Samsa

Uzbekų pūkų samsa: kaip gaminti

Ne kiekvienas mėsos pyragas gali būti vadinamas uzbekiška samsa, o tik pagamintas iš tam tikros tešlos, su žaliu įdaru viduje, be to, iškeptas pagal tam tikrą technologiją. Geriausia – tandoor – molinėje malkomis kūrenamoje krosnyje, kuri įkaista iki labai aukštos temperatūros. Po ranka neturiu tanduroro, bet nuostabus uzbekiškas pūstinis samsa gali išeiti ir namų orkaitėje.

SUDEDAMOSIOS DALYS

  • kiaušinis 1 vnt.
  • 50 g sviesto + sviestui patepti
  • druskos 1/2 šaukštelio
  • vandens (verdančio vandens) 1 puodelis
  • miltų 4 puodeliai
  • sviesto sluoksniams sluoksniuoti 100-150 g
  • krakmolo tešlai iškočioti
  • pieno tešlai sutepti
  • juodųjų kmynų samčiui apibarstyti

GAMINIMO RECEPTAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

  1. Įmuškite kiaušinį, sudėkite ištirpintą sviestą, druską, verdantį vandenį, palaipsniui maišydami suberkite persijotus miltus. Kai tešla taps tiršta, dėkite ją ant stalo ir užminkykite tirštą tešlą. Tešla turi būti lygi ir elastinga. Padalykite ją į tris lygias dalis.
  2. Kiekvieną dalį iškočiokite į bandelę ir suvyniotą į maišelį palikite ant stalo 30-40 minučių.
  3. Sluoksniuotos samsos formavimas: Paimkite vieną bandelę, iškočiokite ją plonu 2 mm pločio sluoksniu ant krakmolu pabarstyto stalo. Suteikite stačiakampio formą. Kuo ploniau suvyniosite, tuo geriau! Tešlą reikia iškočioti ant krakmolo! (Tešla būna lygi ir švelni)! Tą patį padarykite ir su kitais koloboksais.
  4. Kiekvieną tešlos gabalėlį patepkite suminkštintu sviestu. Prieš dėdami tešlos sluoksnį ant viršaus, leiskite sukietėti nuo apatinio sluoksnio likusiam aliejui! Kai aliejus sustingsta, pradedame sukti standų vyniotinį.
  5. Nuo vidurio aštriu peiliu supjaustome 1,5 cm storio gabalėliais. Dedame 15-20 min. į šaldiklį, kad sviestas sukietėtų. Tada ant pjūvio dedame atskirai iškočiotos tešlos gabalėlį, jis sulipdys sluoksnius, kad jie neišsiskleistų, ir iškočiojame pyragą. Su aliejumi ištepti gabalėliai sutvirtės ir bus labai lengva iškočioti be miltų ar krakmolo.
  6. Iškočiokite pyragą.
  7. Ant tešlos dėkite 1 valg. š. l. įdaro.
  8. Suformuokite trikampį pyragą. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos siūle žemyn.
  9. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 30 min. Viršų galima aptepti plaktu tryniu + 1 valg. š. l. pieno. Aš tepiau 15 min. kol bus paruoštas, kai atsivers samčio sluoksniai. Pabarstyti gervuogėmis.

Parašykite komentarą