Šeimos receptas Velykų Kulich
Ingredientai:
- 1 kg miltų 🌾
- 300 ml pieno 🥛
- 200 g sviesto 🧈
- 300 g cukraus 🍬
- 6 kiaušinių 🥚
- 100 g razinų 🍇
- 100 g džiovintų abrikosų 🍑
- 50 g mielių 🍞
- 1/2 šaukštelio druskos 🧂
- 1 citrinos žievelė 🍋
- 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto 🌼
- Čiobrelių žiedai (pagrindinei papuošimui) 🌸
Paruošimas:
1. Mielių paruošimas:
Pieną šiek tiek pašildykite (iki 37°C), bet neleiskite jam užvirti. Į šiltą pieną įdėkite mieles ir šaukštą cukraus. Gerai išmaišykite ir leiskite pasistovėti apie 10-15 minučių, kol mielės pradės putoti. 🍶
2. Tešlos paruošimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, likusį cukrų, druską, citrinos žievelę ir vanilės ekstraktą. Į miltus supilkite mielių mišinį, ištirpintą sviestą (sviestas turėtų būti kambario temperatūroje) ir kiaušinius. Minkyti tešlą mažiausiai 10 minučių, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų. 👐
3. Džiovintų vaisių pridėjimas:
Išminkytą tešlą įdėkite į dubenį, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir leiskite pakilti, kol jos tūris padvigubės (apie 1-2 valandas, priklausomai nuo kambario temperatūros). Atminkite, kad tešla turi būti šilta, todėl pasirūpinkite, kad ji būtų toje vietoje be skersvėjų. 🌈
Kai tešla pakils, pridėkite iš anksto pamirkomas ir supjaustytas razinas bei džiovintus abrikosus. Gerai išminkykite, kad vaisiai tolygiai pasiskirstytų po tešlą.
4. Formavimas:
Išminkytą tešlą suformuokite į didelį kamštį ir supilkite į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą formą. Nors tradiciškai Velykų kulichas kepamas aukštoje uždaromoje kepimo formoje, galite naudoti ir paprastas skardas. 🌞
5. Antras pakilimas:
Uždenkite formą drėgnu rankšluosčiu ir leiskite kulichui pakilti dar 30-45 minutes, kol jis vėl padidės.
6. Kepimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepkite kulichą maždaug 40-50 minučių, kol jis gražiai paruduos. Kad įsitikintumėte, jog kulichas iškepęs, įsmeikite medinę lazdelę – ji turi išlįsti švari. 🕊️
7. Papuošimas:
Atvėsusį kulichą papuoškite glajumi ir dekoruokite čiobrelių žiedais arba spalvotais cukraus dekoracijomis. 🥳
8. Patiekimas:
Velykų kulichą patiekite ant stalo šventės metu, supjaustytą riekelėmis. Tai puikus atlygis pasidžiaugti draugais ir šeima. Niekas negali atsispirti saldaus, kvapnaus kulicho gabaliukui su puodeliu arbatos! 🍵❤️
Skanaus!