Saulėje džiovintų pomidorų receptas
Saulėje džiovinti pomidorai yra itališkas akcentas, jų galima nusipirkti bet kuriame prekybos centre, pasigaminti iš jų salotų, picos ar gardžios duonos. Tačiau daug gražiau ir dvigubai skaniau, jei pasigaminsite patys namuose. Pagal šį receptą iš nurodyto ingredientų skaičiaus pagaminsite 300 gramų stiklainį skanių ir aromatingų saulėje džiovintų pomidorų.
Sudedamosios dalys
Pasiruošimui reikės:
- 1,5 kg pomidorų;
- alyvuogių aliejaus;
- česnakai;
- raudonėliai, bazilikai, čiobreliai;
- maltų baltųjų ir juodųjų pipirų;
- druskos;
- džiovintų žolelių ir kitų mėgstamų prieskonių;
- garstyčių grūdai.
Džiovinti Pomidorai Žiemai Virimo procedūra
- Pomidorus supjaustykite puselėmis, ketvirčiais arba apskritimais. Jei pomidoras labai sultingas, siūlau rinktis vidurį, tada kepimo laikas gerokai sutrumpės. Sudėkite pomidorus ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, pabarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi ir atsitiktine tvarka išdėliokite česnakus.
- Dėkite pomidorus į orkaitę. Kepkite 100-140 laipsnių temperatūroje su įjungtu ventiliatoriumi ir šiek tiek pravertomis durelėmis. Kepkite 4-5 valandas, priklausomai nuo pomidorų ir orkaitės. Pomidorai laikomi paruoštais, kai išspaudus neišsiskiria sulčių.
- Džiovintus pomidorus sudėkite į sterilizuotą stiklainį, ant dugno užberkite garstyčių sėklų, o tarp pomidorų sluoksnių sudėkite česnaką ir mėgstamas žoleles. Jei mėgstate, įdėkite sūrio. Viską užpilkite alyvuogių arba augaliniu aliejumi. Jei norite išsaugoti saulėje džiovintus pomidorus žiemai, užpilkite juos verdančiu aliejumi.
- Saulėje džiovintus pomidorus reikėtų sunaudoti per savaitę. Konservavimui skirtus stiklainius su verdančiame aliejuje užpiltais saulėje džiovintais pomidorais reikia sterilizuoti. Į puodo dugną įdėkite audinį, supilkite vandenį ir užvirinkite. Sudėkite pomidorų stiklainius į verdantį vandenį ir užsukite dangtelius. Sterilizuokite apie 10 minučių. Išimkite iš vandens ir uždarykite dangtelius. Saulėje džiovinti pomidorai šiame recepte yra ne tik labai skanūs, bet ir kvapnūs!
- Gero apetito!
Džiovinti pomidorai žiemai
Jei pomidorai gimė šalyje, tereikia pasigaminti saulėje džiovintų pomidorų žiemai pagal mūsų paprastą ir suprantamą receptą. Pati patiekalo idėja priklauso italams. Jie dėl suprantamų priežasčių džiovino pomidorus tiesiai po saule, vaisius paskleidę ant lentų. Tokia „prabanga” vargu ar gali būti prieinama centrinės Rusijos gyventojams, todėl siūlome naudoti specialią džiovyklą. Šis prietaisas puikiai susidoroja su savo užduotimis ir leidžia gauti tiesiog tobulus saulėje džiovintus pomidorus: mėsingus, gražius ir, žinoma, labai skanius.
SUDEDAMOSIOS DALYS
- 1,5 kg pomidorų
- augalinis aliejus 250 ml
- druskos 1,5 valgomojo šaukšto
- Itališkų žolelių mišinio 2 valgomieji šaukštai
- česnako (skiltelė) 2 vnt.
- balzaminio acto 2 šaukštai
GAMINIMO RECEPTAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Džiovinimui pasirenkame vidutinio dydžio prinokusius, tvirtus, mėsingus ovalo formos pomidorus („grietinėlės” veislės). Per daug sultingų ir pernokusių pomidorų geriau nenaudoti.
- Pomidorus nuplauname tekančiu vandeniu ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Tada kiekvieną vaisių perpjaukite išilgai pusiau ir pašalinkite kotelius. Sėklas su minkštimu galima palikti.
- Paruoštus pomidorus pjautine puse į viršų sudėkite vienu sluoksniu ant didelės lėkštės arba tiesiog ant darbastalio ir palikite pusvalandžiui. Per šį laiką iš vaisių išsiskirs sultys.
- Pomidorus pjauta puse žemyn sudėkite ant popierinių rankšluosčių. Rankšluostis gerai sugers visas išsiskyrusias sultis. Palikite pomidorus tokioje formoje dvi valandas.
- Tuomet pomidorus išdėliokite džiovyklės padėkle perpjauta puse į viršų. Pasirinkite 70 laipsnių džiovinimo temperatūrą ir palikite 8 valandoms (per naktį), kitas 8 valandas džiovinkite 50 laipsnių temperatūroje.
- Saulėje džiovintų pomidorų paruošimą galite patikrinti paspausdami pirštu: juos paspaudus drėgmė neišsiskiria, pomidorai yra lankstūs ir minkšti viduryje, o kraštai sausi, susiraukšlėję.
- Kol pomidorai džiūsta, lieka laiko paruošti kvapnų aliejaus įdarą. Tam įkaitinkite rafinuotą augalinį aliejų (ypač skanu su alyvuogių aliejumi) iki karštos būsenos (bet neužvirkite!). Suberkite prieskonius (aš turiu paruoštą „Itališkų žolelių” mišinį), išmaišykite, uždenkite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Į aliejų galite dėti mėgstamų prieskonių, prie saulėje džiovintų pomidorų tinka čiobreliai ir rozmarinai, tačiau tai – skonio reikalas.
- Sudėkite saulėje džiovintus pomidorus į sterilizuotus stiklainius. Į stiklainių dugną sudėkite česnako plokšteles, jei norite, galite įdėti kelis aštriosios paprikos žiedus, tada saulėje džiovintus pomidorus. Man gavosi 3 stiklainiai po 300 g.
- Kad geriau išsilaikytų žiemą, į kiekvieną stiklainį įberkite žiupsnelį druskos ir šaukštą balzaminio acto. Tada pomidorus užpilkite aromatizuotu aliejumi ir sandariai uždarykite dangteliais.
- Taip paruoštus džiovintus pomidorus gerai laikyti šaldytuve iki kito derliaus. Patikrinta! Džiovinti pomidorai paruošti. Mėgaukitės savo patiekalu!