
Mano eksperimentai su tešla koldūnams ar virtinukams parodė, kad sėkmingiausia buvo tešla, pagaminta su vandeniu. Nors kiti receptai, pavyzdžiui, kefyro tešlos, taip pat yra geri ir aš juos naudoju. Vandenyje išminkyta koldūnų tešla yra labai minkšta, elastinga, lengvai formuojama, nesuplyšta, koldūnai nesuplyšta ir neišsilieja virti vandenyje. Iš nurodyto ingredientų kiekio pagaminkite 100 mažų koldūnų.
Sudedamosios dalys
Norint pasigaminti koldūnų tešlą su vandeniu, reikės:
- Tešlai:
- 250 ml šalto vandens;
- 1 kiaušinis C0;
- 500 g miltų;
- žiupsnelis druskos.
- Koldūnams:
- malta kiauliena ir jautiena su svogūnais.
Metodas
- Į dubenį įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, suplakite šakute. Supilkite vandenį, gerai išmaišykite iki vientisos masės. Vanduo turi būti labai šaltas. Prieš gamindami tešlą, tiesiog padėkite stiklinę vandens į šaldytuvą maždaug valandai. Galite naudoti mineralinį vandenį, bet aš nematau jokio skirtumo, todėl tešlą gaminu su įprastu išgrynintu vandeniu.
- Į mišinį po šaukštą palaipsniui suberkite miltus, intensyviai maišydami, kad neliktų gumuliukų.
- Kai tešla bus pakankamai tiršta, perkelkite ją ant stalo ir toliau minkykite rankomis, pridėdami miltų. Priklausomai nuo miltų savybių, jų gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau, tačiau miltų nepersistenkite, kad tešla nebūtų per standi.
- Kai tešla bus paruošta, t. y. vientisa ir nelipni prie stalo ar rankų, uždenkite ją sausu rankšluosčiu ir palikite 20 minučių pakilti kambario temperatūroje.
- Tada padalykite tešlą į 4 dalis. Vieną tešlos dalį iškočiokite 2-3 mm storio sluoksniu ir išpjaukite apskritimus koldūnams. Likusią tešlą pakiškite po rankšluosčiu.
- Įdaras turi būti paruoštas iš anksto. Įdarui sumaliau kiaulieną su jautiena ir svogūnais.
- Formuokite koldūnus tradiciniu būdu ir dėkite juos ant miltais pabarstytų pjaustymo lentelių. Tada įdėkite į šaldiklį. Šaldytus koldūnus sudėkite į švarius maišelius.
- Taip gaminami puikūs koldūnai iš vandens pagrindo tešlos.
- Mėgaukitės koldūnais ir pradžiuginkite savo artimuosius!