Švediški mėsos kukuliai
Švediški mėsos kukuliai, dar žinomi kaip „köttbullar”, yra vienas iš populiariausių švediškos virtuvės patiekalų. Šis receptas leis jums paruošti skanius kukulius, kurie puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei. 🍽️
Ingredientai:
- 400 g malto jautienos
- 200 g malto kiaulienos
- 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai pjaustytas
- 1 skiltelė česnako, smulkiai pjaustyta
- 1/2 puodelio džiūvėsėlių
- 1/4 puodelio pieno
- 1 kiaušinis
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
- 1/2 arbatinio šaukštelio muskato (pasirinktinai)
- 2 šaukštai aliejaus kepimui
Švediško padažo ingredientai:
- 2 šaukštai sviesto
- 2 šaukštai miltų
- 2 puodeliai sultinio (jautienos ar daržovių)
- 1/2 puodelio grietinėlės
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimo eiga:
1. Kukulių paruošimas:
- Pradėkite nuo svogūno ir česnako, kuriuos reikia pakepinti ant nedidelio karščio su šiek tiek aliejaus, kol taps minkšti ir auksinės spalvos. Tai suteiks kukuliams ypatingą skonį. 🧄🧅
- Dideliame dubenyje sumaišykite maltą jautieną ir maltą kiaulieną. Įdėkite pakepintus svogūnus ir česnakus, džiūvėsėlius, pieną, kiaušinį, druską, pipirus ir muskato riešutą (jei naudojate). Gerai išmaišykite visus ingredientus, kol susidarys homogeniška masė.
- Formuokite maždaug 3 cm skersmens kukulius. Galite drėkinti rankas, kad masažas neliptų. 🍖
2. Kukulių kepimas:
- Įkaitinkite didelę keptuvę su šiek tiek aliejaus ant vidutinės ugnies.
- Kepkite kukulius po kelis, kol jie užsimegs ir taps auksinės spalvos iš visų pusių. Darykite tai maždaug 10-12 minučių. Kukulius galima patiekti iš karto, tačiau juos taip pat galima palikti šiltus, kol paruošite padažą.
3. Padažo paruošimas:
- Naudodami tą pačią keptuvę, kurioje kepė kukuliai, ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies.
- Įdėkite miltus ir maišykite, kol jie taps šiek tiek auksinės spalvos, apie 2-3 minutes.
- Palaipsniui supilkite sultinį, nuolat maišydami, kad išvengtumėte grumstų. Virkite, kol padažas sutirštės.
- Pridėkite grietinėlę, druską ir pipirus pagal skonį. Kaip tik padažas bus paruoštas, sumažinkite ugnį ir leiskite jam dar 1-2 minutes pakaitinti. 🍶
Patiekimas:
Švediški mėsos kukuliai puikiai dera su šviežiu bulvių koše, uogiene ar šviežių daržovių salotomis. Patiekite kukulius su padažu ir, jei turite, pridėkite šiek tiek šviežių petražolių kaip garnyrą. Skanaus! 🥔🍇