Valstybės standartas Dovanų tortas

Siūlau prisiminti ir pagaminti nuostabų GOST (valstybinis standartas) dovanų tortą, kuris sovietmečiu buvo labai paklausus. Šis tortas su švelniausiu biskvitu, pamirkytu aromatingame sirupe, su itin gardžiu Šarlotės kremu, visiškai apibarstytas skrudintais žemės riešutais – tai kažkas! Siūlau išsamų aprašymą su daugybe nuotraukų „žingsnis po žingsnio” ir būtinai laikykitės visų instrukcijų, nenukrypdami nuo jų. Pyragą pagaminti labai paprasta, o galutinis rezultatas yra tokio paties skonio ir aromato kaip ir prieš daugelį metų. Privalote išbandyti!

Sudedamosios dalys

Norėdami pagaminti „Dovanų” tortą pagal GOST, jums reikės:

  • Biskvitui:
  • kiaušiniai – 4 vnt;
  • cukraus – 120 g;
  • miltai – 120 gr;
  • vanilino – 0,5 šaukštelio;
  • druskos – nedidelis žiupsnelis.
  • Šarlotės kremui:
  • kiaušinis – 1 vnt;
  • pieno – 80 ml;
  • cukraus – 125 g;
  • sviesto (tik geros kokybės) – 150 g;
  • konjako – 1 valgomasis šaukštas;
  • romas – 1 valgomasis šaukštas.
  • Impregnavimas:
  • vandens – 110 ml;
  • cukraus – 100 gr;
  • konjako – 1 valgomasis šaukštas;
  • cukraus pudros – pyragui apibarstyti;
  • nuluptų žemės riešutų (pyragui apibarstyti) – 200-250 g.

Maisto gaminimo procesas

  1. Sausainiai turi būti iškepti iš anksto; jie turi „stovėti” 8-12 valandų. Kiaušiniai turi būti šalti. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus plakite mikseriu su žiupsneliu druskos, kol atsiras ryškios viršūnės. Tai užtruks apie 5-6 minutes.
  2. Palaipsniui supilkite pusę cukraus (60 g) ir toliau plakite dideliu greičiu. Taip pat plakite iki standumo (apie 10 minučių).
  3. Kitame dubenyje išplakite kiaušinių trynius su likusiu cukrumi ir vanile iki beveik baltos ir purios masės.
  4. Tada į kiaušinių trynių masę dalimis sudėkite plaktus baltymus, kiekvieną kartą atsargiai įmaišydami juos medine ar plastikine mentele nuo apačios iki viršaus.
  5. Persijokite miltus, tada antrą kartą persijokite tiesiai į kiaušinių trynių ir baltymų mišinį, taip pat po truputį, kiekvieną kartą atsargiai įmaišydami.
  6. Apskritą indą (geriausiai spyruoklinės formos), kurio skersmuo apie 20-22 cm, ištepkite sviestu, dugną išklokite pergamentu. Taip pat išklojau šonus, nes mano forma nėra su apvadais. Tešlą paskleiskite formoje ir išlyginkite.
  7. Kepkite biskvitą iki 180-190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių (neatidarinėkite durelių).
  8. Paruoštą sausainį perkelkite ant grotelių. Pats sausainis bus labai minkštas, tiesiog nesunkus. Mano forma buvo šiek tiek didesnė, nei turėjo būti, todėl sausainiai nebuvo per daug purūs. Palikite pyragą 8-12 valandų (geriau jį iškepti vakare, o ryte toliau gaminti pyragą).
  9. Paruoškite pyragą: į puodą įpilkite vandens ir cukraus. Užvirinkite vandenį ir cukrų, o kai cukrus visiškai ištirps, išjunkite dujas. Leiskite sirupui atvėsti, supilkite šaukštą brendžio ir išmaišykite.
  10. Paruoškite kremą: ištirpintą sviestą išplakite mikseriu iki trapumo.
  11. Supilkite pieną į nedidelį puodą, įmuškite kiaušinį ir suplakite plaktuvu.
  12. Įmaišykite cukrų.
  13. Taip pat gerai išmaišykite vieliniu plakikliu ir pašildykite mišinį. Užvirinkite ir maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol kremas sutirštės (3-5 min.). Kai mišinys bus karštas, jis bus panašus į skystą kisielių. Leiskite masei visiškai atvėsti – ji sutirštės.
  14. Tada į išsuktą sviestą plakdami mikseriu įmaišykite po šaukštą kremo mišinio.
  15. Gausite labai gražų, švelnų kremą, į kurį pabaigoje galite įpilti po šaukštą brendžio ir romo. Vietoj romo įmaišiau 2 lašus kvapiosios medžiagos.
  16. Perpjaukite pyragą per pusę aštriu peiliu ilga geležte arba specialiu įrankiu.
  17. Apatinį pyragą pamirkykite paruoštame sirupe.
  18. Tuomet ant viršaus užtepkite 1/3 grietinėlės.
  19. Ant viršaus uždėkite antrąjį biskvito gabalėlį, šonus aptepkite likusiu kremu ir viršų aptepkite likusiu kremu.
  20. Paskrudinkite žemės riešutus keptuvėje ir atvėsinkite.
  21. Tada susmulkinkite žemės riešutus. Per smulkiai jų nesusmulkinkite, todėl geriausia juos sudėti į maišelį ir kelis kartus apvolioti kočėlu.
  22. Pyrago viršų ir šonus apibarstykite žemės riešutais ir pabarstykite trupučiu cukraus pudros.
  23. Neįprastai skanų GOST pyragą su prieskoniais padėkite į šaldytuvą bent 3-4 valandoms. Tada supjaustykite ir patiekite.
  24. Būtinai išbandykite, GOST pyragas visada būna puikus.
  25. Šis skanus „Dovanų tortas” tikrai patiks jums ir jūsų šeimai bei draugams!
  26. Mėgaukitės maistu!

 

Parašykite komentarą