Vištienos terijakio vištiena
Teriyaki kilęs iš japonų kalbos žodžių teri – blizgėti ir yaki – kepti arba kepti ant grotelių. Būtent taip atrodo tradicinis teriyaki: blizgantis ir su grilio žymėmis. Japonijoje teriyaki gaminamas maišant sojų padažą, sakę ir ryžių vyną miriną, kuris suteikia subtilaus saldumo. Sietle paplitęs teriyaki, kurio adaptacija yra šis patiekalas, yra šiek tiek ryškesnis. Virėjai saldina baltuoju cukrumi ir ananasų sultimis. Jie sutirština kukurūzų krakmolu. Imbieras ir česnakas į mišinį dedami dėl daugelio virėjų korėjietiškos kilmės. Tai visai netradicinis patiekalas, tačiau jį paprasta paruošti ir įtraukiantis valgyti. Būtinai suplanuokite iš anksto, nes prieš gaminant vištieną reikia marinuoti. Idealu būtų per naktį palaikyti šaldytuve, tačiau daugelis skaitytojų buvo patenkinti greitu maždaug valandos marinavimu.
SUDEDAMOSIOS DALYS
- 1 puodelis sojų padažo
- 1 puodelis cukraus granulių
- 1½ šaukštelio rudojo cukraus
- 6 skiltelės česnako, sutrintos presu
- 2 šaukštai tarkuoto šviežio imbiero
- ¼ šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 13 colių ilgio cinamono lazdelė
- 1 valgomasis šaukštas ananasų sulčių
- 8 vištienos šlaunelės be kaulo
- 2 valgomieji šaukštai kukurūzų krakmolo
PARUOŠIMAS
- Nedideliame puode sumaišykite visus ingredientus, išskyrus kukurūzų krakmolą ir vištieną. Užvirinkite ant didelės ugnies. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir maišykite, kol cukrus ištirps, apie 3 minutes. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Išmeskite cinamono lazdelę ir sumaišykite su ½ puodelio vandens.
- Įdėkite vištieną į stipriai uždaromą plastikinį maišelį. Įpilkite sojų padažo mišinio, maišelį užriškite ir apverskite, kad vištiena pasidengtų. Palaikykite šaldytuve bent valandą, geriausia – per naktį.
- Išimkite vištieną ir atidėkite į šalį. Supilkite mišinį į nedidelį puodą. Ant didelės ugnies užvirinkite, tada sumažinkite ugnį iki silpnos. Sumaišykite kukurūzų krakmolą su 2 šaukštais vandens ir supilkite į keptuvę. Maišykite, kol mišinys pradės tirštėti, ir palaipsniui įmaišykite tiek vandens (apie ½ puodelio), kad padažas būtų tirštos grietinėlės konsistencijos. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Įkaitinkite broilerį arba kepsninę. Vištienos gabalėlius iš visų pusių lengvai aptepkite padažu ir kepkite arba kepkite ant grotelių apie 3 min. iš kiekvienos pusės. Kol vištiena kepa, padažą pakaitinkite ant didelės ugnies ir užvirinkite, tada sumažinkite ugnį iki virimo, po truputį įpilkite vandens, kad mišinys būtų vientisos konsistencijos. Patiekdami supjaustykite vištieną juostelėmis, išdėliokite lėkštėse ir apšlakstykite padažu.