VIŠTIENA SOJŲ PADAŽE SU MEDUMI
Su ryškia plutele, nepaprastai skanus ir labai apetitiškas! Vištiena sojų padaže su medumi nuo seno laikoma klasika. Paprastas marinatas paukščiui suteikia sultingumo, nepakartojamo skonio ir aromato. Sudėtyje esantis sviestas ir augalinis aliejus mėsą padarys minkštą ir švelnią! Skirta šventėms ir darbo dienoms.
SUDĖTIS / INGREDIENTAI
- Vištiena – 2 kg
- Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
- Druska – pagal skonį
MARINAVIMAS:
- Sojų padažas – 100 ml
- Medus – 2 valgomieji šaukštai
- Sviestas – 2 valgomieji šaukštai
- Augalinis aliejus – 2 valgomieji šaukštai
- česnakų milteliai – 1 valgomasis litras
- imbiero milteliai – 1 arbatinis šaukštelis
- Paprikos – 1 arbatinis šaukštelis
- Karis – 0,5 arbatinio šaukštelio
- Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
- Druska – pagal skonį
GAMINIMAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Kaip orkaitėje pasigaminti gardžią sultingą vištieną sojų padaže su medumi? Labai paprasta. Pirmiausia pasiruoškite reikiamus ingredientus pagal sąrašą. Paimkite tokio svorio vištieną, kokio jums reikia. Aš turiu marinato kiekį, skirtą 2 kg ar daugiau sveriančiam paukščiui. Jei turite paukštį, sveriantį mažiau nei 2 kg, sojų padažo, medaus, augalinio aliejaus ir sviesto kiekį galite sumažinti trečdaliu.
- Vištieną nuplaukite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais arba popierinėmis servetėlėmis. Įtrinkite paukštį druska ir pipirais iš vidaus ir iš išorės. Kol ruošite marinatą, vištieną palikite kambario temperatūroje.
- Dabar paruoškite marinatui reikalingus ingredientus. Galite juos papildyti arba pakeisti, pasilikdami tris pagrindinius ingredientus: sojų padažą, medų ir imbierą. Šiuos prieskonius galite pakeisti paruoštu vištienai skirtu prieskonių mišiniu, tačiau perskaitykite sudėtį ant pakuotės. Tokiuose mišiniuose paprastai jau būna druskos ir pipirų, todėl būkite atsargūs, kad kartu su sojų padažu patiekalo nepersūdytumėte. Augalinis aliejus – bet koks. Aš turiu alyvuogių.
- Dubenyje sumaišykite augalinį ir sviestą, medų, sojų padažą, imbierą, česnaką, karį. Įberkite šviežiai maltų pipirų. Sausą česnaką ir imbierą galima pakeisti 1 šviežia česnako skiltele ir 2 cm imbiero šaknies, kurią reikia sutarkuoti smulkia tarka.
- Gerai išmaišykite. Visiškai vientiso mišinio jums nepavyks gauti – maži sviesto gabalėliai plūduriuos paviršiuje, tačiau per pirmąsias kaitinimo orkaitėje minutes jie ištirps ir marinatas bus vientisas.
- Įtrinkite vištieną marinatu iš vidaus ir iš išorės. Palikite paukštį marinuotis šaldytuve 1-2 valandas.
- Jei įmanoma, geriau naktį. Kuo ilgiau mėsa marinuojama, tuo ji bus minkštesnė, skanesnė, sultingesnė ir aromatingesnė.
- Sudėkite vištieną į kepimo indą ir, jei reikia, užpilkite marinatu. Kadangi paukštį marinavau ta pačia forma, kaip ir kepiau, paukštį tiesiog apverčiau krūtinėlės puse į viršų. Kepkite vištieną iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 valandos. Tikslus laikas priklauso nuo jūsų orkaitės ir vištienos dydžio. Vištieną kuo dažniau apšlakstykite sultimis iš formos dugno.
- Palaipsniui marinatas tirštėja ir ant paukščio paviršiaus susidaro skani traški medaus plutelė. Gero apetito!