žuvis orkaitėje

Kaip orkaitėje paruošti sultingą žuvį: 10 šaunių receptų

Skanūs deriniai su daržovėmis, grybais, įvairiais padažais ir kt.

1. Dorado druskoje orkaitėje

Ingredientai

  • 2 giltinės;
  • 300 g rupios druskos;
  • 2-3 citrinos griežinėlių – nebūtina

Kepimas

Žuvį nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Į kepimo indą įberkite trečdalį druskos, ant viršaus sudėkite jūros lydeka. Jei reikia, ant skerdenų uždėkite po citriną ir viską užberkite likusia druska.

Kepkite apie 15-20 minučių 220 °C temperatūroje. Šiek tiek atvėsinkite ir nuimkite druskos apvalkalą.

2. Muliažas folijoje su citrina orkaitėje

Ingredientai

  • 1 nedidelė puokštė žalumynų;
  • 1 citrina;
  • 1 sterkas;
  • druskos – pagal skonį;
  • juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 1-2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių;
  • 20 g sviesto;
  • 1-2 šaukštai augalinio aliejaus.

Gaminimas

Susmulkinkite žalumynus. Supjaustykite citriną griežinėliais.

Žuvį nuplaukite , išdarinėkite, pašalinkite žiaunas ir pelekus. Iš vidaus ir iš išorės pasūdykite ir papipirinkite, užpilkite citrusinių vaisių sultimis. Pabarstykite smulkintais žalumynais ir įdarykite citrina. Ant viršaus uždėkite sviesto gabalėlius.

Kepimo indą išklokite folija ir patepkite augaliniu aliejumi. Išdėliokite baravyką ir suvyniokite.

Žuvį kepkite apie 30-40 minučių 180 °C temperatūroje.

3. Menkė su paprikomis orkaitėje

Ingredientai

  • 2 paprikos;
  • 1 svogūnas;
  • 3-4 skiltelės česnako;
  • 650 g menkės filė;
  • druskos – pagal skonį;
  • juodųjų pipirų – pagal skonį.

Gaminimas

Papriką supjaustykite juostelėmis, svogūną – mažais gabalėliais. Česnaką pertrinkite per presą.

Filė supjaustykite į kelis porcijinius gabalėlius. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir uždėkite ant folijos. Ant žuvies sudėkite svogūną ir česnaką , tada lengvai pasūdykite papriką. Sandariai suvyniokite foliją.

Žuvį kepkite apie 30 minučių 180 °C temperatūroje. Tada atidarykite foliją, nusausinkite išsiskyrusį skystį ir palikite menkę kepti dar 5 minutes.

4. Upėtakis su bulvėmis ir česnaku orkaitėje

Ingredientai

  • 2 skiltelės česnako;
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 4 bulvės;
  • 1 upėtakis;
  • 1 valgomasis šaukštas sviesto;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių;
  • 1 valgomasis šaukštas grūdėtų garstyčių.

Gaminimas

Česnaką pertrinkite per presą ir sumaišykite su 2 šaukštais augalinio aliejaus, druska ir pipirais. Nuo bulvių nuimkite odelę ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.

Žuvį nuplaukite, išvalykite, išdarinėkite ir išimkite žiaunas. Apšlakstykite upėtakius česnakiniu padažu ir 20-25 min. palaikykite šaldytuve.

Sviestą išlydykite, šiek tiek atvėsinkite ir sumaišykite su tryniu, citrinos sultimis, garstyčiomis ir druska.

Kepimo indą ištepkite likusiu augaliniu aliejumi. Sudėkite į jį žuvį ir bulves, užpilkite kreminiu garstyčių padažu. Kepkite maždaug 30 minučių 200 °C temperatūroje. Jei žuvis ar bulvės pradeda degti, uždenkite folija.

5. Žuvis su citrina ir majonezu orkaitėje

Ingredientai

  • 1 citrina;
  • 100 g majonezo;
  • druskos – pagal skonį;
  • juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • mėgstamų prieskonių – pagal skonį;
  • 2 silkės arba skumbrės.

Gaminimas

Supjaustykite citriną griežinėliais. Majonezą sumaišykite su druska, pipirais ir prieskoniais.

Išvalykite žuvį ir aptepkite ją majonezo padažu. Įdarykite citrina.

Žuvį suvyniokite į foliją ir įdėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę maždaug 15 min. Tada foliją atidarykite ir kepkite dar 10-15 minučių.

6. Plekšnės su svogūnais ir grietine orkaitėje

Ingredientai

  • 1 200 g plekšnių;
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos;
  • 2-3 žiupsneliai maltų juodųjų pipirų;
  • žuvies prieskonių – pagal skonį;
  • 3-4 svogūnėliai;
  • 250 g grietinės.

Gaminimas

Žuvį nuvalykite, išdarinėkite, pašalinkite galvą ir pelekus, tada supjaustykite porcijomis. Nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir pagardinkite druska (naudokite apie ⅔), pipirais ir kitais prieskoniais.

Svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apie ⅔ sudėkite į kepimo indą. Apšlakstykite puse grietinės. Ant viršaus sudėkite žuvį ir likusį svogūną. Šiek tiek pasūdykite ir uždenkite grietine.

Kepkite maždaug 40 minučių 200 °C temperatūroje.

7. Žuvis orkaitėje, įdaryta ryžiais ir grybais

Ingredientai

  • 30-40 g ryžių;
  • 200 g pievagrybių;
  • 1 svogūnas;
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • 1 jūros lydeka arba kita žuvis;
  • 2 šaukštai grietinės;
  • 2-3 šakelės petražolių;
  • 50 g kietojo sūrio.

Gaminimas

Išvirkite ryžius, kol išvirs, ir atvėsinkite.

Pievagrybius ir svogūnus supjaustykite nedideliais gabalėliais. 7-10 min. kepkite keptuvėje su 2 šaukštais aliejaus ant vidutinės ugnies. Įmaišykite ryžius ir druską.

Išvalykite žuvį ir išimkite žiaunas. Padarykite pjūvį nugaroje ir atsargiai išimkite stuburą. Sudėkite į riebalais išteptą kepimo indą ir įdarykite grybų ir svogūnų ryžiais. Jei įdaro liko, tiesiog įdėkite jį šalia. Ant žuvies viršaus užtepkite grietinės su smulkintomis žolelėmis ir pabarstykite smulkiai tarkuotu sūriu.

Kepkite apie valandą 180 °C temperatūroje.

8. Silkė su bulvėmis ir sūriu orkaitėje

Ingredientai

  • 500 g bulvių;
  • 8 silkių filė;
  • 100 g kietojo sūrio;
  • 4 šaukštai minkšto grietinėlės sūrio ;
  • 3 kiaušinių;
  • 300 ml grietinėlės;
  • druskos – pagal skonį;
  • juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 1 žiupsnelis malto muskato riešuto;
  • 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus.

Gaminimas

Nuluptas bulves ir žuvies filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.

Kietąjį sūrį sutarkuokite smulkia tarka. Pusę sumaišykite su minkštuoju sūriu, kiaušiniais, grietinėle, druska, pipirais ir muskato riešutu.

Kepimo indą ištepkite aliejumi. Sudėkite į jį žuvį ir bulves. Supilkite grietinėlės padažą ir pabarstykite likusiu sūriu. Kepkite maždaug 25-30 minučių 180 °C temperatūroje.

9. Žuvis su džiūvėsėliais ir pomidorų padažu orkaitėje

Ingredientai

  • 550 g menkės filė arba kitos žuvies;
  • 25 g parmezano arba kito kietojo sūrio;
  • 2-3 šakelės petražolių;
  • 25 g sviesto;
  • 500 g pomidorų padažo ;
  • druskos – pagal skonį;
  • juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 50 g džiūvėsėlių.

Gaminimas

Žuvį supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Sūrį sutarkuokite smulkia tarka. Susmulkinkite petražoles.

Kepimo indą ištepkite trupučiu sviesto. Supilkite į jį padažą ir vienu sluoksniu išdėliokite žuvį, pasūdykite ir papipirinkite.

Išlydykite likusį sviestą, šiek tiek atvėsinkite ir sumaišykite su sūriu, petražolėmis ir džiūvėsėliais.

Uždenkite folija ir kepkite apie 10 minučių 180 °C temperatūroje. Tada nuimkite foliją ir ant žuvies užtepkite džiūvėsėlių. Kepkite dar 10-15 minučių.

10. Įdarytas karpis su daržovėmis orkaitėje

Ingredientai

  • 1 karpis, sveriantis iki 2 kg;
  • druskos – pagal skonį;
  • juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 2 bulvės;
  • 500 g morkų;
  • 1 kg svogūnų;
  • 1 citrina;
  • 1-2 šakelės rozmarino;
  • 150 g rūkytos šoninės;
  • 2-3 šakelės petražolių;
  • 5-6 česnako skiltelės;
  • 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus;
  • 250 ml grietinės;
  • 100 ml baltojo vyno.

Gaminimas

Žuvį nuvalykite, išdarinėkite ir išimkite žiaunas. Apibarstykite druska ir pipirais.

Bulves, morkas ir svogūnus supjaustykite nedideliais gabalėliais, citriną – griežinėliais.

Daržoves sumaišykite su druska, pipirais ir smulkintais rozmarinais. Įdarykite karpį. Vienoje žuvies pusėje padarykite kryžminius pjūvius ir į juos įdėkite šoninės, petražolių ir česnako griežinėlių.

Kepimo indą ištepkite aliejumi. Į jį sudėkite karpį ir likusias daržoves. Patepkite grietine ir supilkite į formą vyną. Kepkite apie pusantros valandos 180-200 °C temperatūroje. Jei žuvis pradeda degti, uždenkite ją folija. Prieš patiekdami papuoškite citrina.

Parašykite komentarą