Abrikosų Uogienė

Abrikosų uogienė

Nors vasara, turėtumėte suskubti atlikti būtinus paruošiamuosius darbus, kurie palengvins maisto ruošimą žiemą. Viena iš jų – abrikosų uogienė. Kasmet visada pagaminu keletą stiklainių šio skanėsto, kurį naudoju pyragams, keksiukams ir pyragams puošti. Dažnai receptuose galima sutikti, kad prieš tepant glajų arba kremą pyragaičių paviršius ištepamas abrikosų džemu. Tai daroma tam, kad glajus ir kremas geriau priliptų prie pyrago paviršiaus. Abrikosų uogienė yra švelnaus skonio ir nedominuoja. Prieš tepant abrikosų uogienę ant plutos, ją reikia šiek tiek pašildyti, nes ji yra labai tiršta. Žinoma, prie šios gardžios uogienės malonu išgerti arbatos. Taigi, visų formų abrikosų uogienė yra gera ir mūsų sandėliuke būtina.

Sudedamosios dalys

Abrikosų uogienei pasigaminti reikia:

  • abrikosai – 1 kg;
  • cukraus – 1 kg.

Abrikosų Uogienė Maisto gaminimo procesas

  1. Nuplaukite ir nusausinkite abrikosus.
  2. Ištraukite sėklas.
  3. Pertrinkite juos panardinamuoju maišytuvu.
  4. Gausite tokią tyrę.
  5. Į tyrę suberkite cukrų. Gerai išmaišykite ir užvirinkite.
  6. Užvirinkite abrikosų uogienę. Iš pradžių susidarys putos. Nepašalinkite putų, bet nuolat maišykite visą keptuvės turinį.
  7. Maišydami virkite uogienę apie 35-45 minutes nuo užvirimo. Baigiant virti putos išnyks. Paragaukite uogienės skonio. Tam paimkite švarią sausą lėkštę ir švariu šaukštu ant jos užlašinkite lašelį uogienės. Jei lašas neiškrenta, uogienė paruošta. Jei lašas išsiplečia, reikia virti daugiau uogienės. Šis parengties tikrinimo principas taikomas visų rūšių uogienėms.
  8. Mūsų abrikosų uogienė paruošta. Jokio lašėjimo. Karštas užtepas stiklainiuose. Iš karto neuždarykite stiklainių, bet leiskite uogienei atvėsti. Tik tada, kai abrikosų uogienė visiškai atvės, sandariai uždarykite dangteliais ir padėkite laikyti. Taip paruoštą uogienę galima puikiai laikyti kambario temperatūroje.
  9. Abrikosų uogienė yra gana tiršta.
  10. Šaukštas tiesiog vertas to.
  11. Padėkite sau ir maloniai praleiskite laiką!
  12. Pagal šį receptą galite pasigaminti uogienės iš bet kokių vaisių ar uogų. Džemai yra tiršti, kvapnūs ir skanūs.

Abrikosų uogienė

APRAŠYMAS

Dar neišbandžiau tiek daug uogienių ir džemų, bet jau įsitikinau, kad naminės uogienės ir džemai yra daug skanesni ir aromatingesni už pirktus parduotuvėje. Mums labai patiko abrikosų uogienė, kurios receptu norėčiau pasidalyti su jumis. Ieškojau internete, bet yra įvairių būdų, kaip tai padaryti. Šį receptą gavau iš Delios Smith, manau, kad jis paprastas ir nesudėtingas. Jis tikrai geras, o abrikosų skonis nuostabus)

Keletas pastabų apie receptą:

  1. Šiai uogienei (ir daugeliui kitų) geriau naudoti neprinokusius vaisius, nes juose yra daugiau pektino, todėl uogienė greičiau ir geriau sutirštėja). Pati bandžiau – su pernokusiais abrikosais tai padaryti sunkiau, o uogienės skonis prastesnis.
  2. Pagal šį receptą vaisiai per naktį mirkomi su cukrumi ir citrinos sultimis. Kaip rašo Delia, tai daroma tam, kad vaisių puselės geriau išlaikytų formą kepimo metu. Jei per naktį išsiskiria daug sulčių, geriau dalį jų nusausinti (palikite tiek, kad apsemtų vaisius).
  3. Apie cukrų. Mano nuomone, uogienė yra saikingai saldi, bet ne saldi. Aš paėmiau 100 gramų mažiau ir man pavyko gerai.
  4. Delia į uogienę taip pat deda abrikosų branduolių. Aš to nebandžiau, bet aprašiau procesą recepte, kas galbūt norėtų jį išbandyti. Kaip teigiama viename šaltinyje, abrikosų branduoliai suteikia migdolų skonį.

ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO RECEPTAS

  1. Paimame didelį puodą (skirtą konservavimui arba nerūdijančio plieno, bet ne aliuminio) ir jo dugną ištepame sviestu. Tai padės uogienei nesudegti. Abrikosus perpjauname per pusę ir sluoksniais sudedame į puodą. Kiekvieną sluoksnį pabarstykite cukrumi.
  2. Išspauskite iš citrinos sultis ir užpilkite jas ant abrikosų. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite per naktį. (Dėl šio išankstinio mirkymo vaisiai tampa tvirtesni, o gaminant uogienę vaisių puselės geriau išlaiko formą).
  3. Kitą dieną gaminame uogienę. Norėdami patikrinti, ar jis paruoštas, išimkite 3 lėkštes iš šaldiklio. Paimame indą su abrikosais. Šią uogienę gaminau 2 kartus ir abiem atvejais išsiskyrė nemažai sulčių, todėl dalį jų nusausinau. Manau, kad tai priklauso nuo vaisių ir jų sunokimo. Skystis turėtų padengti tik vaisius, o visa kita geriausia pašalinti, kitaip uogienė gali nesutirštėti. Statome keptuvę ant vidutinės ugnies ir verdame 15 minučių, kol cukrus visiškai ištirpsta (turi ištirpti visos granulės, kitaip uogienės konsistencija nebus tinkama). Mano atveju visas cukrus jau buvo ištirpęs per naktį. Tada padidinkite kaitrą iki labai didelės ir leiskite vaisiams virti 10-20 minučių. Čia svarbu toli nenueiti ir retkarčiais pamaišyti, kad nesudegtų.
  4. Patikrinkite, ar uogienė paruošta. Iš šaldiklio ištraukiame lėkštutę ir ant jos užpilame šiek tiek uogienės. Leidžiame jai kelias sekundes atvėsti, tada pabandome pirštu. Jei ji neišsisklaido ir ant jos susidaro savotiška „plutelė” (šiek tiek sukietėjęs paviršius), vadinasi, uogienė paruošta. Jei taip neatsitinka, leiskite uogienei virti dar 5 minutes ir pakartokite bandymą. Taip pasiekiame norimą uogienės konsistenciją. Pagal skonį ji gali būti plonesnė arba tirštesnė. Aš viriau šiek tiek ilgiau, ir uogienė gavosi tiršta, o to ir norėjau.
  5. Delia taip pat pataria pabaigoje uogienės paviršių patepti sviestu, kad pašalintumėte susidariusias putas. Aš to nedariau, nes nebuvo būtina. Netgi savo recepte ji į uogienę įdeda abrikosų kauliukų. Aš to nedariau, todėl negaliu vertinti rezultato, bet aprašysiu procesą – gal kas nors norės pabandyti. Ji iš abrikosų išima pusę kauliukų, perlaužia juos per pusę ir išima šerdį. Blanširuoja juos 1-2 minutes karštame vandenyje (kaip migdolus), tada nusausina ir pašalina žievelę. Juos įdeda į jau paruoštą uogienę (t. y. po 4 etapų) ir palieka 15 minučių brinkti. Kaip skaičiau viename iš šaltinių, abrikosų kauliukai suteikia savotišką migdolų natą.
  6. Šiltą uogienę išdėliojame į paruoštus stiklainius ir karštą suvyniojame. Aš savo laikiau šaldytuve ir ji ilgai neišsilaikė.
  7. Labai skanu su duona ir karšta arbata. Skanaus patiekalo))))

 

Parašykite komentarą