MAKARONAI SU KUMPIU, GRIETINĖLE IR SŪRIU
Makaronai su kumpiu paruošiami greitai ir labai paprastai. Makaronai po švelniu kreminiu česnakiniu padažu su kumpio gabalėliais, sūriu ir žolelėmis – su tokiu patiekalu bet kokie kasdieniai pietūs ar vakarienė taps tikra švente.
SUDĖTIS / INGREDIENTAI
- Makaronai (ilgieji makaronai) – 300 g
- Kumpio – 200 gr
- Grietinėlė (20 %) – 200 ml
- kietasis sūris – 50 gr
- Česnakai – 2 vnt.
- Petražolės (3 šakelės) – 10 gr
- Augalinis aliejus – 2 valgomieji šaukštai
- Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
- Druska – pagal skonį
GAMINIMAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Paruoškite ingredientus. Makaronams su kumpiu, grietinėle ir sūriu paruošti reikia: 300 g ilgų makaronų; 200 g kumpio; 200 ml grietinėlės (20 %); 150 g sūrio; 2 skiltelių česnako; 3 šakelių petražolių; 2 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus; maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.
- Supjaustykite kumpį nedideliais kubeliais ir juostelėmis.
- Česnaką nulupkite ir smulkiai sukapokite.
- Sūrį sutarkuokite stambia tarka.
- Petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai sukapokite.
- Makaronus išvirkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens, kol bus al dente.
- Nusausinkite makaronus sietelyje ir leiskite vandeniui nutekėti.
- Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Įdėkite česnaką, pakepinkite 1 minutę.
- Į keptuvę sudėkite kumpį. Maišydami kepkite apie 3 minutes, kol įgaus auksinę spalvą. Supilkite grietinėlę. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išmaišykite. Užvirinkite grietinėlę.
- Perkelkite makaronus į keptuvę su kumpiu ir grietinėle.
- Išmaišykite. Viską kartu troškinkite apie 2 minutes.
- Padalykite makaronus į lėkštes. Ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio ir žolelių. Gero apetito!
Iš visų itališkų makaronų rūšių labiausiai mėgstu Pasa Carbonara su riebios traškios šoninės griežinėliais, kiaušinio tryniu, grietinėle ir privalomu tarkuotu sūriu. Tačiau šoninė yra per riebi, todėl dažnai ją keičiu kumpiu.
Šiam patiekalui reikia imti makaronus iš kietųjų kviečių. Tai gali būti kaip slėnio makaronai, pavyzdžiui, spagečiai, tagliatelle, fettuccine, arba vidutinio sunkumo: farfalle (mums geriau žinomi kaip „lankai”), conchiglione (kriauklės), penne (vamzdeliai), fuzzili (grąžtai) arba orecchiette (panašūs į išgaubtas monetas).
Labiausiai mėgstu ilgus makaronus, todėl gaminau su tagliatelle – šie makaronai atrodo kaip maži rutuliukai ir iš jų daromi makaronų lizdai su kokiu nors įdaru. Bet aš juos naudojau kaip įprastus makaronus. Stipriai verdant rutuliukai subyrėjo į įprastas ilgas juosteles.
Galite naudoti bet kokį kumpį, bet geriausia tokį, kurį mėgstate atskirai. Su kumpiu, kurio skonio nemėgstate, vargu ar gausite gerus makaronus, nes kumpio dalis patiekale nėra maža. Kartą gaminau tokius makaronus: paėmiau naują kumpį, niekada jo nebandžiau ir jis man visai nepatiko. Nusprendžiau naudoti bent jau su makaronais. Bet ir patys makaronai man nepatiko dėl šio kumpio skonio.