Kaip paruošti minkštas ir sultingas vištienos širdeles
Patarimai, kaip išsirinkti ir apdoroti subproduktus, ir 10 nuostabiai skanių patiekalų receptų.
5 skanių vištienos širdelių paslaptys
- Pirmenybę teikite ne šaldytiems, o atšaldytiems subproduktams. Pirkdami atkreipkite dėmesį į spalvą ir struktūrą. Šviežios vištienos širdelės turi būti tankios, elastingos ir glotnios. Jų spalva – tamsiai raudona, artimesnė bordo spalvai. Melsvas atspalvis, purumas, geltonos dėmės ar baltas apvalkalas yra priežastis atsisakyti pirkti.
- Su subproduktais elkitės atsargiai. Širdies viduje gali likti kraujo krešulių. Norėdami juos pašalinti, perpjaukite kiekvieną širdį išilgai ir atverskite ją kaip knygą. Kraują išvalykite peiliu arba pirštais. Kruopščiai nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu. Nupjaukite plėves, riebalus ir kraujagysles. Jos yra valgomos, tačiau gali neigiamai paveikti patiekalo skonį.
- Vištienos širdelės yra raumenys ir gana kietos. Norėdami jas suminkštinti, prieš gamindami galite 40-60 minučių pamirkyti piene.
- Visos vištų širdelės verdamos 30 minučių, supjaustytos – apie 20. Tešlai , užtenka dešimties minučių virimo. Užvirinkite puodą vandens, įmeskite širdeles ir leiskite 2-3 minutes pavirti. Nusausinkite nuovire ir pripilkite vandens. Taip, kad skystis vos apsemtų širdeles. Pasūdykite ir virkite, kol išvirs. Nugriebkite putas, jei jos susidarė.
- Vištienos širdeles apkepkite svieste arba daržovių ir sviesto mišinyje – taip suminkštės. Ir geriau po dangčiu: nuo jo į keptuvę nusės garai ir neleis širdelėms išdžiūti.
Vištienos širdelės, keptos su svogūnais
Ingredientai
- 1 kg vištienos širdelių;
- 3 dideli svogūnai;
- 1 valgomasis šaukštas saulėgrąžų aliejaus;
- 50 g sviesto;
- druskos, maltų juodųjų pipirų ir kitų prieskonių – pagal skonį.
Gaminimas
Paruoštas širdeles perpjaukite per pusę. Išvirkite jas arba pamirkykite piene.
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Keptuvę patepkite saulėgrąžų aliejumi, tada įdėkite sviesto, ištirpinkite. Kepkite svogūną, kol pusiau iškeps. Sudėkite į jį virtas širdeles, išmaišykite. Po 5-7 minučių, kai širdelės pradės leisti vandenį, įberkite druskos, pipirų ir kitų prieskonių pagal skonį. Tai sustiprins drėgmės išsiskyrimą.
Uždenkite ir kepkite 20-25 minutes. Retkarčiais pamaišykite. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Vištienos širdelės grietinėje
Sultinga, malonaus kreminio skonio. Jos tinka su grikiais, ryžiais, bulvių koše ir kitais garnyrais . Vietoj grietinės galima naudoti grietinėlę.
Ingredientai
- 2 dideli svogūnai;
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus;
- 50 g sviesto;
- 700 g vištienos širdelių;
- 1 puodelis + 2 šaukštai vandens;
- 2 šaukštai miltų;
- 100 g grietinės;
- druskos ir juodųjų maltų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Įkaitinkite keptuvę su saulėgrąžų aliejumi. Tada į jį įdėkite sviesto. Kepkite svogūną, kol jis pusiau iškeps.
Paruoškite širdeles: nuplaukite, nupjaukite perteklių. Jei subproduktai dideli, perpjaukite per pusę. Siųskite jas prie svogūno, kepkite, kol apskrus – 5-7 minutes. Įpilkite stiklinę vandens, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Uždenkite dangčiu, troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies.
Miltus atskieskite nedideliu kiekiu vandens, kad neliktų gumuliukų. Supilkite šį mišinį į širdeles, leiskite šiek tiek sutirštėti ir įpilkite grietinės. Išmaišykite ir virkite dar 5-10 minučių.
Vištienos širdelės pomidorų padaže
Vidutinio aštrumo, su ryškiu pomidorų poskoniu. Puikiai dera su makaronais ir virtais ryžiais.
Ingredientai
- 1 svogūnas;
- 1 morka;
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus;
- 50 g sviesto;
- 500 g vištienos širdelių;
- 2 pomidorai;
- ½ puodelio vištienos sultinio;
- 3 šaukštai pomidorų pastos;
- 2 skiltelės česnako;
- ryšulėlis petražolių.
Gaminimas
Saulėgrąžų aliejuje pakepinkite svogūnus ir morkas. Tada įdėkite kepimui paruoštą sviestą ir vištienos širdeles. Kepkite 10-15 min. Sudėkite stambiai supjaustytus pomidorus ir kepkite dar 5-7 min.
Į keptuvę supilkite sultinį , sudėkite pomidorų pastą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir uždenkite. Virkite 10-15 minučių. Tada apibarstykite smulkintomis žolelėmis ir per presą pertrintomis česnakų skiltelėmis. Virkite neuždengę dar 7-10 minučių, kol išgaruos drėgmės perteklius.
Vištienos širdelės sojų padaže su daržovėmis
Sultingos širdelės su maloniu sojų padažo ir paprikos prieskoniu.
Ingredientai
- 300 g vištienos širdelių;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus + kepimui
- 2 šaukštai sojų padažo;
- 1 skiltelė česnako;
- ½ arbatinio šaukštelio paprikos;
- druskos ir juodųjų maltų pipirų – pagal skonį;
- 1 svogūnas;
- 1 morką;
- 1 papriką.
Gaminimas
Paruoštas vištienos širdeles užpilkite alyvuogių aliejumi ir sojų padažu, sudėkite česnaką, druską, pipirus ir papriką, perkoškite per presą. Išmaišykite ir palikite pusvalandį marinuotis.
Tuo metu pakepinkite juostelėmis supjaustytas daržoves: pirmiausia svogūnus, tada morkas ir paprikas. Į daržoves sudėkite širdeles, išmaišykite. Troškinkite ant vidutinės ugnies uždengę dangtį 20-25 min. Retkarčiais pamaišykite. Skysčio įpilti nereikia – širdelės jo suteiks.
Vištienos širdelės, keptos su grybais
Švelnus ir kartu pikantiškas. Patiekalas gaunasi toks rafinuotas, kad jį verta patiekti ant šventinio stalo.
Ingredientai
- 2 svogūnai;
- 500 g pievagrybių;
- saulėgrąžų aliejaus kepti;
- druskos ir juodųjų maltų pipirų – pagal skonį;
- 1 kg vištienos širdelių;
- 200 ml 10 % grietinėlės;
- 3 skiltelės česnako;
- 1 valgomasis šaukštas miltų;
- 100 g kietojo sūrio.
Gaminimas
Grybus nuplaukite ir supjaustykite dideliais kubeliais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir pusę su grybais apkepkite saulėgrąžų aliejuje. Kepimo viduryje grybus pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Iškeptus grybus su svogūnais sudėkite į kepimo indą.
Paruoškite širdeles: nuplaukite ir pašalinkite kraujo krešulius. Apkepkite kitą pusę svogūno. Kai jis taps auksinis, sudėkite į jį širdeles. Joms išleidus sultis, sudėkite per spaudyklę pertrintą česnaką, druską ir pipirus. Supilkite grietinėlę ir uždengę dangčiu troškinkite apie 20 minučių. Tada suberkite miltus, gerai išmaišykite ir troškinkite dar 7-10 minučių.
Vištienos širdeles kreminiame padaže sudėkite į kepimo indą ant grybų. Pabarstykite tarkuotu sūriu . Siųskite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 15 minučių.
Vištienos širdelės su bulvėmis puoduose
Švelniai kvepiančios širdelės su pikantišku saldžiu džiovintų slyvų poskoniu. Iš nurodyto produktų kiekio gausite maždaug keturis 500 g puodus.
Ingredientai
- 1 kg vištienos širdelių;
- 2 svogūnai;
- 2 morkos;
- 4 bulvės;
- 5 skiltelės česnako;
- 100 g džiovintų slyvų;
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų krapų;
- 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos;
- 2 arbatiniai šaukšteliai druskos.
Gaminimas
Paruoškite širdeles, nulupkite ir stambiai supjaustykite svogūnus, morkas ir bulves. Tą patį padarykite su džiovintomis slyvomis ir česnakais. Slyvų nereikia mirkyti.
Bulves sudėkite ant puodų dugno. Sumaišykite likusius ingredientus, įberkite prieskonių ir druskos. Pripildykite puodus beveik iki viršaus.
Į kiekvieną puodą įpilkite po ½ puodelio verdančio vandens. Uždenkite dangčiais ir siųskite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 1 valandai.
Pilavas su vištienos širdelėmis lėtoje viryklėje
Minimalus pasiruošimas, o pabaigoje – skanus patiekalas. Jį įvertins net tie, kurie laikosi saiko. Iš tiesų 100 g vištienos širdelių yra tik 159 kcal.
Ingredientai
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus;
- 2 svogūnai;
- 2 morkos;
- 500 g vištienos širdelių;
- 2 puodeliai ilgagrūdžių ryžių;
- 2 arbatiniai šaukšteliai plovo prieskonių;
- druskos pagal skonį;
- 2-3 stiklinės vandens;
- 1 galvutė česnako.
Gaminimas
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, morkas – juostelėmis. Ištepkite daugiafunkcinės keptuvės indą saulėgrąžų aliejumi ir kepkite daržoves 7-10 minučių. Galima be dangčio, maišant.
Sudėkite nuplautas vištienos širdeles. Kepkite dar 5-7 minutes, bet uždengę dangčiu. Tada sudėkite ryžius, plovo prieskonius ir druską. Supilkite karštą vandenį, kad jis apsemtų ryžius maždaug dviem pirštais. Įjunkite „gesinimo” arba „plovo” režimą vienai valandai. Po 45 minučių atidarykite dangtį ir į ryžius įkiškite česnako skilteles.
Vištienos širdelės tešloje
Minkštos švelnios širdelės su traškia plutele išsiskleidžia daug greičiau, nei išverda.
Ingredientai
- 500 g vištienos širdelių;
- 1 arbatinis šaukštelis sausų žolelių mišinio
- druskos ir juodųjų maltų pipirų pagal skonį;
- 2 kiaušiniai;
- 6 šaukštai kukurūzų miltų;
- 100 ml saulėgrąžų aliejaus.
Kepimas
Nuo vištienos širdelių nupjaukite riebalų perteklių, nuplaukite, pašalinkite kraujo krešulius. Kiekvieną širdelę atverskite kaip knygą ir suplėšykite. Pabarstykite kotletus maltais juodaisiais pipirais, druska ir žolelėmis. Palikite pastovėti 10-15 minučių.
Tešlai viename dubenyje suplakite kiaušinius, į kitą supilkite miltus. Kiekvieną širdelę pamerkite iš pradžių į kiaušinį, paskui į miltus ir kepkite gerai įkaitintame saulėgrąžų aliejuje.
Sriuba su vištienos širdelėmis ir sūriu
Lengvas ir kartu sotus patiekalas, kurio aromatas suburs visą šeimą.
Ingredientai
- 1 morka;
- 1 svogūnas;
- 50 g sviesto;
- 600 g vištienos širdelių;
- druskos ir juodųjų maltų pipirų – pagal skonį;
- 2,5 l vištienos sultinio;
- 4 bulvės;
- 100 g kreminio sūrio;
- 50 g makaronų;
- ryšulėlis krapų.
Gaminimas
Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka, svogūną susmulkinkite. Kepkite jas svieste, kol pusiau iškeps. Į jas sudėkite nuplautas ir supjaustytas vištienos širdeles. Kepkite 15-20 minučių. Pabaigoje pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
Išvirkite sultinį, į jį suberkite kubeliais supjaustytas bulves . Kai jis išvirs, supilkite keptas širdeles su daržovėmis. Tegul troškinasi 5-7 minutes.
Sudėkite makaronus ir grietinėlės sūrį. Išmaišykite ir po poros minučių patiekite į stalą kartu su smulkintomis žolelėmis.
Salotos su vištienos širdelėmis, pupelėmis ir korėjietiškomis morkomis
Sočios dėl pupelių ir širdelių, aštrios dėl korėjietiškų morkų .
Ingredientai
- 200 g vištienos širdelių;
- 100 g pievagrybių;
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus;
- 100 g konservuotų baltųjų pupelių;
- 100 g korėjietiškų morkų;
- 50 g krekerių;
- 2 šaukštai majonezo;
- druskos ir juodųjų maltų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Išvirkite apdorotas vištienos širdeles. Nepamirškite pačioje pabaigoje nuimti putų ir druskos. Kai atvės, supjaustykite nedideliais kubeliais arba žiedais. Saulėgrąžų aliejuje apkepkite smulkintus grybus.
Sudėkite visus ingredientus: širdeles, grybus, morkas, pupeles ir skrebučius. Apibarstykite druska ir pipirais, pagardinkite majonezu.