silkės sūdymas

8 būdai, kaip greitai ir skaniai marinuoti silkes

Skanios naminės silkės gaminimo paslaptys ir laiko patikrinti sūdymo receptai: sūryme ar be sūrymo, su citrina ar garstyčiomis, su actu ar aliejumi, olandišku ar greituoju būdu.

Ką reikia žinoti prieš sūdant silkę

  1. Sūdymui namuose geriausiai tinka atšaldyta Atlanto arba Ramiojo vandenyno silkė.
  2. Turime atskirą infografiką apie tai, kaip išsirinkti žuvį . Atidžiai ją išstudijuokite ir jokiu būdu nepirkite silkės be galvos ir pelekų. Dažnai jie būna nupjauti siekiant paslėpti produkto gedimą. Geriau imkite visą žuvį ir, jei reikia, patys ją supjaustykite.
  3. Užšaldytos žuvies negalima atšildyti mikrobangų krosnelėje arba dėti į šiltą vandenį. Atšildyti reikėtų natūraliai: silkę padėti ant lėkštės ir laikyti šaldytuve, kol ji atšils.
  4. Silkei sūdyti nenaudokite joduotos arba per smulkios druskos. Pirmoji iškreipia skonį, o antrąja lengva persūdyti.

Kaip marinuoti silkę sūryme su prieskoniais

Tai klasikinis būdas. Idealiai tinka marinuoti nesmulkintas silkes.

Ingredientai

  • 2 silkės;
  • 1 litras vandens;
  • 2 šaukštai druskos;
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus;
  • 3-4 lauro lapai;
  • juodųjų pipirų, kvapiųjų pipirų ir gvazdikėlių – pagal skonį.

Gaminimas

Iš žuvies pašalinkite žiaunas: jos gali pridėti kartumo marinatui. Silkės nebūtina išdarinėti ir valyti. Galite tiesiog nuplauti ir nusausinti popieriniais rankšluosčiais.

Užvirinkite vandenį. Įberkite druskos, cukraus ir prieskonių. Palikite virti 3-4 minutes. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.

Paimkite plastikinį indą arba emaliuotą puodą su dangčiu. Įdėkite į jį silkę ir užpilkite atvėsusiu sūrymu. Jei sūrymu žuvis ne visiškai apsemta, ją nuspauskite. Priešingu atveju teks retkarčiais silkę apversti.

Palikite pastovėti 3 valandas kambario temperatūroje, tada laikykite šaldytuve. Galite bandyti po 48 valandų.

Kaip džiovinti sūdytą silkę

Kitas būdas sūdyti visą silkę, tačiau be vandens.

Ingredientai

  • 1 silkė;
  • 1 valgomasis šaukštas druskos;
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas

Žuvį reikia nuplauti. Jei reikia, nupjaukite galvą ir išimkite vidurius.

Sumaišykite druską, cukrų ir pipirus. Žuvį įtrinkite mišiniu ir suvyniokite į maistinę plėvelę arba užriškite plastikiniame maišelyje. Dėkite į lėkštę ir dvi dienas laikykite šaldytuve.

Kaip marinuoti silkę su garstyčiomis

Kitas būdas sūdyti visą silkę. Garstyčios žuviai suteikia ne tik ypatingą skonį, bet ir padaro ją tvirtą bei elastingą.

Ingredientai

  • 2 silkės;
  • 1 litras vandens;
  • 3 šaukštai druskos;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • 1 valgomasis šaukštas sausų garstyčių;
  • 5 lauro lapai;
  • 10 juodųjų pipirų grūdelių.

Gaminimas

Žuvį nuplaukite. Kartais silkė 30-40 min. palaikoma šaltame vandenyje, kad būtų sultingesnė. Jei žuvį paliekate su galva, būtinai pašalinkite žiaunas.

Paruoškite sūrymą: į verdantį vandenį suberkite druską, cukrų, lauro lapą ir juodųjų pipirų grūdelius. Po 3 minučių nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.

Silkę užpilkite atvėsusiu sūrymu. Apibarstykite garstyčiomis, suspauskite ir 2-3 valandas palaikykite kambario temperatūroje. Tada dar dvi dienas laikykite šaldytuve.

Kaip marinuoti silkės gabalėlius aliejuje

Šiam metodui silkę reikia supjaustyti 2-3 cm storio gabalėliais.

Ingredientai

  • 1 silkė;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 6 šaukštai augalinio aliejaus;
  • 3 šaukštai druskos.

Gaminimas

Nuluptą silkę supjaustykite gabalėliais, o svogūną – pusžiedžiais. Sudėkite žuvį ir svogūną į stiklinį indą arba skaidrų plastikinį indą. Kiekvieną sluoksnį pabarstykite druska.

Galiausiai viską užpilkite bekvapiu augaliniu aliejumi. Uždarykite stiklainį dangteliu. Silkę šaldytuve laikykite 1.5-2 dienas.

Kaip marinuoti silkę su actu ir svogūnais

Pagal šį receptą silkė gaunama kaip konservai. Todėl geriau iš karto atsikratyti vidurių ir pelekų ir supjaustyti žuvį plonais gabalėliais.

Ingredientai

  • 1 silkė;
  • 1 svogūnas;
  • 700 ml vandens;
  • 3 šaukštai druskos;
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus;
  • 1 valgomasis šaukštas 9 % acto;
  • 2 lauro lapai;
  • 8 juodųjų pipirų grūdelių.

Gaminimas

Druską atskieskite 500 ml vandens. Paruoštą žuvį įdėkite į druskos tirpalą ir palikite pusantros valandos.

Nusunkite vandenį ir perkelkite silkę, sumaišytą su svogūnais ir prieskoniais, į dubenį, kuriame žuvis marinuosis. Atskieskite actą stikline vandens ir užpilkite ant silkės. Tada įpilkite augalinio aliejaus.

Uždarykite indą dangčiu ir padėkite į šaldytuvą. Po dienos galite paimti mėginį.

Kaip marinuoti silkę su citrina

Šiuo būdu geriau sūdyti visą arba supjaustytą filė gabaliukais. Silkė yra švelni ir labai kvapni.

Ingredientai

  • 1 silkė;
  • 1 citrina;
  • 2 šaukštai druskos;
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus;
  • 5 lauro lapai;
  • 15 žirnelių kvapiųjų pipirų.

Gaminimas

Citriną nuplaukite ir supjaustykite plonais apskritimais. Silkę supjaustykite ir supjaustykite.

Stikliniame stiklainyje arba plastikiniame inde sluoksniais išdėliokite žuvį ir citriną, viską užpilkite druska ir prieskoniais. Uždenkite mažesne lėkšte ir ant viršaus uždėkite ką nors sunkaus.

Laikykite šaldytuve 24 valandas. Tada išmaišykite ir palaukite dar vieną dieną. Po to patiekite.

Kaip marinuoti silkes olandiškai

Pagal šį receptą gaunamas paruoštas užkandis. Jį gali papildyti tik „Borodino” duonos gabalėlis.

Ingredientai

  • 2 silkės;
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai;
  • 1 nedidelė morka;
  • 1 citrina;
  • 3 šaukštai druskos;
  • 6 šaukštai cukraus;
  • 10 lauro lapų;
  • 10 juodųjų pipirų grūdelių.

Gaminimas

Nuplaukite citriną ir supjaustykite griežinėliais. Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Svogūną nulupkite ir supjaustykite žiedais.

Į stiklinį indą sluoksniais sudėkite silkės filė, svogūnus, morkas, lauro lapus, pipirų žirnelius ir citrinos griežinėlius. Viską pabarstykite druska ir cukrumi. Sluoksnius kaitaliokite, kol baigsis ingredientai. Uždarykite stiklainį dangteliu ir 48 valandas laikykite šaldytuve.

Patiekdami silkę galite užpilti augaliniu aliejumi.

Kaip marinuoti silkę per 2 val.

Šis receptas pagelbės, jei svečiai jau slenka pro duris ir nėra kuo jų vaišinti.

Ingredientai

  • 1 silkė;
  • 1 svogūnas;
  • 500 ml vandens;
  • 2 šaukštai druskos;
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
  • 2 lauro lapai;
  • ryšulėlis krapų;
  • stalo acto ir augalinio aliejaus – pagal skonį.

Gaminimas

Silkę išpjaukite filė. Karštame vandenyje ištirpinkite druską ir cukrų. Atvėsinkite. Sudėkite žuvį į stiklinį indą ir užpilkite sūrymu. Įdėkite lauro lapą ir smulkintus krapus.

Po pusantros valandos sūrymą nusunkite, sudėkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną ir užpilkite silkę actu bei augaliniu aliejumi. Dar po pusvalandžio žuvį galima patiekti į stalą.

Parašykite komentarą