Geriausi receptai su bazilikais: 14 skanių, lengvų ir aromatingų patiekalų
Unikalaus skonio užkandžiai, sriubos, ledai ir net kompotas.
1. Pomidorų sriuba su bazilikais
Švelnus šios sriubos skonis ir nuostabus aromatas suburs prie stalo visą šeimą.
Ingredientai
- 2 svogūnai;
- 6 skiltelės česnako;
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus;
- 800 g pomidorų savo sultyse;
- ½ l daržovių sultinio;
- 2 arbatiniai šaukšteliai itališkų žolelių;
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
- ½ arbatinio šaukštelio druskos;
- ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 200 ml grietinėlės;
- 2 ryšulėliai žaliųjų bazilikų;
- 70 g sūrio.
Gaminimas
Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite saulėgrąžų aliejuje. Kai suminkštės, sudėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar 2 min.
Pomidorus sutrinkite trintuvu. Taip pat galite naudoti šviežius pomidorus (8-10 vnt.). Svarbiausia, kad jie būtų prinokę. Pirmiausia nuimkite odelę pomidorus nuplikydami verdančiu vandeniu.
Sumaišykite pomidorų tyrę su svogūnais ir česnakais, supilkite sultinį ir užvirinkite. Įberkite cukraus, druskos, pipirų ir džiovintų itališkų žolelių. Virkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.
Supilkite grietinėlę ir suberkite smulkintus bazilikus. Išmaišykite, sumažinkite ugnį ir virkite dar 2-5 minutes.
Patiekite su kubeliais supjaustytu sūriu ir krekeriais.
2. Avokadų sriuba su bazilikais
Subtilus ir sodrus skonis vienu metu. Karštą vasaros dieną valgoma iš karto.
Ingredientai
- 4 prinokusių avokadų;
- 2 citrinos;
- ryšulėlis žaliųjų bazilikų;
- 4 žaliųjų svogūnų plunksnos;
- ½ l sultinio;
- 130 g natūralaus jogurto ;
- druskos ir juodųjų maltų pipirų pagal skonį.
Gaminimas
Nuo avokado nuimkite odelę ir išimkite kauliuką. Minkštimą sutrinkite trintuvu. Iš karto apšlakstykite citrinos sultimis, kad neparuduotų. Bazilikus nuplaukite, pašalinkite kotelius ir kartu su žaliaisiais svogūnais nusiųskite į blenderį. Porą baziliko lapelių palikite papuošimui.
Supilkite sultinį ir jogurtą, įberkite druskos, pipirų ir dar kartą suplakite iki vientisos masės. Dėkite sriubą į šaldytuvą valandai atšaldyti.
Patiekite su ledu ir papuoškite šviežiais bazilikais.
3. Makaronai su bazilikais ir baklažanais
Sotus ir kartu lengvas patiekalas, tinkantis vegetarams.
Ingredientai
- 1 svogūnas;
- 4 skiltelės česnako;
- 4 šaukštai saulėgrąžų aliejaus;
- 1 baklažanas;
- 1 papriką;
- druskos ir juodųjų maltų pipirų pagal skonį;
- 600 g pomidorų;
- 2 šaukštai pomidorų pastos;
- 450 g penne arba kitų makaronų ;
- ¼ puodelio vandens;
- lėkštė žalių arba violetinių baziliko lapelių;
- 100 g sūrio.
Gaminimas
Supjaustykite baklažaną griežinėliais. Norėdami atsikratyti kartumo, gabalėlius pasūdykite ir palikite 20 minučių.
Gilioje keptuvėje pakepinkite svogūną ir česnaką. Kai svogūnas suminkštės, sudėkite smulkintą papriką ir baklažanus. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepkite 5-7 minutes.
Tada sudėkite pjaustytus pomidorus ir pomidorų pastą. Užpilkite vandeniu, uždarykite dangtį ir troškinkite dar 5-10 minučių. Galiausiai sudėkite baziliko lapelius. Kad jie įgautų sultingumo, galite juos šiek tiek sutrinti trintuve.
Makaronus išvirkite lengvai pasūdytame vandenyje. Sumaišykite makaronus su daržovėmis ir trintu sūriu ir patiekite.
4. Salotos su bazilikais, vyšniniais pomidorais ir krevetėmis
Bazilikai puikiai dera su jūros gėrybėmis. Salotos yra lengvos ir labai aromatingos.
Ingredientai
- 150 g krevečių;
- ½ arbatinio šaukštelio druskos;
- 300 g vyšninių pomidorų;
- ryšulėlis žaliųjų arba violetinių bazilikų;
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas
Pasūdykite vandenį ir išvirkite krevetes. Kai atvės, siųskite jas į salotinę kartu su per pusę perpjautais pomidorais ir stambiai supjaustytais baziliko lapeliais.
Papipirinkite ir pagardinkite alyvuogių aliejumi.
5. Bazilikų kaparėliai
Lengvas itališkas užkandis, kuriame visi ingredientai taip puikiai suderinti, kad atrodo, jog atskirai jie negali egzistuoti.
Ingredientai
- 3 pomidorai;
- 200 g mocarelos;
- 15 žaliųjų bazilikų lapelių;
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų bazilikų;
- 1 valgomasis šaukštas balzaminio acto;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- druskos ir juodųjų maltų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Nuplautus pomidorus supjaustykite maždaug 5 milimetrų storio apskritimais. Sūrį supjaustykite griežinėliais – ne storesniais nei 7 milimetrų. Bazilikus nuplaukite ir išskirstykite lapeliais.
Visus juos paeiliui sudėkite į didelę lėkštę, pabarstykite druska, pipirais ir džiovintais bazilikais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apšlakstykite balzaminiu actu.
6. Bazilikų humusas
Tai būtų klasikinis pesto, jei ne švelnūs avinžirniai, pomidorų pastos saldumas ir sprogstamasis tabasko skonis.
Ingredientai
- 100 g avinžirnių;
- 2 puodeliai žalių bazilikų lapelių;
- ¼ puodelio kedro riešutų;
- 3 skiltelės česnako;
- ¼ puodelio alyvuogių aliejaus;
- ¼ puodelio citrinos sulčių;
- 2 arbatiniai šaukšteliai druskos;
- 2-3 lašai tabasko;
- 1 arbatinis šaukštelis pomidorų pastos.
Gaminimas
Avinžirnius mirkykite 6-8 valandas. Nusunkite vandenį ir užpilkite nauju vandeniu, kad jis 2 cm apsemtų žirnius. Virkite ant silpnos ugnies, kol avinžirniai suminkštės. Struktūra turi būti išlaikyta.
Bazilikus nuplaukite, česnakus nulupkite ir kartu su avinžirniais bei riešutais sumalkite blenderiu. Įpilkite sumaišytų citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus. Vėl plakite blenderiu iki vientisos masės.
Įdėkite pomidorų pastos ir druskos, išmaišykite. Įlašinkite porą lašų „Tabasco” ir dar kartą išmaišykite.
7. Brusketos su bazilikais, pomidorais ir česnakais
Trapi duona, burnoje tirpstantis sūris ir puikus pomidorų bei bazilikų skonio derinys.
Ingredientai
- 4 bagetės gabalėliai;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus + riebalams patepti
- 50 g fetaksų;
- 5 vyšninių pomidorų;
- puokštė violetinių bazilikų;
- 1 arbatinis šaukštelis Provanso žolelių;
- ½ arbatinio šaukštelio balzaminio acto.
Gaminimas
Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi, sudėkite ant jos duoną ir šiek tiek padžiovinkite orkaitėje. Po to kiekvieną riekelę patepkite alyvuogių aliejumi ir sudėkite ant jų plonais sluoksniais supjaustytą sūrį.
Pomidorus perpjaukite per pusę, sumaišykite su smulkintais bazilikais, žolelėmis, alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu. Gautu padažu aptepkite sumuštinius ant sūrio .
Pasiųskite brusketas į iki 180 °C įkaitintą orkaitę dar 5-7 minutėms.
8. Žaliasis bazilikų pesto
Puikus vasaros padažas, kuris puikiai tinka su makaronais ir picomis. Bet galite tiesiog užtepti ant sumuštinių.
Ingredientai
- 100 g žaliųjų bazilikų lapelių;
- 3 skiltelės česnako;
- 50 g parmezano;
- 30 g kedro riešutų;
- ½ puodelio alyvuogių aliejaus;
- ¼ puodelio citrinos sulčių;
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas
Bazilikus nuplaukite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, sūrį sutarkuokite smulkia tarka, česnaką nulupkite. Visus šiuos ingredientus sudėkite į maišytuvą ir gerai sumaišykite.
Sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis. Pastarosios išlaikys ryškiai žalią padažo spalvą ir suteiks jam apetitą žadinančios rūgštelės. Aliejų ir sultis dalimis supilkite į bazilikus. Po kiekvieno naudojimo paleiskite maišytuvą 1-2 minutėms. Pabaigoje įberkite druskos ir pipirų ir dar kartą gerai išmaišykite.
Perpilkite pesto į stiklinį indelį. Laikykite šaldytuve iki savaitės.
9. Bazilikų Chimichurri
Saikingai rūgštus, saikingai aštrus – šis Lotynų Amerikos padažas puikiai tinka mėsai marinuoti.
Ingredientai
- 4 puodeliai žalių bazilikų lapų;
- 2 ryšulėliai petražolių;
- 4 skiltelės česnako;
- ½ jalapeno pipiro;
- ½ puodelio alyvuogių aliejaus;
- ¼ puodelio baltojo vyno acto;
- 1 arbatinis šaukštelis druskos.
Gaminimas
Nuplaukite ir nusausinkite žalumynus. Nulupkite česnaką, išimkite sėklas iš paprikos. Viską sumalkite blenderiu, pasūdykite ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir vyno actu.
10. Bazilikų tartaras
Kreminis su rūgštele, šis padažas puikiai tiks prie keptos žuvies ir žvėrienos.
Ingredientai
- 1 askaloninis česnakas;
- 3 šaukštai kaparėlių;
- 1 ryšulėlis violetinių bazilikų;
- 1 citrina;
- 200 g majonezo;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Smulkiai supjaustykite askaloninius česnakus, kaparėlius (galite pakeisti agurkėliais) ir susmulkintus bazilikus. Pastarąjį nuplaukite ir pašalinkite kotelius. Viską užpilkite citrinos sultimis ir 15-20 min. padėkite į šaldytuvą.
Kai žalumynai atiduos aromatą, įberkite pipirų ir sumaišykite su majonezu. Geriau su naminiu .
11. Prancūziškas bazilikų padažas
Tai salotų padažas, kurį prancūzai vadina vinaigrette. Puikus sprendimas daržovių salotoms, jį taip pat galima naudoti kaip padažą žuviai ir vištienai.
Ingredientai
- ½ puodelio žalių bazilikų lapelių;
- 2 ryšulėliai askaloninių česnakų;
- 1 arbatinis šaukštelis Dižono garstyčių;
- ½ arbatinio šaukštelio druskos;
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
- ¼ puodelio baltojo acto;
- ¾ puodelio alyvuogių aliejaus.
Gaminimas
Nuplaukite ir nusausinkite bazilikus ir askaloninius česnakus. Sumaišykite juos blenderio dubenyje su garstyčiomis, druska ir cukrumi. Sumalkite iki vientisos masės. Tada supilkite kąsnį ir dar kartą suplakite.
Į padažą atsargiai įmaišykite alyvuogių aliejų. Išmaišykite ir perkelkite į stiklinį indą. Laikykite šaldytuve iki 7 dienų.
12. Bazilikų želė
Subtilus kreminis skanėstas pagal geriausias itališkas tradicijas. Tiršta ir kartu burnoje tirpstanti tekstūra, neįprastas gaivus skonis.
Sudedamosios dalys
- 2 stiklinės pieno;
- 1 puodelis grietinėlės (ne mažiau kaip 30 % riebumo);
- 2 puodeliai bazilikų lapų;
- ¾ puodelio cukraus;
- 6 kiaušiniai;
- ¼ arbatinio šaukštelio druskos;
- 1 valgomasis šaukštas citrinos žievelės.
Gaminimas
Puode sumaišykite pieną, grietinėlę ir ½ cukraus. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Tačiau niekada neužvirinkite. Kai tik pasirodys pirmieji burbuliukai, nukelkite puodą nuo ugnies.
Antrąją pusę cukraus mikseriu suplakite su kiaušinių tryniais, bazilikais, druska ir žievele. Kiaušinių ir bazilikų mišinį atsargiai įmaišykite į atvėsusį pieno ir grietinėlės mišinį. Vėl suplakite ir nusiųskite į vandens vonią. Nuolat maišykite, kol kremas sutirštės. Taip pat svarbu vengti virimo.
Sutirštėjusį mišinį supilkite į šaldiklyje esantį indą. Kai šiek tiek atvės, nusiųskite į šaldiklį 5-7 valandoms. Išimkite ir kas 60 minučių išmaišykite želatiną.
13. Bazilikų greipfrutų limonadas
Gaivus ryškus skonis. Lengvai virsta vasaros kokteiliu, jei į jį įpilsite romo.
Sudedamosios dalys
- ¼ puodelio cukraus;
- ¼ puodelio vandens;
- ½ puodelio greipfrutų sulčių;
- 10 žalių baziliko lapelių;
- 500 ml mineralinio vandens su dujomis.
Gaminimas
Cukrų užpilkite vandeniu ir ištirpinkite vandens vonelėje. Nuolat maišykite, kad mišinys nesudegtų ir nebūtų gumuliukų.
Atvėsusį cukraus sirupą sumaišykite su greipfrutų sultimis. Baziliką nuplaukite ir lengvai sutrinkite, kad išsiskirtų sultys. Sumaišykite jį su cukraus ir greipfrutų mišiniu, išmaišykite ir palikite šiek tiek pastovėti. Supilkite sodą, įdėkite ledo.
14. Bazilikų kompotas
Karštas primena uogų arbatą, o šaltas puikiai tonizuoja ir gaivina.
Ingredientai
- didelė puokštė violetinių bazilikų;
- ½ citrinos;
- 2 litrai vandens;
- 100 g cukraus.
Gaminimas
Bazilikus ir citriną kruopščiai nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Jei nėra šviežios citrinos, naudokite vieną arbatinį šaukštelį citrinos rūgšties.
Bazilikus ir citriną užpilkite vandeniu ir padėkite ant ugnies. Kai užvirs, suberkite cukrų ir išmaišykite. Su nurodytu cukraus kiekiu kompotas bus rūgštus. Jei mėgstate saldžiau, įberkite šiek tiek daugiau cukraus.
Leiskite kompotui virti 15 minučių. Per tą laiką jis įgaus gražią rausvą spalvą. Tada nukelkite nuo ugnies ir pertrinkite per sietelį. Paruoštą kompotą supilkite į dekanterį, arbatinuką arba stiklinį butelį.