Klausimas ar reikia lupti pievagrybius?
Ar tikrai reikia lupti pievagrybius?
Ar reikėtų nulupti grybus ? Ir kiti dažniausiai užduodami klausimai apie grybus
Grybai gali būti šiek tiek painūs, jei niekada anksčiau nesate su jais susidūrę. Jie nepanašūs į kitas daržoves ir yra puikus mėsos pakaitalas. Be to, jie gaminami savitu, specifiniu būdu. Visi esame matę, kaip verdant puodas, pilnas pjaustytų grybų, prieš akis susitraukia.
Taigi pereiname prie to, kaip apskritai elgtis su grybais, ir pradedame nuo to, ar reikia grybus lupti, ar ne. Ar galima valgyti su odele? Ar reikia plauti grybus? Ar pašalinti kotelius? žiaunas? Kodėl jie tamsesni? Kas nors padėkite !
Būtent tai ir aptarsime šiame įraše, nes grybai iš tiesų yra naudingi ir skanūs. Jei juos tinkamai paruošite ir pagardinsite, jie gali derėti beveik su viskuo. Taigi pradėkime nuo grybų gaminimo pagrindų.
Ar reikia nulupti grybus ?
Ne, grybų, kaip ir kitų daržovių, lupti nereikia. Grybai auginami labai švarioje, sterilioje aplinkoje, specialiame drėgname dirvožemyje. Šis purvas nuo grybų lengvai nuplaunamas po tekančiu vandeniu. Grybų lupimas paprasčiausiai atima daug laiko ir patiekalo nepagerina.
Atskirkite kotelius nuo viršūnių, palaistykite juos šaltu arba drungnu vandeniu ir nupjaukite tik pačią kotelių apačią (šaknis).
Ar galima valgyti grybų odelę?
Taip, grybų odelę galima valgyti, net ir žvynelinę galima valgyti. Skirtingai nei kitos daržovės, grybai valgomi visi. Nėra nei apsauginės kietos išorinės odelės, nei vidurinės dalies, kurioje slepiasi sėklos.
Taigi nesijaudinkite, jei jūsų grybai vis dar su odelėmis, jie visiškai tinkami ! Jos netgi suteikia gražų kontrastą, jei turite gražių kreminių arba rudos spalvos pievagrybių.
Ar galima valgyti žalius grybus ?
Galite valgyti žalius grybus, tačiau nedideliais kiekiais ir tik jei esate tikri, kad jie gauti iš saugaus šaltinio. Šampinjonus ir portobello grybus galima valgyti žalius, tačiau gali nepatikti jų tekstūra (labai puri).
Įdomus faktas: portobello ir šampinjonai yra tie patys grybai, Portobello pavadinimas jiems suteikiamas, kai jie subręsta ir jų viršūnėlės atsiskiria nuo kotelių.
Ar reikia plauti grybus?
Taip, prieš gamindami grybus visada juos nuplaukite. Ypač jei planuojate juos naudoti žalius. Plaudami grybus pastebėsite, kad nuo jų nubyra šiek tiek purvo. Jei pastebėsite užsilikusių nešvarumų, patrinkite juos nykščiu, kol jie išnyks. Jei ne, galite juos tiesiog nupjauti.
Plaudami grybus, ypač austres, turėkite omenyje, kad jie sugeria dalį vandens. Grybai dievina drėgmę, todėl jie taip gerai auga po audros, o ypač ankstyvą rudenį.
Taigi plauti grybai kepdami išskiria daugiau vandens, tiesiog turėkite tai omenyje. Jį galite išvirti arba naudoti kaip sultinio ar virimo skysčio dalį.
Ar reikia pašalinti grybų kotelius ?
Grybų kotelius galite palikti, ypač jei tai maži grybai. Austrių grybų atveju kekės apačia (kotelis) bus kietesnė. Todėl norite jį nupjauti ir smulkiai supjaustyti, kad grybai suminkštėtų ir iškeptų iki galo.
Didelių pievagrybių kotelius galite pašalinti, kad būtų lengviau valyti ir pjaustyti. Stiebus vis tiek galite naudoti, bet kai jie tokie dideli, viduje tampa šiek tiek gumbuoti ir tuščiaviduriai. Viršūnėles naudoti galima, nesijaudinkite.
Ar reikia pašalinti grybų žiaunas ?
Jei norite pašalinti grybų žiaunas, spręskite patys. Jose yra grybų sporų (jos nekenksmingos žmogui) ir jos gali suirti grybams verdant. Tai nėra problema, nes nesvarbu, ar jas paliksite, ar ne, jos neturės įtakos patiekalo skoniui.
Žiaunos yra tiesiog vieta, kur grybas laiko savo „sėklas”. Jei bandysite jas nuimti, jos lengvai nukris nuo kepurėlės, tačiau tai varginantis ir beprasmis darbas, nebent labai nekenčiate jų išvaizdos.
Kodėl mano grybai kepa tamsesnės spalvos?
Grybai išverda tamsesnės spalvos dėl dviejų priežasčių: jų audiniai suyra ir atrodo drėgni, o žiaunos išskiria sporas, kurios ištirpsta ir nudažo virimo vandenį.
Grybų žiaunos paprastai yra tamsesnės spalvos nei likusi grybų dalis. Jose yra mažų mažų sporų, kurios yra naujų grybų pagrindas (kaip sėklos), o verdant grybus karštis ištirpina sporas virimo skystyje.
grybų virimas
Tas skystis viską nudažo ir nuspalvina tamsesne spalva. Todėl grybų viskas turi tamsesnį atspalvį, kartais tamsiai rudą, kartais šiek tiek pilką.
Trumpai tariant, tamsiame vandenyje nėra nieko blogo, tai tiesiog grybų virimas. Jei norite to išvengti, yra du eliksyrai.
Pirma, prieš virdami grybus galite iš jų išimti žiaunas ir įsitikinti, kad nieko neliko. Kruopščiai juos nuplaukite. Vanduo vis tiek šiek tiek patamsės, bet toli gražu ne tiek, kiek anksčiau.
Antra, galite naudoti konservuotus, iš anksto išvirtus grybus. Šie jau buvo išvirti ir nuplauti, todėl jūsų patiekale neliks jokios papildomos spalvos. Šių grybų privalumas yra tas, kad juos galima naudoti tokius, kokie jie yra, salotose arba dėti į jau beveik paruoštą patiekalą.
Grybai yra grybai ir skiriasi nuo augalų
Grybai labai skiriasi nuo kitų daržovių vien todėl, kad iš tikrųjų jie nėra augalai. Grybai yra grybai, o tai reiškia, kad jie plinta ne sėklomis, o sporomis. Jie neturi šaknų sistemos, o auga į vieną masę.
Jums tikrai atrodė, kad grybai yra susilieję. Taip yra ne todėl, kad toje pačioje ankštyje buvo dvi sėklos, o todėl, kad jei grybams leidžiama augti pakankamai dideliems, jie galiausiai susilieja.
Ar kada nors pastebėjote baltą pūkelį, kuris auga ant kai kurių prekybos centruose parduodamų grybų? Tai sporos, kurios pradėjo siekti kitus pakuotėje esančius grybus. Panašiai ir keli grybai, išaugę pakankamai dideli, kad jų kepurėlės susiliestų, galiausiai susilies, o pūkeliai veiks kaip jungiamasis audinys.
Trumpai tariant, jei niekada anksčiau negaminote patiekalų su grybais (arba gaminate retai), verta prisiminti šiame pranešime pateiktą informaciją. Taip, grybai labai skiriasi nuo augalų, ir tai daro juos dar įdomesnius. Jie puikiai tinka beveik visuose patiekaluose, į kuriuos juos galite įdėti, ir daugeliu atvejų jie puikiai pakeičia mėsą.
Pavyzdžiui, mūsų geriausi visų laikų makaronai buvo pievagrybių ir parmezano makaronai. Buvo tiesiog dieviški, o švieži grybai išties suteikia daug džiaugsmo.