suspauskite kraštus ir suformuokite ovalų cepeliną, galbūt su šiek tiek smailėjančiu kraštu.
9 veiksmas
Po vieną krėskite į verdantį (!) pasūdytą vandenį. Nemaišykite šaukštu ar pan., bet sukite ir kratykite pačią keptuvę, kad nepriliptų prie dugno. Užvirus virkite apie 20-25 minutes. Atsargiai ištraukite su dantytu šaukštu.
10 žingsnis
Kol jie verda, greitai pagaminkite savotišką mačanką. Išsamiau apie tai kalbėjau čia.
Supjaustykite ir apkepkite šiek tiek lašinių – jie gali būti sūdyti arba švieži, su mėsos sluoksniais arba be jų – sudėkite smulkintą svogūną ir viską kartu kepkite, kol svogūnas šiek tiek apskrus. Pabaigoje įberkite druskos ir pipirų, jei reikia, taip pat grietinės. Viską išmaišykite, pašildykite ir viskas paruošta. Patiekite viską su trenksmu!
Jei turite cepelinų likučių, geriau jų nešildykite, o perpjaukite pusiau ir kepkite, kol taps traškūs.
Mėgaukitės!